Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
29 Septembrie – Ziua Mondială a Inimii
Realitatea DorohoianăData 28.09.2023 - 15:28:50
National
Începe să bată la patru săptămâni de la concepție și continuă să bată neîncetat pe tot parcursul vieții. Pentru fiecare adult bate de aproximativ 70 de ori într-un singur minut și de peste 100.000 ori într-o zi. Deși are doar mărimea unui pumn, reușește să pompeze sânge în tot organismul, având propriul sistem de generare a impulsurilor electrice. Inima - un organ incredibil, care ne ține în viață!
DISTRIBUIE           

Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită în fiecare an, în toată lumea, pe 29 septembrie, este o ocazie de a discuta despre bolile care afectează inima, trăgând un semnal de alarmă asupra gravității și impactului pe care îl au acestea, dar și despre sănătatea inimii și despre faptul că aceste boli sunt în cea mai mare măsură prevenibile.

Bolile cardiovasculare cuprind mai multe afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge dintre care bolile ischemice cardiace (angina cardiacă, infarctul miocardic) și bolile cerebro-vasculare se numără printre cele mai frecvent întâlnite.

Bolile cardiovasculare sunt ucigașul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau viețile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă.

În țara noastră, jumătate din decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară.

Cu toate că reprezintă o problemă de sănătate publică prin mortalitate și morbiditate, bolile cardiovasculare pot să fie prevenite în cea mai mare parte. Se estimează că în țara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimiii.

O parte dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare nu sunt modificabili (vârsta, factorii genetici), dar cea mai mare parte a lor se poate modifica, printre aceștia numărându-se fumatul, dieta necorespunzătoare, sedentarismul, dislipidemiile (niveluri anormale de lipide în sânge).

De asemenea, hipertensiunea arterială este o boală cardiovasculară care reprezintă la rândul ei un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare și diabetul zaharat - o afecțiune care are factori de risc comuni cu bolile cardiovasculare și reprezintă la rândul său, un factor de risc pentru aceste boli.

Îngrijirea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare. Printre măsurile care pot fi luate pentru a menține inima în formă și a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare se numără:

  1. Exerciții fizice efectuate regulat;

  2. Menținerea unui alimentații echilibrate;

  3. Oprirea fumatului;

  4. Stoparea consumului de alcool;

  5. Efectuarea de controale medicale preventive cu regularitat

Institutul Național de Sănătate Publică implementează împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Asociația Română de Promovarea Sănătății, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România unul dintre cele mai importante proiecte care vizează depistarea și controlul factorilor de risc cardiovascular - „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”. În cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o metodologie de screening al factorilor de risc cardiovascular, au fost pregătiți medici pentru a realiza screeningul, s-au efectuat consultații, analize de laborator și s-au oferit recomandări personalizate pacienților care au parcurs programul de screening. Până la 25 septembrie 2023, un număr de 142773 de persoane au beneficiat de serviciile de screening oferite în cadrul proiectului. 

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Măsuri în zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi pentru perioada minivacanţei de 1 Decembrie
Opinia psihologului - Cum scapi rapid de frică și anxietate
APEL UMANITAR - Să facem un miracol pentru Andreea: Donează și fii parte din drumul ei spre recuperare
APEL UMANITAR - Șansa lui Ștefan la o copilărie fericită: Ajutați-l să învingă boala! - FOTO
Permis de conducere moldovenesc fals descoperit la controlul de frontieră
Autoturism furat din Bulgaria, depistat la controlul de frontieră
La volan fără permis de conducere
Permis de conducere fals, obținut cu 800 de euro
Sondaj
Cele mai citite
Trotinetist aflat sub influența alcoolului luat pe capotă de un autoturism, în centrul Dorohoiului - FOTOGALERIE
800
VODAFONE a revenit în Dorohoi!
526
COD GALBEN în județ până mâine la ora 18:00
434
Fetiță de doi ani internată cu arsuri, în urma unui incendiu
373
DOROHOI - Ziua Națională a României sărbătorită cu ceremonialuri militare și religioase. Nu vor lipsi programe artistice și o masă ostășească
360
Bărbat spitalizat după ce a intrat cu mașina într-un copac, la Vârfu Câmpului
351
DOROHOI - Activitate culturală remarcabilă, în seara de Sfântul Andrei: A doua ediție a Festivalului de colinde „O, ce veste minunată!”
339
21 de absolvenți ai școlilor de agenți de poliție încadrați la IPJ Botoșani
321
Delegație a Organizației Județene PRO România prezentă la Congresul Național al partidului. Mihaela Huncă a fost aleasă în funcția de vicepreședinte național
311
Centrul Local Dorohoi al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor s-a mutat într-un sediu nou
307
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi – Precizări privind acordarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde
VODAFONE a revenit în Dorohoi!
Primăria Dorohoi – Anunț privind aprobarea Taxei de salubrizare pe anul 2024. Sunt așteptate propuneri, sugestii, opinii, cu valoare de recomandare
Direcția Taxe și Impozite Locale Dorohoi – Anunț dezbatere publică privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Dorohoi, pentru anul 2024
DAS Dorohoi – ANUNȚ IMPORTANT privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord