Potrivit meteorologilor, de astăzi, de la ora 10:00, până mâine, la ora 10:00, sunt prognozate averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 ...40 l/mp și izolat de peste 50 ... 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 ...90 km/h.
Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora și au instituit cod portocaliu pe râul Jijia, pânâ mâine, la ora 14:00 și cod Galben pe Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora până mâine, la ora 16:00.
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE".
În vederea monitorizării evoluţiei fenomenelor meteorologice periculoase și pentru adoptarea unor măsuri, în cel mai scurt timp, în cadrul ședinței s-au stabilit următoarele:
- avertizarea populației cu privire la fenomenele prognozate;
- pregătirea și verificarea forțelor și mijloacelor de intervenție;
- analizarea situațiilor potențiale de pericol;
- luarea tuturor măsurilor de protecție a persoanelor și bunurilor;
- dacă situația o impune, evacuarea oamenilor și animalelor în afara zonelor potențial inundabile.
Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost înștiințate să instituie serviciul de permanenţă la sediile primăriilor, să monitorizeze situaţia şi să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor evenimente generate de fenomenele meteorologice prognozate.
Reamintim că, la nivelul ISU Botoșani a fost activată grupa operativă și s-a dispus asigurarea rezervei de personal pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:
- curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
- nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
- construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
- urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
- în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.
De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:
▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
▪ nu atingeți firele căzute la pământ.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.