Conferința a început duminică seara, cu prezentarea programului și vizionarea unui film introductiv, urmat de rugăciunea de seară. Tema centrală a întâlnirii a fost inspirată din (Pilde 18, 19): „Fratele ajutat de frate este ca o cetate întărită și ca un palat întărit”. Astfel, preoții au discutat despre modul în care apropierea de Dumnezeu le permite să se apropie unii de alții, facilitând și apropierea credincioșilor de Biserică.
Principalele obiective ale întâlnirii au fost consolidarea relațiilor sufletești între preoți și intensificarea lucrării comune în parohii. Prin dialog și rugăciune, s-a urmărit întărirea conștiinței că împreuna lucrare contribuie la unitatea Trupului lui Hristos-Biserica, și înnoirea bucuriei de a sluji oamenilor.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a subliniat în cuvântul său rolul esențial al Cercului Pastoral, ca o formă organizată de întrajutorare preoțească. El a subliniat că „Parohia cuprinde totul, Biserica întreagă, pentru că are Altar, preoți, Liturghie și credincioși. Ea este ca o cetate cu ziduri, cel mai important fiind familia, apoi enoriașii, protopopiatul , Mitropolia și, la nivel superior, Patriarhia”.
Luni dimineață, după Sfânta Liturghie, preoții au fost împărțiți pe grupuri și au participat la trei sesiuni de lucru, în care au discutat diverse subiecte de actualitate. Printre temele abordate s-au numărat: sporirea motivației pentru lucrarea comună între preoți, identificarea și utilizarea corectă a valorilor duhovnicești în cadrul cercului pastoral, modul în care se pot implica, care sunt beneficiile conlucrării în cadrul cercului pastoral pentru parohii și susținerea în lucrare a preoților mai reticenți. Fiecare grup și-a prezentat concluziile în plen, generând discuții constructive.
În paralel, preotesele au avut ocazia să discute cu Înaltpreasfințitul Teofan despre rolul și misiunea lor în cadrul parohiei și a cercului pastoral, subliniindu-se importanța sprijinului reciproc în familie și comunitate. Într-o atmosferă de comuniune și deschidere, au fost împărtășite experiențe și soluții pentru întărirea legăturii dintre preoți și credincioși.
Ultima zi a evenimentului l-a avut ca invitat pe părintele profesor Constantin Coman, care a susținut o conferință despre Unitate, pornind de la modelul Sfintei Treimi. Părintele Coman a evidențiat importanța educării omului lăuntric, inspirându-se din viețile sfinților pustnici precum Iosif Isihastul, Siluan Athonitul , părintele Sofronie sau părintele Sofian. „Unitatea nu ține de ceilalți, ci de noi înșine”, a subliniat sfinția sa.
Întâlnirea a avut parte și de o mică drumeție pe munte, discuții în jurul focului de tabără, momente care alături de sesiunile de lucru au oferit preoților și preoteselor din Protopopiatul Dorohoi un cadru potrivit pentru a se apropia de Dumnezeu, dar și unii de alții, consolidând astfel nu doar legăturile sufletești, ci și unitatea în lucrarea pastoral-misionară. Prin rugăciune comună și împărtășirea experiențelor, participanții au plecat întăriți în credință și cu dorința de a sluji în parohiile lor cu mai multă iubire și dedicare.
(sursa: https://slovacrestina.com/)