Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi s-a îmbogățit cultural - FOTOGALERIE
Realitatea DorohoianăData 24.10.2022 - 11:23:51
Educatie
În ceasul zilelor de toamnă, când gradele de afară coboară până în inima pământului, oamenii își găsesc Acasă locul cald, confortabil și bine plăcut. Lângă cei dragi împărtășim poveștile, impresiile și emoțiile. Pentru cine este plecat în lumea dorului necurprins, lăsăm în locul lor o stea luminoasă de pe bolta cerească, puțin suflet de la fiecare al casei și o binecuvântare plină de iubire.
DISTRIBUIE           

  În vremea acestor gânduri apuse, a trăirilor răscolitoare, a melancoliilor ce își caută rostul, glasul, locul, Colegiul Național  „Grigore Ghica” din Dorohoi a organizat vineri, 21 octombrie 2022, în Aula „Dimitrie Pompeiu” evenimentul de acordare bibliotecii colegiului a numelui “Profesor universitar dr. Gheorghe Macarie”, critic și istoric de artă, fiu al Dorohoiului.

Amintirea profesorului – Lumină a intrat pentru o clipă printr-un colț de suflet și ne-a răscolit cu totul, deopotrivă invitați și participanți: domnul primar al Municipiului Dorohoi, inginer Dorin Alexandrescu; domnul deputat Dan Șlincu; pr. dr. Florin Tuscanu; dr. Aurelian Macarie; dr. Iulian Marcel Ciubotaru, bibliograf; dr. Mădălin Cornel Văteanu, cercetător științific; dr. Manuela Macarie; dr. George Florian Macarie; prof. Gheorghe Grigoraș, prof. Vasile Coțofrei; elevi și profesori ai liceului, alături de organizatorii evenimentului, profesor Șlincu Georgel, directorul Colegiului Național ”Grigore Ghica„ Dorohoi, prof. Daniela Pavel și prof. Cristina Drăghici.

Cu toții au fost martorii aducerilor aminte despre “dascălul erudit și oratorul iscusit”, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie. După slujba de TE Deum, oficiată de pr. dr. Florin Tuscanu împreună cu un sobor de preoți, au fost evocate cuvinte de suflet. Domnul primar îl onsideră pe profesorul dorohoian, Gheorghe Macarie, “un reper pentru cei care vin din urmă” și a lăudat inițiativa acordării bibliotecii colegiului cu numele “Profesor universitar dr. Gheorghe Macarie” în timp ce domnul deputat a considerat activitatea ca fiind un gest deosebit de a arăta respect și de a cinsti memoria distinsului profesor dorohoian.

Despre familia, copilăria și școala la Dorohoi, despre preocupările profesorului Macarie privind viața și opera preotului Dumitru Furtună, despre influența unor mari personalități în formarea lui Gheorghe Macarie ca profesor și istoric de artă, despre promovarea și reevaluarea frumosului în oameni și comunitate, precum și despre Gheorghe Macarie - consilier estetic și monumente, au vorbit ceilalți invitați.

Preotul dr. Florin Tuscanu a numit organizarea evenimentului “o sărbătoare a recunostinței, un popas cultural” precizând că se întâmplă, din ce în ce mai rar, să “îi scoatem din neuitare pe cei care au contribuit la cultura poporului român”. A felicitat colectivul Colegiului Național pentru “această minunată decizie: este o lecție de istorie, de cultivare a demnității de creștini iar astăzi suntem uniți în gând de rugăciune și cinstire.”

Mulțumesc că i-ați dat atenție fratelui meu!”, și-a început povestea, cu emoții în glas, dr. Aurelian Macarie, fratele domnului prof. univ. Gheorghe Macarie considerându-l pe acesta “înzestrat de Dumnezeu cu așa o minte” și crezând cu frumusețe sufletească, că “școala, credința și cultura pun bazele societății”. Cu înțelepciune și smerenie ni s-a adresat tuturor, dar mai ales adolescenților prezenți în aula colegiului: “Să fiți mândri că v-ați născut în această zonă sfântă, o Mecca a culturii românești!”, numind Colegiul Ghica un “templu al culturii.

Doamna dr. Manuela Macarie și domnul dr. George Macarie ne-au încântat cu fotografiile de familie, analizând cu aduceri aminte anii când soțul și tatăl Gheorghe Macarie se dedica evenimentelor culturale la care era solicitat să se ocupe, când dăruia culturii românești bagajele pe care astăzi le ducem mai departe.

Domnul dr. Iulian Marcel Ciubotaru, alături de domnul dr. Mădălin Cornel Văteanu și de prof. Gheorghe Grigoraș au evidențiat maniera exemplară în care a înteles profesorul Gheorghe Macarie să se ocupe de “proiectul său de suflet” și să adune mărturii despre cei care l-au cunoscut pe preotul Dumitru Furtună.

Domnul profesor Șlincu Georgel a mulțumit audienței declarând că “plecăm mai îmbogățiți, le-am servit copiilor noștri o lecție de cultură locală”.

Evenimentul emoționant s-a încheiat cu dezvelirea plachetei Profesor universitar dr. Gheorghe Macarie”, de acum numele bibliotecii Colegiului Național” Grigore Ghica„ din Dorohoi. 

(profesor Monica Ifrim, consilier educativ)

 

 

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
16 ani de ”Omagiu Ștefan Luchian” - FOTOGALERIE
Elevi din Trușești învățați de către polițiști cum să prevină victimizarea
Campania ”#Siguranța Online” – dedicată minorilor 
Zeci de elevi sfătuiți de către jandarmi cum să evite conflictele - FOTO
Expoziția Concursului Regional de Arte Vizuale „Omagiu Ștefan Luchian”
30 Ianuarie - Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!
Polițiștii botoșăneni alături de elevii Liceului cu Program Sportiv Botoșani pentru promovarea măsurilor de siguranță personală
„Ștefan Luchian în versuri, știință și culoare”, la împlinirea a 155 de ani de la nașterea artistului
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
-4.91 °C
Minim: -5.63 °C
Maxim: -2.17 °C
Cele mai citite
Spitalul Municipal Dorohoi ANGAJEAZĂ asistenți medicali. Vezi condițiile de concurs!
2913
Pompier dorohoian decedat astăzi dimineață, la doar 45 de ani. Mesajul colegilor la vestea tragică
2614
Femeie gasită moartă într-un pârâu. Ea fusese dată dispărută în urmă cu câteva zile
1694
ANGAJĂRI la Spitalul Municipal Dorohoi: Este nevoie de o infirmieră și doi asistenți medicali. Vezi condițiile de concurs
969
Dorohoian prins la volan, pe Bulevardul Victoriei, cu alcoolemie record
800
DOROHOI - Vând sau închiriez spațiu comercial în centrul municipiului
673
Accident rutier la Dorohoi. Unul dintre șoferi era sub influența alcoolului și a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge
562
Bărbat din Hilișeu Horia, condamnat pentru ucidere din culpă, identificat și escortat la penitenciar de către polițiști
511
Alte angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Trei asistenți medicali și o îngrijitoare, sunt noile posturi scoase la concurs
483
Bărbat din Neamț reținut de polițiștii dorohoieni. A înșelat o tânără prin metoda „șmen”
413
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi ANGAJEAZĂ consilier/psihopedagog special. Vezi condițiile de participare la concurs
Spitalul Municipal Dorohoi ANGAJEAZĂ o îngrijitoare și trei asistenți medicali generaliști. Vezi condițiile de participare la concurs
Alte angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Trei asistenți medicali și o îngrijitoare, sunt noile posturi scoase la concurs
Noi angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Sunt căutați doi asistenți medicali generaliști și un asistent medical balneofiziokinetoterapeut. Vezi condițiile de concurs!
DAS Dorohoi angajează consilier/psihopedagog special
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord