Propunerea executivului a fost aprobată în unanimitate de cei 16 consilieri locali, din totalul de 19, prezenţi la ultima şedinţă de Consiliu Local desfăşurată, pe data de 30 aprilie, în incinta Cinematografului Melodia.
Vezi AICI Hotărârea de Consiliu Local
Primarul Dorin Alexandrescu a explicat consilierilor necesitatea contractării împrumutului şi destinaţia acestuia.
„Aţi văzut că peste tot, în discuţiile şi analizele pe care le face Guvernul României, referitoare la situaţia generală, în care ne aflăm şi noi în această pandemie, este încurajat ca administraţiile locale să facă rost de venituri proprii. Primăria Dorohoi are un grad de îndatorare, la această dată, 2020, de 10 la sută, în condiţiile în care cel permis de lege este de 30 la sută şi acum în perioadă de criză se poate depăşi acest nivel.
De asemenea, având în vedere că începând din acest an şi până în anul 2025, terminăm cu trei împrumuturi, unul în valoare de 50 de miliarde de lei vechi, unul de 39 de miliarde de lei vechi şi unul de 45 de miliarde de lei vechi, nu am avut nicio incidenţă de plată în toţi anii de cînd am contractat aceste împrumuturi.
Mai este un împrumut care şi acesta va fi lichidat până în 2029, acesta fiind împrumutul „etern” care îl avem pe celebrul program „Samtid” (prin care s-au înlocuit anumite părţi din reţeaua de apă şi canal, n.r.), care de fapt, nu-l plătim noi ci îl achită Nova Apaserv, prin redevenţa care ar trebui să ne-o plătească nouă, Dorohoiului, pentru reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare pe care o administrează în Dorohoi.
Dacă suprapunem tot ce v-am spus până acum, referitoare la împrumuturi şi gradul de îndatorare, cu noile grafice, cea mai mare incidenţă de plată ar fi de 18 la sută în anii 2023- 2024 după care scade, celelalte împrumuturi terminându-se.
Acest împrumut este necesar pentru asfaltări de drumuri, vedeţi ce s-a întâmplat în urma lucrărilor Consiliului Judeţean de înlocuire a reţelelor de apă şi canal, iar din resurse proprii provenite din impozite locale nu ne permitem să facem aceste lucrări de refacere a străzilor. Tot din împrumut, vor fi asiguraţi bani pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană, de reabilitare a blocului materno-infantil şi ambulatoriului Spitalului Municipal Dorohoi. Aceasta este destinaţia banilor din împrumut , doar pentru investiţii în municipiul Dorohoi”, a explicat primarul Alexandrescu consilierilor locali.
El a mai spus că nu ştie dacă împrumutul va fi operaţional până la sfârşitul acestui an însă speră ca măcar anul viitor să se poată rezolva problema.
„Asta în condiţiile în care vom fi şi noi primiţi la masa celor care până acum au avut scor. Noi am încercat anul trecut dar fondul era deja angajat până în anul 2021. Acum s-a mai mărit plafonul ne-a mai dat o gură de oxigen. Sperăm să încăpem şi noi pe lângă ceilalţi”, a mai spus primarul Dorin Alexandrescu.
În această perioadă, angajaţii primăriei întocmesc documentaţia necesară demarării procedurilor de achiziţie, adică de selectare a băncii de la care se va face împrumutul. Ulterior, întreaga documentaţie va fi trimisă la Bucureşti, la Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale care va aviza sau nu, împrumutul solicitat de Primăria Dorohoi.
„Având în vedere că noi avem un grad de îndatorare mic, comparativ cu alte Unităţi Administrativ Teritoriale, sperăm să primim aviz pozitiv, să fie resurse financiare şi pentru noi. Totul depinde de gradul de îndatorare la nivel naţional. Sperăm ca până la sfârşitul anului să rezolvăm problema împrumutului”, a declarat pentru Realitatea Dorohoiană primarul Dorin Alexandescu.