În urmă cu 164 de ani, cca.160 de pompierii au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă, trupele otomane venite să zdrobească Revoluţia din 1848. La 12 ani de la lupta din Dealul Spirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat o lege pentru recompensarea luptătorilor din 13 septembrie şi a instituit prima medalie militară românească “Pro virtute militariâ?. Ãncepând cu 1901, data la care a fost dezvelit Monumentul Pompierilor, eroii din Dealul Spirii au fost omagiaÅ£i anual prin ceremonii religioase Åi militare. Din 1953, 13 septembrie a fost decretatÄ âZiua NaÅ£ionalÄ a Pompierilor din Româniaâ?.
Prin acest act eroic, pompierii au apÄrat tot ceea ce românii au obÅ£inut prin miÅcarea revoluÅ£ionarÄ â âlibertate Åi independenÅ£Ä naÅ£ionalÄ a poporului românâ?. Ãn cartea tradiÅ£iilor de luptÄ, pompierii militari au înscris Åi alte memorabile pagini de istorie. Pe timpul rÄzboiului din 1877 â 1878, ostaÅii pompieri, constituiÅ£i în baterii de artilerie teritorialÄ sau în coloane de transport muniÅ£ii, au contribuit la succesul operaÅ£iunilor militare pentru câÅtigarea independenÅ£ei României.
Mândria noastrÄ, a pompierilor militari botoÅÄneni, rezidÄ Åi din participarea la marele eveniment eroic cu ostaÅi din cadrul SecÅ£iei de Pompieri BotoÅani, sub comanda locotenentului George Sterie. Acestor eroi li se adaugÄ alÅ£ii, care, de-a lungul celor 164 de ani de la primul act de eroism al armei, au dat dovadÄ de curaj Åi devotament, plÄtind cu viaÅ£a lor apÄrarea semenilor Åi a bunurilor acestora în bÄtÄlia cu flÄcÄrile, apele dezlÄnÅ£uite sau alte situaÅ£ii de urgenÅ£Ä.
Astfel, în aceastÄ zi, nu-i putem uita pe pompierii militari cÄzuÅ£i la datorie la Telegean, MihÄileÅti, BucureÅti, CernavodÄ, Hunedoara, BotoÅani, Baia Mare. Cu aceeaÅi recunoÅtinÅ£Ä au fost Åi sunt privite toate faptele deosebite de arme sÄvârÅite de pompierii militari. IntegraÅ£i în Inspectoratul pentru SituaÅ£ii de UrgenÅ£Ä, pompierii botoÅÄneni se pregÄtesc continuu Åi desfÄÅoarÄ o întreagÄ gamÄ de intervenÅ£ii produse de majoritatea tipurilor de risc generatoare de situaÅ£ii de urgenÅ£Ä (incendii, cutremure, inundaÅ£ii, accidente, explozii, avarii, alunecÄri sau prÄbuÅiri de teren, îmbolnÄviri în masÄ, prÄbuÅiri ale unor construcÅ£ii, instalaÅ£ii ori amenajÄri, calamitÄÅ£i naturale sau evenimente publice de amploare, determinate ori favorizate de factori de risc specifici).
Acum, la zi de sÄrbÄtoare pompierii botoÅÄneni îi asigurÄ Ã®ncÄ odatÄ pe locuitorii judeÅ£ului cÄ vor rÄspunde ori de câte ori vor fi solicitaÅ£i pentru salvarea vieÅ£ii Åi a bunurilor.
PROGRAMUL activitÄÅ£ilor dedicate comemorÄrii a 164 de ani de la BÄtÄlia din Dealul Spirii Åi Zilei Pompierilor din România.
FestivitÄÅ£ile aniversÄrii âZilei Pompierilor din Româniaâ? vor avea loc în ziua de 13 septembrie 2012, ora 11.00, la sediul Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de UrgenÅ£Ä âNicolae Iorgaâ? al JudeÅ£ului BotoÅani . Ãn cadrul ÅedinÅ£ei festive vor fi prezentate mesajele autoritÄÅ£ilor administraÅ£iei publice centrale Åi locale, se va da citire Ordinului de zi pe unitate al inspectorului Åef al Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de UrgenÅ£Ä âNicolae Iorgaâ? al JudeÅ£ului BotoÅani Åi ordinelor de avansare în grad înainte de termen a unui ofiÅ£er Åi trei subofiÅ£eri. TotodatÄ, în data de 13 septembrie, se va organiza Åi âZiua PorÅ£ilor Deschiseâ? la subunitÄÅ£ile de intervenÅ£ie, dar Åi o paradÄ militarÄ cu noua Åi vechea tehnicÄ de intervenÅ£ie.