Niciodată nu am crezut că există atâtea probleme cu care se confruntă cetățenii orașului nostru. Vă expun numai o parte din ele.
Precum explicam și doamnelor pensionare cu care am discutat, aceste probleme pe care le constatăm sunt, de fapt, rezultatul guvernăriilor post-decembriste.
Doar în discuții sincere om cu om, constatăm nemulțumirile celor din orașul nostru.
Principalele probleme despre care am discutat au fost:
- siguranța cetățeanului pe timp de noapte pe străzile orașului;
- inexistența locurilor de muncă,
- transport gratuit pentru pensionarii orașului pe teritoriul municipiului
Un lucru care ne deranjează pe majoritatea cetățeniilor acestui oraș, este problema liniștii publice, aici precizez zgomotele,care apar doar seara, produse de tinerii dorohoieni, chiar și în cartierul Plevna.
Consider că acești tineri nu au de fapt un loc (stadionul orașului de exemplu, terase care să practice un preț mic sau orice loc amenajat în afara cartierelor unde oamenii locuiesc la casă sau la bloc) unde să își petreacă timpul liber, așa ceva nu există și drept urmare tinerii se dezlănțuie noaptea.
Datorită atâtor probleme, constatăm că orașul nostru în nici un caz nu reprezintă un loc cu standarde europene (mă refer mai mult la locurile de petrecere a timpului liber, spre exemplu parcurile care au băncile stricate sau chiar deteriorate, apoi problema locurilor de depozitare al gunoiului unde resturile menajere sunt ținute zile întregi pe timp de vară, lipsa locurilor de muncă).
Îndrăznesc să propun anumite programe de educație civică (în colaborare cu Biserica și Poliția) în timpul mandatului meu ca viitor primar, tocmai pentru ca să combatem nesiguranța cetățeanului.
Ce vreau să fac mai exact este să desfăşor printr-o persoană delegată un program care poate fii derulat doar în timpul week-end-urilor în parc spre exemplu pe timpul verii și în Sala de şedințe a Primăriei pe timpul primăverii sau pe timp rece.
Tinerii vor putea să participe cu toții ziua la un seminar gratuit - despre cum să ai o atitudine civică într-o societate plină de conflicte, în acest fel poate că cei tineri vor deveni mai responsabili.
Doresc ca prin aceste programe de educație civică tinerii să învețe ceva despre comportamentul civilizat și despre păstrarea sănătății mai ales acum în aceste condiții vitrege.
Știți prea bine că sunt unii adolescenți care fumează și lasă în urma lor resturi de țigări acest lucru se întâmplă chiar și în incinta blocurilor, este un aspect urât.
Atunci haideți să îi instruim pe tinerii noștrii să fie altfel, măcar să renunțe la cât mai multe vicii!
O problemă care s-a discutat a mai fost și cea a drepturille omului, deoarece cetățenii dorohoieni nu mai suportă actuala situație în care se află și doresc să se adreseze unei instituții internaţionale (pensii prea mici în raport cu numărul de ani munciți).
Pensionarii sunt nemulțumiți pentru că de fiecare dată când se adresează primăriei nu sunt luați în calcul și nu este un lucru bun așa ceva. Eu cred că trebuie ca cei din primărie să fie mult mai deschiși spre nevoile celor bătrâni în așa fel încât imaginea acestui oraș să se schimbe.
Normal că dacă cei în vârstă nu sunt primiți corespunzător, normal că își fac o imagine mai puțin plăcută asupra acestui oraș.
O altă problemă care ne deranjează pe noi toți o reprezintă vechile fabrici și instituții dorohoiene care acum sunt în ruină, și nu mai sunt funcționabile – aici precizez că dacă în momentul actual aceste fabrici (ex. Intreprinderea de Sticlă și Porțelan), încă mai funcționau, aici în Dorohoi aveam deja o puternică forță de muncă.
Locurile de muncă apoi constituie un dezavantaj al acestui oraș, cetățenii fiind obligați să facă naveta până spre alte orașe tocmai pentru că aici nu prea mai avem decât o întreprindere care funcționează. Se pot atrage investitori autohtoni care să reabiliteze clădirile fostelor întreprinderi productive ale orașului și astfel dorohoienii să aibă un loc de muncă, se putea lua o astfel de inițiativă imediat după decembrie 1989 ,dar probabil s-a amânat foarte mult, iar clădirile sunt într-o stare deplorabilă.
Așadar ce putem spune despre modul de guvernare în ultimii 30 de ani, de ce oare am putut să îi votăm atâția ani pentru că acum constatăm problemele, nu există locuri de muncă. Eu sunt născut in 1989 nu am prins decăt povești despre socialism, iar democrația am inceput să o inteleg abia din cărți în timpul liceului, iar acum o trăiesc pe viu din momentul în care am terminat facultatea. Ceea ce visam să fac pentru orașul meu a fost în mică parte realizat, deoarece m-am izbit de birocrație și mentalitatea unor decidenți care în loc să ajute tinerii care vor să ramână în Dodohoi și să contribuie la dezvoltarea orașului îi descurajează din start.
Cetățenii, precizează faptul că parcurile din zona centrală, Parcul Cholet dau o impresie plăcută trecătorului s-au facut multe lucruri bune însă principala preocupare a autorității locale ar trebui să fie prosperitatea cetățeanului și siguranța acestuia.
Însă lucrurile nu stau chiar așa de rău deoarece avem pe la ieșire din oraș spații comerciale moderne speciale care pot fi incluse în categoria MALL-urilor, însă problema este cine frecventează aceste locații.
Sunt de părere că aceste locații sunt amplasate tocmai pentru ca să ofere orașului un aspect modern și este un lucru foarte bun, pentru ca să fim mult mai aproape ca aspect comercial de orașe precum Botoșani.
Cetățenii, precizează faptul că parcurile din zona centrală, Parcul Cholet dau o impresie plăcută trecătorului s-au facut multe lucruri bune insă principala preocupare a autorității locale ar trebui să fie prosperitatea cetățeanului și siguranța acestuia.
Personal propun ca această campanie electorală să fie pașnică, fără atacuri la persoană, sau alte forme de lipsă de educație. După alegeri, funcție de numărul de voturi adunate, să ne dăm mâna și să facem din prosperitatea cetățeanului principalul nostru obiectiv. Imi doresc un oraș cât mai prosper, în care cinstea și bunul simț să fie o caracteristică a dorohoianului.
Lucian Robu, candidat PMP pentru Primăria Dorohoi

