Într-un context european marcat de creșterea naționalismului și a extremismului, cartea „Războiul Sfânt al României. Militarii, motivația și Holocaustul” este o lectură esențială. Volumul demonstrează consecințele dezastruoase ale manipulării ideologice și ale urii etnice, subliniind totodată importanța asumării responsabilității istorice.
Istoricul american Grant T. Harward vine la Dorohoi.
Lansarea volumului „Războiul sfânt al României” și întâlnirea cu cititorii se desfășoară joi, 7 noiembrie, ora 11, la Muzeul de Istorie a Evreilor din Moldova de Nord „Shlomo David”
Participă alături de autor:
Intrarea este liberă.
Autorul american va desfășura și o vizită în Dorohoi la Cimitirul evreiesc și la Biblioteca Municipală din Dorohoi.
Istoricul american Grant T. Harward se află în România la invitația Muzeului Național al Bucovinei, în colaborare cu Editura Corint.
Turneul va include vizite la locurile emblematice din perioada Holocaustului din România, întâlniri cu studenți, lansări și prezentări ale volumului „Războiul Sfânt al României. Militarii, motivația și Holocaustul”, apărut în acest an în colecția Corint Istorie.
În perioada 3-17 noiembrie, Grant Harward se întâlnește cu cititorii în orașele: Suceava, Dorohoi, Iași, Galați, Constanța și București.
„Harward zugrăvește o imagine deosebit de convingătoare a modului în care evenimentele de pe linia frontului au influențat tratamentul aplicat evreilor în teritoriile ocupate. Combinând istoria militară cu perspectiva asupra motivației ideologice a armatei române, Războiul Sfânt al României constituie o importantă contribuție adusă la clarificarea acestui subiect.” LA Review of Books
„Lucrarea istoricului american Grant T. Harward, Războiul Sfânt al României. Militarii, motivația și Holocaustul, propune o reevaluare a rolului pe care România l-a jucat în războiul declanșat de Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice la 22 iunie 1941, dintr-o perspectivă mai puțin abordată de istoriografia românească: aceea a motivațiilor rasiale și naționaliste care au stat la baza violențelor comise de trupele românești în teritoriile eliberate din Basarabia și nordul Bucovinei.” Mioara Anton - Institutul de Istorie „N. Iorga”
Despre autor:
Dr. GRANT T. HARWARD (n. 1986) este un istoric american care în prezent lucrează la US Army Center of Military History. Primul contact cu România l-a avut în perioada 2005 - 2007, când, în calitate de misionar al Bisericii Lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, a venit în țară, iar apoi a călătorit în mai multe orașe pentru a cercetare și documentare. A obținut licența în istorie la Brigham Young University (2009) și diploma de master la University of Edinburgh (2010). Cartea de față reprezintă teza sa de doctorat, susținută în 2018 la Texas A&M University. A fost lector în cadrul Auschwitz Jewish Center, bursier Fulbright în România și lector Mandel Center din cadrul US Holocaust Memorial Museum.
În acest an, Grant Harward a mai publicat o carte despre subiectul 23 august 1944, la editura britanică Osprey. Tilul volumului este Romania 1944. The Turning of Arms Against Nazi Germany
Parteneri instituționali ai turneului: Muzeul Național al Bucovinei, Primăria Dorohoi, Biblioteca Municipală Dorohoi, Muzeul de Istorie a Evreilor din Moldova de Nord „Shlomo David”, Biblioteca Academiei Române. Filiala Iași, Facultatea de Istorie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Istorie, Universitatea „Ovidius” din Constanța.