Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Implementarea controlului coordonat pe sensul de intrare în ţară la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa - FOTO
Realitatea DorohoianăData 13.04.2023 - 19:00:21
National
Începând cu data de 15.04.2023, ora 08.00, autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova implementează în PTF Albiţa rutier, pe sensul de intrare în România, controlul coordonat.
DISTRIBUIE           

Activitatea se derulează în urma intrării în vigoare a Decretului privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) - Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Astăzi, 13 aprilie, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, şeful Poliţiei de Frontieră Române, chestor de poliţie Victor-Ştefan IVAŞCU, a avut o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, domnul comisar şef Rosian VASILOI, în prezenţa cărora s-a semnat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa.

Regulamentul conține principiile și regulile cooperării pentru efectuarea, pe teritoriul României, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor care trec frontiera de stat prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița (România) — Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Totodată, pe timpul activităţii, şefii celor două instituţii au făcut ultimele verificări în punctul de trecere pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condiţiile, atât din punct de vedere operativ, cât și logistic pentru atingerea scopului principal al proiectului: simplificarea, fluidizarea şi coordonarea controlului traficului la frontieră.

Controlul coordonat se realizează atât de către poliția de frontieră, cât şi de către autoritățile vamale ale celor două ţari, presupune controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire (Republica Moldova), urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat.

Diferenţa faţă de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-rutier, în funcție de tipul autovehiculului/priorității la control.

Pentru traficul internațional de autoturisme microbuze şi autocare sunt destinate 5 artere de control, iar pentru mijloacele de transport marfă sunt alocate alte 5 benzi.

Din punct de vedere operaţional, implementarea controlului coordonat va contribui la procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de persoane și mijloace de transport.

Autoritățile de frontieră din cele două state cooperează permanent pentru consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat, iar prin acțiunile de patrulare desfășurate în comun se asigură schimbul operativ de informații în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere.

 

Lungimea frontierei dintre România și Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaționalizate șase puncte de trecere a frontierei de stat rutiere deschise traficului internațional.

În primul trimestru al acestui an, punctele de trecere de la granița cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 2 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire. Dintre acestea, 755.000 de persoane au trecut prin PTF Albița.

Totodată, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 660.000 de mijloace de transport, dintre care aproape 130.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare.

Având în vedere faptul că frontiera cu Republica Moldova este frontieră externă a Uniunii Europene la controlul de frontieră participă, pe lângă Poliția de Frontieră, și alte autorități responsabile cu efectuarea de verificări cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state.

Sursa: Comunicat Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Opinia psihoterapeutului - 5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți
APEL UMANITAR - Copilărie furată de o boală cruntă. 115.000 €, prețul pus pe viața unui băiețel de 4 ani care înfruntă cancerul cu inocență și durere - FOTO
29 Septembrie – Ziua Mondială a Inimii
Românii vor putea merge în SUA fără vize de la 1 ianuarie 2025, spune ambasadorul român la Washington
28 septembrie - Ziua mondială de luptă împotriva rabiei
APEL UMANITAR - La doar 6 anișori Ioana înfruntă cancerul. Tratament administrat de urgență în Italia
Căutat de autoritățile din România, depistat de polițiștii de frontieră
Bărbat căutat de autoritățile italiene pentru viol, lipsire de libertate și furt, depistat la controlul de frontieră
Sondaj
Credeți că Marius Budăi a procedat corect demisionând din funcția de ministru al Muncii?
Cele mai citite
UPDATE - Accident rutier spectaculos și grav în același timp, petrecut în miez de noapte la ieșirea din Dorohoi - FOTOGALERIE
2028
APEL UMANITAR - La doar 6 anișori Ioana înfruntă cancerul. Tratament administrat de urgență în Italia
987
Pirat auto sancționat de către polițiști!
664
O persoană decedată și alta spitalizată în urma unui accident rutier petrecut în această noapte
585
Șofer de autobuz atacat de doi tineri din Dorohoi. Jandarmii au găsit asupra acestora arme albe și le-au întocmit dosar penal
569
„Cetățean centenar” din Dorohoi sărbătorit de către rude și autorități
552
Bărbat dat dispărut. S-a externat din spital și nu a mai ajuns acasă
544
Mesaj de condoleanțe transmis de personalul Spitalului Municpal Dorohoi
490
Seminarul Teologic din Dorohoi la centenar (1923 – 2023) - FOTOGALERIE
439
DAS Dorohoi organizează concurs pentru angajare!
419
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - Anunț privind acordarea suplimentului de energie pentru lemne combustibili solizi şi/sau petrolieri pentru luna august
DAS Dorohoi - Nunta de Aur: Anunț privind cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie în anii 2022 - 2023, căsătorite în Dorohoi sau în alte localități, cetățeni ai urbei noastre
DAS Dorohoi organizează concurs pentru angajare!
DAS Dorohoi - Anunț angajare!
„Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului”, proiect transfrontalier derulat de Primăria Dorohoi și Primăria Ungheni din Republica Moldova
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord