Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Depresia pune stăpânire pe oameni. Cum să nu înnebunim? - Explicațiile psihologului
Realitatea DorohoianăData 26.10.2021 - 12:32:40
National
Foto generic
Depresia și demența sunt principalele boli mintale la nivel mondial: 47 de milioane de oameni cu demență și circa 300 milioane cu depresie.
DISTRIBUIE           

În opinia psihologului Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții, omul european și american este influențat de programele de reacție ale altora, de mediul social, de factorii biologici (ADN, gene, chimia creierului), de experiențele trecute (abuzuri sau traume), cât și de istoria familiei (dacă cineva a avut boli mintale sau nu). Toate aceste influențe sunt aparent neobservabile, ele contribuind profund la atitudinea omului în prezent.

Toți factorii care îl deranjează pe om, se numesc factori negativi. El observă tot ce nu îi place, nu vrea, nu se simte confortabil, nu acceptă, se enervează, supară, amână deciziile, se frustrează de ce zice sau face altul, se stresează cu gânduri viitoare sau păreri ale altora, se închide față de el și de cei apropiați. Toate aceste comportamente sunt reacții ale omului, care el crede că sunt normale. Ele, prin repetiție și neobservare sunt ușa spre nebunie. Traumele, abuzurile, despărțirile și alte întâmplări emoționale sunt evenimente care cauzează reacții ulterioare. Ele duc spre nebunie DOAR daca sunt neobservate și nestăpânite. Totuși, dacă omul face efortul atenției în moment, a observării de sine, punându-se voluntar mai des în slujba altora, el poate evita comportamentul și emoțiile negative”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

 

Nebunia, noul pericol al societății moderne

Totodată, specialistul este de părere că stresul, grijile, incertitudinile, îngrijorările sunt situațiile care, prin proces repetat, colorează cu negru viața omului.

Tot efortul omului spre a manifesta pozitivitate, înțelegere, acceptare, toleranță, non identificare și energie, colorează în culori vii viața lui. Astfel, omul DECIDE în orice moment încotro se duce. Prin instinct, va reacționa negru, prin răspuns și decizie, spre culorile vii. Omul leneș nu face nimic și așteaptă să cadă reacțiile și ajutorul altora peste el. Omul cu decizie face și nu așteaptă ca cineva să facă ceva pentru el, astfel el decide în orice moment ce vrea și cu ce scop. Nebunia este momentul în care omul alege doar din confort și din lene. Împlinirea este momentul în care omul a ales să treacă prin efort interior din voia lui proprie. Nefugind și nemanifestând stres, griji și îngrijorări când momentele grele sau de cumpănă vin”, declară specialistul.

 

Psiholog: “Ne-am împrietenit cu mașinăriile și am uitat de oameni”

Viața socială, agitată și supusă căutărilor noastre, este un instrument care poate produce nebunie pentru că dispoziția noastră actuală este din ce în ce mai instinctuală.

Pe vremuri, oamenii se ascultau activ, își ofereau timp, se relaxau, ofereau cadouri, păstrau timp de familie și prieteni, ofereau timp studiului, căutau munci fizice. Astăzi, multe din acestea au dispărut, în locul lor a apărut suportul electromagnetic, Tv, radio, internet, rețele sociale, comunicarea virtuală, lucru static, metropole, poluare, zgomot, haine și mâncare plastică, etc. Un astfel de fenomen are nevoie de contra-balans, pentru ca toate funcțiile omului, mintea, inima și fizicul său, să progreseze odată cu dorința lui. Pentru a păstra sănătatea, omul poate înclina spre echilibrarea și păstrarea acestor funcții active, cât mai mult timp. Îmbrățișările, munca fizică, sportul, natura, cadourile, ajutorul voluntar, dormitul suficient, hainele din material natural, mâncatul natural (neprocesat, nerafinat, nepasteurizat) și nu în ultimul rând, observarea de sine ca disciplină mentală”, conchide psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții.

Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut și trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minții umane în trei sisteme educaționale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și România și de peste 10 ani organizează cursuri și traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilități au când își folosesc resursele intelectuale și să arate abilitățile pe care mintea noastră încă le are latente.

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Decizie fără precedent. Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale
Peste 1.300 kg de miez de nucă, fără documentație vamală, descoperite la controlul de frontieră
EXIT-POLL SOCIOPOL alegeri parlamentare 2024
APEL UMANITAR - 15.000 de euro - Intervenția care poate schimba destinul unui copil cu autism și crize epileptice - FOTOGALERIE
Cutremur în această dimineață, în zona seismică Vrancea
APEL UMANITAR - Un viitor fără durere costă 27.000 de euro: Povestea emoționantă a unei tinere de 20 de ani care suferă de scolioză severă - FOTO
RO-ALERT: mesaje de urgență ce salvează vieți! De la începutul acestui an până în prezent, au fost transmise, la nivel național, 2.743 de mesaje prin RO-ALERT
Măsuri de ordine și siguranță publică la manifestările religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din municipiul Iași în perioada 08-15.10.2024
Sondaj
Cele mai citite
Accident rutier în urmă cu puțin timp!
560
DOROHOI - Suflet de român la Colegiul Național ”Grigore Ghica” - FOTO
509
Casă din Pomârla distrusă de un incendiu violent
318
Locotenent-colonelul Petrică Ciobănașu avansat în funcția de comandant al Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu prilejul Zilei Naționale. Alți pompieri din cadrul ISU Botoșani au fost avansați în grad - FOTOGALERIE
294
Manifestări de 1 Decembrie la Dorohoi
276
Femeie din Botașani dată dispărută!
252
ANUNȚ DECES
248
EXIT-POLL SOCIOPOL alegeri parlamentare 2024
242
Efective de jandarmi suplimentate în acest weekend
239
Magia Crăciunului a prins viață la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Dorohoi - FOTO
222
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Anunț de interes public pentru cetățenii  municipiului Dorohoi
ANUNȚ DECES
Spitalul Municipal Dorohoi - Depunere solicitare de emitere a acordului de mediu
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic primar, specialitatea medicină de laborator
Spitalul Municipal Dorohoi angajează asistent medical generalist pentru Secția Medicină Internă I
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord