Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
„Cum se promovează o traducere?” cu Monica Cure și Liliana Corobca ǀ Traducători și scriitori în dialog – episodul 5
Realitatea DorohoianăData 19.11.2024 - 14:10:55
Educatie
În luna aprilie a acestui an, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și Muzeul Național al Literaturii Române Iași au inaugurat un nou proiect, care se derulează sub auspiciile Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT): „Traducători și scriitori în dialog”. În cadrul proiectului, un traducător din limba română într-o limbă străină are carte blanche pentru a găzdui și modera discuția cu un scriitor invitat de el, într-un dialog deschis şi dinamic, care abordează teme relevante pentru activitatea traducătorilor de literatura română, de la munca propriu-zisă pe text până la alegerea editurii adecvate și la promovarea textului publicat.
DISTRIBUIE           

Până în prezent au dialogat Jan Cornelius şi Matei Vişniec („Ce traducem și de ce?”), Joanna Kornaś-Warwas şi Doris Mironescu („Mai merită să traducem clasicii?”), Roberto Merlo și Doris Mironescu („Traducerea clasicilor, azi“), Marian Ochoa de Eribe și Gabriela Adameșteanu („Parteneriat autor și traducător. Avantaje și riscuri”).

Episodul al cincilea al seriei, cu tema „Cum se promovează o traducere?”, va avea loc joi, 21 noiembrie 2024, între orele 11:00 și 13:00, cu Monica Cure și Liliana Corobca.

Monica Cure este poetă şi traducătoare româno-americană, specialistă în dialog colectiv. Şi-a făcut doctoratul în literatură comparată la University of Southern California, în Los Angeles, şi i s-a acordat în două rânduri bursa Fulbright. Traducerile ei din poeți şi prozatori români au apărut in reviste precum Asymptote”, „Kenyon Review”, „The White Review”, „Modern Poetry in Translation”. A tradus trei romane de Liliana Corobca în engleză la editura Seven Stories Press, din New York şi Londra. E câștigătoarea premiului „Oxford Weidenfeld” din 2023 pentru traducerea romanului Caiet de cenzor. E stabilită de cinci ani în Bucureşti.

Liliana Corobca (născută în Republica Moldova) este scriitoare și cercetătoare a cenzurii comuniste. A coordonat volumele Panorama comunismului în Moldova sovietică (Polirom, 2019) și Panorama comunismului în România (Polirom, 2020). Printre romanele publicate figurează Imperiul fetelor bătrâne (Cartea Românească, 2015), Buburuza (Polirom, 2019), precum și biografia romanțată Ionesco. Elegii pentru noul rinocer (Polirom, 2020). Romanul Kinderland (Cartea Românească, 2013; Polirom, 2015) a fost tradus în engleză, germană, slovenă, sârbă și italiană. Kinderland, Caiet de cenzor (Polirom, 2017) și Capătul drumului (Polirom, 2018) au fost traduse în limba engleză de Monica Cure.

Seria de întâlniri „Traducători și scriitori în dialog” face parte dintre activitățile desfășurate în cadrul programului UNESCO „Iași. City of Literature”.

Întâlnirile sunt dedicate profesioniștilor din domeniu, iar cei interesați sunt invitați să se înscrie până pe 20 noiembrie 2024 . Numărul de locuri este limitat. Înregistrarea va putea fi vizionată ulterior pe canalele de youtube ale organizatorilor.

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Un cămin sigur pentru copilul tău - atenție la ce jucării primește copilul dumneavoastră!
Seară duhovnicească la Parohia Dimăcheni. Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie, medicamente duhovnicești pentru viața în Hristos - FOTO
Seminarul Teologic din Dorohoi, gazda Cercului Pedagocic al profesorilor de biologie - FOTO
Polițiștii de Siguranță Școlară - Activități în cadrul campaniei ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
DOROHOI - Sosirea lui Moș Nicolae la Centrul de zi pentru copiii și tinerii cu dizabilități
DOROHOI - Suflet de român la Colegiul Național ”Grigore Ghica” - FOTO
Expoziție personală Liviu Șoptelea, la Muzeul Județean Botoșani
Polițiștii de prevenire lansează a X-a ediție a programului „Școala Siguranței Tedi”
Sondaj
Cele mai citite
Accident rutier în urmă cu puțin timp!
593
Locotenent-colonelul Petrică Ciobănașu avansat în funcția de comandant al Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu prilejul Zilei Naționale. Alți pompieri din cadrul ISU Botoșani au fost avansați în grad - FOTOGALERIE
306
Casă distrusă de flăcări la Pădureni, în apropierea Dorohoiului. Proprietara casei a fost spitalizată, având arsuri la picioare
301
Mașină avariată descoperită pe marginea drumului de polițiștii dorohoieni
268
EXIT-POLL SOCIOPOL alegeri parlamentare 2024
246
COMUNICAT - AUR sesizează Comisia de la Veneția, OSCE și GRECO: Vrem alegeri libere!
233
Femeie din Mlenăuți intoxicată cu fum după ce i-a luat foc casa
210
Incendiu provocat de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
201
PRIMĂRIA DOROHOI - Înscrieri pentru Festivalul Datini și Obiceiuri de Iarnă 2024
200
Doina Federovici: Mulțumim botoșănenilor care ne-au acordat votul! Misiunea PSD în următoarea legislatură va fi de asigurare a stabilității economice și a echilibrului politic și social
197
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Anunț de interes public pentru cetățenii  municipiului Dorohoi
ANUNȚ DECES
Spitalul Municipal Dorohoi - Depunere solicitare de emitere a acordului de mediu
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic primar, specialitatea medicină de laborator
Spitalul Municipal Dorohoi angajează asistent medical generalist pentru Secția Medicină Internă I
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord