Dorohoienii prezenţi la eveniment nu au avut de ce să se plângă, numărul mare al celor care au evoluat pe scenă, aproximativ 450 de persoane, frumuseţea costumelor dar şi prestaţia acestora, ridicându-se la un nivel superior.
Parada de datini şi obiceiuri de iarnă a început în jurul orei 17 când pe scena amenajată în faţa clădirii primăriei, au urcat cei aproape 20 de dansatori, ai formaţiei din satul Ghilea, comuna Şendriceni, ei fiind urmaţi de Formaţia de datini „Stejăreanca”, din comuna George Enescu, formată din aproximativ 25 de persoane.
Prima formaţia din Dorohoi a fost cea din cartierul Gării, mai puţin numeroasă ca în anii trecuţi, urmată de o altă formaţie din Dorohoi cea a „Sumănarilor”, din zona oborului.
A venit rândul Formaţiei din Trestiana, localitate în componenţa Dorohoiului, formată din aproximativ 60 de dansatori după care pe scenă au urcat cei aproximativ 80 de componenţi ai Formaţiei Plevna, din cartierul dorohoian cu acelaşi nume.
O prezenţă inedită a fost cea a membrilor Formaţiei din Satu Nou, tot o localitate componentă a Dorohoiului, care l-au avut alături pe preotul paroh, Ciprian Şoptică. Acesta a venit îmbrăcat în costum naţional şi a rostit o urătură, fiind aplaudat de mii de spectatori.
Ultima formaţie care a evoluat a fost cea din cartierul dorohoian Olinescu, formată din aproximativ 80 de membri.
Toate formaţiile care au evoluat în cadrul Paradei de datini şi obiceiuri de iarnă au fost răsplătite de către primarul Dorin Alexandrescu cu colaci şi diferite sume de bani, acestea variind între 700 şi 3500, în funcţie de numărul membrilor fiecărei formaţii.
Pe treptele din faţa Primăriei Dorohoi, alături de primar, s-au aflat şi viceprimarul Lucian Topalagă, secretarul municipiului, Ciprian Dohotariu, prefectul judeţului, Dan Şlincu, consilieri locali dorohoieni dar, pentru o scurtă perioadă, şi fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nechita, dorohoian la origine.
Parada de datini şi obiceiuri de iarna s-a încheiat cu mesajul primarului Dorin Alexandrescu şi cu un spectaculos foc de artificii.
Pentru aceste manifestări, municipalitatea a alocat, printr-o hotărâre de Consiliu Local, suma de 50.000 de lei, în sumă fiind incluse şi costurile spectacolului de focuri de artificii.
(Dan MĂZURAŞU)
Formaţia Ghilea
Formaţia de datini "Stejăreanca", comuna George Enescu
Formaţia Gară
Formaţia Broscăuţi
Formaţia Sumănarilor
Formaţia Trestiana
Formaţia Plevna
Formaţia Satu Nou
Formaţia Olinescu