Și pentru că cei mici învață cel mai ușor prin joacă, exercițiul s-a derulat sub forma unei piese de teatru, sub regia Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, a Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani și a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani.
Din distribuție au făcut parte mascotele ISU Botoșani și ale teatrului, respectiv Pompierul Sam și Vasilache, actorii, dar și câțiva copii aflați în sală.
Însoțiți de actori, copiii și părinții au ieșit din teatru în momentul în care au auzit alarma de incendiu și au așteptat pe locul de adunare întâlnirea cu pompierii militari și voluntari. Ajunse la fața locului cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, echipajele Detașamentului de Pompieri Botoșani au simulat acțiuni de căutare-salvare și stingere a incendiului.
După încheierea exercițiului, copiii au avut ocazia să urce în autospecialele de intervenţie și au aflat cum se folosește fiecare accesoriu, în parte. Cei mai îndrăzneți au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi a căştii de protecţie.
Simularea de sâmbătă a fost prima dintre activitățile derulate de ISU Botoșani în contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România.
Vă reamintim că, pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.
Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, în perioada 25 februarie – 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va desfășura mai multe acțiuni de informare și educare preventivă. Astfel, botoșănenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.
La final au primit și materiale aferente campaniilor naţionale: “RISC – Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale!”, „R.I.S.C. Siguranţa nu este un joc de noroc!”, „RISC. Mai bine previi decât să nu fii!”, “Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău” şi „Nu tremur la cutremur”, cu următoarele cu reguli și măsuri specifice de prevenire a situațiilor de urgență.