Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Comunicat USR Botoșani: PSD+PNL fac la Botoşani administraţie pe furiş. „Miroase de la o poştă a corupţie, incompetenţă şi practici nedemocratice”
Realitatea DorohoianăData 24.05.2022 - 06:14:15
Politic
Deputat Andrei Drancă, USR Botoșani
Administraţia locală care conduce judeţul şi localităţile judeţului Botoşani a ajuns la o lipsă de transparenţă a propriei activităţi fără egal în ultima lungă perioadă de timp, iar situaţia, probabil, este la fel şi în alte judeţe ale ţării. Multe primării din judeţ, în frunte cu cele din municipii, dar şi cu Prefectura judeţului sau Consiliul Judeţean, arată o nepăsare crasă faţă de legile ce le obligă să comunice cetăţenilor activitatea pe care o prestează, zice-se, în slujba lor.
DISTRIBUIE           

Uniunea Salvaţi România a depus, prin consilierii pe care îi are în comunele conduse de primari PNL şi PSD proiecte prin care a solicitat transparentizarea activităţii şi toate, fără excepţie, au fost respinse de edili şi majorităţile lor.

 

Legi încălcate la vârful CJ-ului şi Prefecturii

Dar ce să ceri „micilor” primari, dacă şefa judeţului şi prefectul însuşi fac la fel? Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean, de când a fost aleasă în funcţie, nu a organizat o singură conferinţă de presă, neriscând să i se pună întrebări incomode. Comunică doar prin intermediul comunicatelor de presă, astfel încât cetăţenii să vadă, pe cât posibil, doar atât cât dumneaei, sau staff-ul său, doreşte să fie văzut. Faptul că există o lege care obligă autorităţile publice să organizeze, cel puţin lunar, conferinţe de presă, tocmai pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea de a evalua obiectiv activitatea aleşilor lor, nu pare să deranjeze pe nimeni la CJ.

Prefectul Sorin Cornilă, garantul legalităţii în judeţ, reprezentantul Guvernului în teritoriu, are acelaşi comportament vis-a-vis de conferinţele de presă şi nu numai. Transparenţa de altădată de la Prefectură a dispărut imediat ce a fost numit în funcţie omul de afaceri Cornilă, conferinţele de presă fiind înlocuite cu comunicatele. Desconsiderarea legilor îl face pe prefect să încalce nu doar prevederile legate de comunicarea cu presa, ci şi pe cele ce privesc comunicarea cu publicul, în general. Deputatul USR Andrei Drancă i-a solicitat în luna februarie tematica problemelor discutate în Comisia de Dialog Social, pentru a putea veni, prin propuneri legislative, în întâmpinarea solicitărilor adresate la nivelul judeţului de sindicate şi patronate. Nici până astăzi nu a fost transmis un răspuns din partea Instituţiei Prefectului, deşi solicitarea s-a făcut instituţional.


Primarii se întrec în modalităţi de a-şi ascunde activitatea

Aceeaşi dorinţă de a sta departe de ochii cetăţenilor au demonstrat-o edilii comunelor Lozna şi Suharău, dar şi din oraşul Flămânzi, când au respins proiectele depuse de consilierii USR pentru transparentizarea activităţii. La Botoşani s-a solicitat semnarea unui parteneriat de colaborare cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pentru ca angajările de la Primărie să nu se mai facă pe pile şi relaţii. Proiectul depus de consilierii USR prevede ca subiectele de concurs să fie trase la sorți cu ajutorul unei platforme IT. Acest proiect zace de mai bine de 6 luni, alături de alte multele, în sertarele aparatului Consiliului Local, pentru că nu se doreşte o astfel de onestitate. Deşi sunt publice, nici şedinţele de consiliu local şi consiliu judeţean nu sunt transmise live către cetăţeni decât prin intermediul unor pagini pe reţelele de socializare create de USR.

La Lozna eu am depus un proiect pe transparenţă în care solicitam să se transmită în direct şedinţele de CL. A fost respins, am revenit cu el, iar a fost respins. Şedinţele ar trebui înregistrate şi stocate, conform legii, nu se face nici asta. Nu era nici măcar un site funcţional, acum s-a făcut, dar lipsesc date multe, precum declaraţiile de avere.”, - Liviu Guleac, consilier local USR în CL Lozna.

Proiectul pentru transparenţă l-am depus de două ori şi nu a fost aprobat. Proiectul cu ANFP pentru angajări corecte a fost respins de secretară, dacă vă puteţi imagina aşa ceva. Am solicitat supravegherea video pe oraşul Flămânzi din cauza infracţionalităţii mari din ultimii ani, nici măcar asta nu s-a aprobat.” – Eusebiu Iftode, consilier local USR în CL Flămânzi.

Nu pot spune că nu găsesc sprijin în Consiliul Local, însă totul până la transparentizare. Aici stăm rău şi noi.”- Cristi Bordianu, consilier local USR în CL Suharău.

USR Botoşani se va adresa instanţelor de judecată pentru toate încălcările legilor transparenţei comise de administraţiile PNL-PSD şi va informa cetăţenii judeţului în legătură cu paşii făcuţi. „Din păcate, coaliţia militaro-socialistă aflată acum la guvernare, a avut grijă să construiască norme potrivit cărora politicienii care refuză să dea informaţii nu păţesc nimic. De aceea au această atitudine. Dar ne vom adresa instanţei să vedem dacă putem să schimbăm ceva. Este evident că ceea ce se întâmplă miroase de la o poştă a corupţie, incompetenţă şi practici nedemocratice. Este din ce în ce mai trist tot acest context.”, este declaraţia deputatului USR Andrei Drancă.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Dan Șlincu: „Odată cu intrarea PSD la guvernare, Autostrada Moldovei-A7, începe să prindă contur”
Alexandra Huțu: „Astăzi a fost aprobat Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”
Prioritățile parlamentarilor PSD Botoșani în noua sesiune legislativă: creșterea veniturilor populației, susținerea companiilor românești și reglementarea pieței energiei
Deputatul Alexandra Huțu: „Susținem în continuare dezvoltarea tuturor comunităților locale din Botoșani în ceea ce privește utilitățile de bază pentru botoșăneni”
Deputat Dan Șlincu - Programele susținute de PSD și suplimentarea fondurilor pentru Anghel Saligny au generat 76 de proiecte pentru modernizarea drumurilor din 60 de localități din Botoșani
Alexandra Huțu: „Președintele Administrației Fondului pentru Mediu va efectua vineri o vizită de lucru la Botoșani”
USR acordă CONSULTANŢĂ BOTOŞĂNENILOR INTERESAŢI de finanţarea proiectelor din societatea civilă şi reclamă ilegalităţi în procedura Primăriei Botoşani
OFSD Botoșani alături de copiii din Răuseni - FOTOGALERIE
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
10.91 °C
Minim: 10.63 °C
Maxim: 21.4 °C
Cele mai citite
Zilele Municipiului Dorohoi, la 615 ani de la prima atestare documentară. Concerte, expoziții și CARLA’S DREAMS în recital. Vezi programul complet!
1588
Două persoane spitalizate în această seară în urma unui accident rutier - FOTO
433
Primarul Alexandrescu a semnat la București contractul de finanțare pentru construirea unei creșe în Dorohoi
417
EXERCIȚIU: Intervenție la un accident rutier cu 14 victime - FOTOGALERIE
416
O nouă investiție la Dorohoi. Primarul Alexandrescu a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Grădiniței nr. 8
405
Bărbat din Broscăuți prins conducând fără a deține permis de conducere
332
Tânăr spitalizat după ce s-a răsturnat cu mașina!
274
VIDEO&FOTO - Tânăr din Botoșani, în vârstă de 23 de ani, reținut pentru viol și tâlhărie calificată
269
Armă deținută ilegal, ridicată de către polițiști
254
Tânără cercetată pentru că nu a predat autorităților 10.000 de lei, găsiți în zona pieței
240
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
ÎNCHIRIEZ ÎN DOROHOI
Primăria Dorohoi - Anunț privind scutirea majorărilor de întârziere la plata impozitelor și taxelor locale
Primăria Dorohoi – Anunț licitație publică
DOROHOI - Anunț privind acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță!
DAS Dorohoi - Anunț privind acordarea suplimentului de energie cu lemne, combustibili solizi şi/sau petrolieri
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord