Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi își menține titulatura de Școală-Ambasador a Parlamentului European pentru al treilea an consecutiv - FOTOGALERIE
Realitatea DorohoianăData 26.10.2023 - 19:02:05
Educatie
Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi a obținut, pentru al treilea an consecutiv, titulatura de „Școală Ambasador a Parlamentului European“, în urma evaluării activităților desfășurate în anul școlar 2022-2023.
DISTRIBUIE           

Coordonat de către Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul Asociației APDD-Agenda 21, programul urmărește îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Prin activitățile propuse, aceștia se familiarizează cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european. În același timp, elevii vor afla ce înseamnă UE pentru viața lor de zi cu zi și ce pot face ei pentru ca Europa să fie, în viitor, așa cum și-o doresc.

Activităţile din cadrul programului EPAS (Școală Ambasador a Parlamentului European) au fost organizate, în anul școlar 2022-2023, de ambasadorii seniori - prof. Monica Ifrim, prof. Pavel Daniela, prof. Stegaru Viorica și prof. Agrăpinei Carmen, împreună cu ambasadorii juniori -  Agrăpinei Andra Denisa, Borcea Luca Mareș, Ciobănașu Teodor, Ciurciun Carina, Iacob Denisa Ioana, Ifrim Ana Maria, Lupu Luiza, Mihai Maria Carmina, Moga Andrada Anastasia, Patronic Bianca, Radu Alexandru, Rotărescu Emil, Țari Maria Alexandra, Vasilcu Sabina Lavinia, Scripniciuc Andreea Nicoleta:

Activitatea 1: SEG 2022. Ambasadorii juniori, coordonați de ambasadorii seniori, și-au informat colegii despre subiecte de actualitate: încălzirea globală, schimbările climatice, poluarea atrăgând un semnal de alarmă în ceea ce privesc repercursiunile acestora.

Activitatea 2: World Read Aloud Day. Ambasadorii juniori, coordonați de ambasadorii seniori, au prezentat colegilor informații de interes (Cum funcționează UE?, Ce decizii ia fiecare instituție?, Votul în cadrul Consiliului etc) din manualul EPAS.

Activitatea 3: Târgul Liceelor. Ambasadorii juniori, coordonați de ambasadorii seniori, au prezentat colegilor de la liceele participante, precum și celor din clasel a VIII-a standul EPAS, oferindu-le informații de interes despre Parlamentul European, precum și despre Programul Școli ambasador ale Parlamentului European.

Activitatea 4: „Împreună pentru democrație: EUropa mea, viitorul mEU''. Ambasadorii juniori și seniori au participat, în perioada 12-14 mai 2023, alături de alte Scoli-Ambasador ale Parlamentului European, la evenimentul național “Ambasadori împreună! Sub stelele Europei” organizat de la Liceul Teoretic ,,Ion Barbu” București.

Activitatea 5: I CARE MEANS I VOTE! Ambasadorii junioricoordonați de ambasadorii seniori, inspirați de participarea la evenimentul ‘’Împreună pentru democrație au desfășurat activitatea “EUropa mea, viitorul mEU''.

Activitatea 6: Debate for Europe’ s values. Ambasadorii junior, coordonați de ambasadorii seniori, au dezbătut moțiunea Acest parlament ar introduce măsuri de toleranță zero pentru fenomene de tip „bullying” în școli în cadrul Clubului de dezbateri academice CNGG Debate.

Activitatea 7: Concursul Made for Europe. Echipa EPAS a obținut Premiului al II-lea, precum și cu Premiul de popularitate cu proiectul „Parlamentul European Călător”, tehnica “scrisoare –fluviu”.

Activitatea 8: Concursul European “Tineri în pădurile Europei”. Echipa EPAS a participat la etapa județeană a Concursului European “Tineri în pădurile Europei”. Munca în echipă le-a adus premii ambasadorilor juniori.

„Participarea la programul "Școala Ambasador al Parlamentului European" a reprezentat o oportunitate extraordinară și extrem de valoroasă. Programul oferă elevilor posibilitatea de a învăța despre Uniunea Europeană, structurile sale și procesele legislative, precum și despre rolul Parlamentului European în cadrul acesteia. Acest program are un impact semnificativ asupra mea, întrucât îmi oferă cunoștințe și înțelegere profundă despre modul în care funcționează Parlamentul European și cum sunt luate deciziile la nivel european. De asemenea, mă ajută să îmi dezvolt abilitățile de comunicare și dezbateri, iar interacțiunea cu alți ambasadori îmi permite să îmi împărtășesc ideile și să învăț de la colegii mei. În concluzie, programul "Școala Ambasador al Parlamentului European" are un impact profund asupra mea, aducându-mi cunoștințe, înțelegere și pasiune pentru Uniunea Europeană.” (Carina Ciurciun, ambasador junior).

„Fiind primul an în echipa Școlii Ambasador, pot spune că am învățat lucruri utile despre Parlamentul European și despre ramurile acestuia. Am parcurs diferite activități și am abordat diferite tehnici de învățare în echipă. Sunt fericită să împărtășesc experiențele mele în cadrul acestui program cu ceilalți elevi din diferite unități de învățare și să-i ajut să-și clarifice întrebările despre Parlamentul European. A fost un an plin de activități ce m-au ajutat să mă dezvolt pe plan educațional și să realizez cât de important este să fii membru într-un program la nivel European. Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat să învăț lucruri utile și mi-aș dori să fiu în aceeași echipă anul următor, alături de persoane care sunt dedicate acestei activități.” (Denisa Agrăpinei, ambasador junior).

„Programul EPAS mi-a îmbogățit cunoștințele despre Europa și democrația parlamentară europeană, m-a familiarizat cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european. M-am simțit onorată și încântată să pot participa la activitățile realizate în cadrul Programului EPAS, mi-au lărgit orizontul de cunoaștere cu informații utile pentru viitorul meu în calitate de cetățean european responsabil, am cunoscut colegi cu pasiuni comune. A fost o ocazie de a descoperi Europa,  de a înțelege cetățenia europeană și rolul instituțiilor europene.” (Luiza Lupu, ambasador junior).

Vă invităm să vizitați punctele de informare din școală, dar și cele online (https://instagram.com/cngg_dorohoi_epas?igshid=1xditolyffqynColegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi/ Punct informare EPAS, pag. Facebook Colegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi/ Punct informare EPAS) pentru mai multe informații despre Parlamentul European, Uniunea Europeană, dar și despre activitățile organizate și desfășurate în cadrul programului EPAS – „Școli Ambasador ale Parlamentului European“ de către echipa liceului.

(prof. Monica Ifrim, coordonator program EPAS)

 

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
DOROHOI - Activitate culturală remarcabilă, în seara de Sfântul Andrei: A doua ediție a Festivalului de colinde „O, ce veste minunată!”
DOROHOI - Colegiul Național „Grigore Ghica” a sărbătorit în avans 1 Decembrie – Ziua Națională a României - FOTO
Colegiul Național “Grigore Ghica”- CAMPIONII SE PREZINTĂ - FOTO
DOROHOI – Evenimentele de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, rememorate artistic de către elevii Colegiului Național ”Grigore Ghica” - FOTOGALERIE
Simpozionul „1 Decembrie – Ziua Națională a României”
Cooperare interinstituțională pe linia siguranței în unitățile de învățământ
Expoziția „25 de ani de perspectivă artistică la Iași”
Oră ținută de un istoric militar, la Liceul „Dimitrie Negreanu” din Botoșani - FOTO
Sondaj
Cele mai citite
Trotinetist aflat sub influența alcoolului luat pe capotă de un autoturism, în centrul Dorohoiului - FOTOGALERIE
796
VODAFONE a revenit în Dorohoi!
526
COD GALBEN în județ până mâine la ora 18:00
434
Fetiță de doi ani internată cu arsuri, în urma unui incendiu
373
DOROHOI - Ziua Națională a României sărbătorită cu ceremonialuri militare și religioase. Nu vor lipsi programe artistice și o masă ostășească
360
Bărbat spitalizat după ce a intrat cu mașina într-un copac, la Vârfu Câmpului
351
DOROHOI - Activitate culturală remarcabilă, în seara de Sfântul Andrei: A doua ediție a Festivalului de colinde „O, ce veste minunată!”
339
21 de absolvenți ai școlilor de agenți de poliție încadrați la IPJ Botoșani
321
Delegație a Organizației Județene PRO România prezentă la Congresul Național al partidului. Mihaela Huncă a fost aleasă în funcția de vicepreședinte național
311
Centrul Local Dorohoi al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor s-a mutat într-un sediu nou
307
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi – Precizări privind acordarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde
VODAFONE a revenit în Dorohoi!
Primăria Dorohoi – Anunț privind aprobarea Taxei de salubrizare pe anul 2024. Sunt așteptate propuneri, sugestii, opinii, cu valoare de recomandare
Direcția Taxe și Impozite Locale Dorohoi – Anunț dezbatere publică privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Dorohoi, pentru anul 2024
DAS Dorohoi – ANUNȚ IMPORTANT privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord