Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Comunicat USR Botoșani - Din seria ”Să nu îndrăzniți să vă lăudați!”
Realitatea DorohoianăData 11.04.2024 - 14:47:07
Politic
De zeci de ani botoșănenii așteaptă să vadă cu ochii lor că și Botoșaniul contează pentru politicienii care conduc această țară. Așteaptă să vadă că nu-și mai strică mașinile pe drumuri sparte și cârpite, că spațiile verzi arată ca mici oaze de relaxare, că mult lăudata moștenire culturală are și finanțarea necesară și că sănătatea lor este importantă pentru decidenții locali și centrali. În realitate, însă, botoșănenii s-au ales, de cele mai multe ori, cu așteptarea.
DISTRIBUIE           

Spitalul de Paliative – în loc să salveze vieți și să aline dureri, stă de ani de zile sub lacăt

Despre Spitalul de Îngrijiri Paliative se vorbește la Botoșani de 10 ani, de când medicul Tamara Ciofu, pe atunci parlamentar, a avut inițiativa înființării unei astfel de unități.

Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019. Acestea au fost, însă, tergiversate, din cauza unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi Compania Națională de Investiții (CNI), care este finanţatorul. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor de către primărie - nu mai puţin de doi ani pentru racordarea unor conducte şi a reţelei electrice. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022.

Spitalul stă de 4 ani sub lacăt, iar pentru toate întârzierile s-a dat vina pe insolvența constructorului, pe situația terenului din zonă, pe lipsa specialiștilor în paliație, pe necesitatea unor noi dotări, a unor noi lucrări, pe birocrația de la centru și scuzele au tot continuat atât din biroul primarului Cosmin Andrei, cât și din cele de la CNI.

Valoarea investiţiei a fost de cca 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI, însă bugetul local a suportat și el o serie de cheltuieli.

Spitalul, despre care am aflat că este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat, ar fi putut să salveze vieți în perioada de criză a pandemiei, dar nu a făcut-o, pentru că autoritățile au refuzat să folosească procedurile de urgență pentru a finaliza lucrările și a face angajările. Nici ministrul sănătății, în persoana lui Alexandru Rafila, sosit la Botoșani, nu știa ce e de făcut cu mult așteptatul spital de paliative, motiv din care nu a intervenit cu nimic.

Consilierii USR au făcut repetate interpelări în legislativul municipal pentru a cere informații și măsuri de deschidere a unității spitalicești, fără niciun rezultat însă.

În toți acești ani la Botoșani au apărut clinicile private de paliative, unde un pacient plătește și 5.000-6.000 de lei pe lună.

L-am rugat pe domnul primar Cosmin Andrei să le dea o soluție botoșănenilor care nu au acești bani, dar care ar avea nevoie ca de aer de un astfel de spital. Nu ne-a dat niciun răspuns. Nu le este, dar ar trebui să le fie rușine tuturor celor care ar fi trebuit să pună această unitate spitalicească în funcțiune, dar nu au făcut-o. Ani de zile de așteptare fără sens, de incompetență, de nepăsare față de suferințele oamenilor. Să nu îndrăznească să se laude cu punerea spitalului în funcțiune, atunci când o fi să se întâmple ”minunea”. Panglicile lor vor însemna sute și mii de suferințe pe care autoritățile au refuzat să le aline în toți acești ani.”, explică Raluca Curelariu, consilier local USR, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Botoșani.

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Caravana Medicală AUR ajunge în comuna Trușești: Consultații oftalmologice gratuite și ochelari pentru locuitorii în nevoie
Sistem antigrindină pentru Botoșani
Dan Șlincu, deputat PSD: „Botoșănenii vor circula pe Autostrada Moldovei de la Pașcani la București”
Comunicat USR Botoșani - Procesul de alegeri interne din USR este în plină defășurare
Botoșănenii invitați să se înscrie în AUR
Comunicat - Cătălin Flutur schimbat de la conducerea PNL Botoșani, din cauza rezultatului slab obținut la alegeri. Vezi cine a preluat șefia organizației
Primarul Dorin Alexandrescu mulțumește dorohoienilor - „Fãrã implicarea dumneavoastră ORAŞUL REALIZÃRILOR, nu ar fi prins contur!”
Candidatul AUR pentru funcția de primar al municipiului a votat pentru „schimbarea cinstită a Dorohoiului” - FOTO
Sondaj
Cele mai citite
Mesaj de condoleanțe la decesul lui Cristi Săcălianu
4738
Dan Șlincu la decesul lui Cristi Săcălianu: „Dumnezeu să te odihnească în pace, prieten drag!”
1930
DOROHOI – În atenția conducerilor instituțiilor publice și operatorilor economici
1406
ATENȚIE! Este posibilă limitarea furnizării apei, în aceste zile, în Dorohoi, Broscăuți, Șendriceni, Brăești și Leorda
1116
Cod galben de ceață, până la ora 08:00, în câteva localități din județ!
1059
Incendiu la Broscăuți. Au ars vegetația uscată de pe aproximativ 100 de metri pătrați, mai mulți salcâmi și o cantitate însemnată de resturi vegetale
361
Mașină incendiată noaptea trecută!
320
Motociclistă spitalizată în urma unui accident rutier petrecut într-un sens giratoriu din Dorohoi
300
Comunicat de presă - „Verde pentru viitor” nr. 663/H/13.06.2024
294
Județul botoșani topit de căldură în următoarele trei zile. COD ROȘU de caniculă sâmbătă și duminică, temperaturi de peste 40 de grade Celsius!
275
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
PRIMĂRIA DOROHOI - Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PRIVAT
Comunicat de presă - „Verde pentru viitor” nr. 663/H/13.06.2024
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PUBLIC)
(P) Vând motocoasă, preț 3300 lei negociabil
Post de îngrijitor scos la concurs la Jandarmeria Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord