Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Lucian Trufin anunță înființarea a 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină în Botoșani. „Cele mai frumoase vorbe sunt faptele”
Realitatea DorohoianăData 20.10.2022 - 10:34:41
Politic
În județul Botoșani vor fi înființate 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină în valoare de peste 3 milioane de euro, în urma suplimentării programului național aflat în derulare pe această linie. Investiția a fost obținută prin eforturile comune depuse de autoritățile județene și senatorul PSD Lucian Trufin, care a vorbit despre necesitatea protejării terenurilor agricole în ședința de miercuri a Senatului.
DISTRIBUIE           

Lucian Trufin a precizat că această măsură va genera aproximativ 100 de locuri de muncă. Cele 12 puncte vor fi realizate în următoarele localități: Saucenița (Văculești), Roma, Orășeni Vale (Curtești), Cerbu (Copălău), Havârna, Carasa (Corlăteni), Borzești (Ungureni), Gorbănești, Hănești, Buimăceni (Albești), Băbiceni (Durnești) și Ichimeni (Avrămeni).

Factorii climatici nefavorabili, precum grindina și seceta reprezintă amenințări din ce în ce mai serioase la adresa producției agricole și implicit la securitatea alimentară. Norii negri care amenință teritoriul agricol al județului Botoșani vor fi îndepărtați prin respectarea obiectivelor Programului de Guvernare 2021-2024, în care ne-am asumat continuarea Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus de Ministrul Petre Daea”, a anunțat parlamentarul botoșănean.

În martie 2022, Ministrul PSD Adrian Chesnoiu a alocat sumele necesare realizării, în primă etapă, a zece puncte de lansare a rachetelor antigrindină, însă studiile de fezabilitate au indicat că proiectul ar fi acoperit 2/3 din suprafața agricolă a județului. Demersurile întreprinse de Consiliul Județean, prezidat de Doina Federovici, Direcția de Agricultură Județeană, condusă de Cristian Delibaș, și vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, Lucian Trufin, au avut ca rezultat suplimentarea cu încă două astfel de obiective, suprafața protejată crescând astfel la circa 80% din teritoriul agricol, fiind acoperită și mare parte din Lunca Prutului.

Punctul culminant al acestui program a fost perioada 2017-2019, când guvernul PSD a alocat cele mai mari sume, realizând investiții masive în sistemul de combatere a grindinei și stimulare a precipitațiilor.. Au urmat apoi doi ani de stagnare, în care preocupările partenerilor aflați atunci la guvernare au fost altele. Demersurile noastre vin să redreseze abordarea și să corecteze atitudinea față de amenințări reale. Fermierii au fost păgubiți de calamități și munca lor este vitală pentru bunăstarea tuturor. Promisiuni face toată lumea. Dar pentru noi, cele mai frumoase vorbe sunt faptele”, a subliniat Lucian Trufin.

În România, sunt operaționale 99 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Implementarea SNACP este o măsură de susținere a producției de alimente și de reducere a vulnerabilităților agriculturii meteo-dependente. Investițiile în creșterea rezilienței sectorului alimentar și în utilizarea responsabilă și eficientă a apei, energiei și resurselor publice vor contribui la creșterea suprafețelor productive și protejate față de hazardurile vremii.

Sursa: Comunicat de presă

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Lucian Trufin: Facilitați legislative pentru obținerea dreptului de proprietate asupra curților și anexelor
Jumătate de miliard de lei pentru dezvoltarea mediului rural botoșănean
DAN ȘLINCU: „Începerea accelerată a lucrărilor la autostrada A7 va duce la creșterea puterii economice a regiunii Moldovei”
Buget fără precedent alocat agriculturii și industriei agroalimentare. „Avem treabă!”
Alexandra Huțu: Sfârșitul de an a adus vești bune pentru 20 de localități din județul Botoșani
Peste 600 de colindători au adus la sediul PSD Botoșani tot sufletul satului românesc, păstrător de tradiții și de tezaure - FOTOGALERIE
Dan Șlincu, deputat PSD: „Trebuie să dăm un mesaj ferm de combatere a traficului și consumului de etnobotanice”
Alexandra Huțu: „35 de proiecte privind modernizarea sistemelor de iluminat public au fost aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu și vor primi finanțare în sumă totală de 40.890.281 lei”
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
-5.2 °C
Minim: -5.78 °C
Maxim: -2.14 °C
Cele mai citite
Spitalul Municipal Dorohoi ANGAJEAZĂ asistenți medicali. Vezi condițiile de concurs!
2913
Pompier dorohoian decedat astăzi dimineață, la doar 45 de ani. Mesajul colegilor la vestea tragică
2614
Femeie gasită moartă într-un pârâu. Ea fusese dată dispărută în urmă cu câteva zile
1694
ANGAJĂRI la Spitalul Municipal Dorohoi: Este nevoie de o infirmieră și doi asistenți medicali. Vezi condițiile de concurs
969
Dorohoian prins la volan, pe Bulevardul Victoriei, cu alcoolemie record
799
DOROHOI - Vând sau închiriez spațiu comercial în centrul municipiului
673
Accident rutier la Dorohoi. Unul dintre șoferi era sub influența alcoolului și a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge
562
Bărbat din Hilișeu Horia, condamnat pentru ucidere din culpă, identificat și escortat la penitenciar de către polițiști
511
Alte angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Trei asistenți medicali și o îngrijitoare, sunt noile posturi scoase la concurs
483
Bărbat din Neamț reținut de polițiștii dorohoieni. A înșelat o tânără prin metoda „șmen”
413
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi ANGAJEAZĂ consilier/psihopedagog special. Vezi condițiile de participare la concurs
Spitalul Municipal Dorohoi ANGAJEAZĂ o îngrijitoare și trei asistenți medicali generaliști. Vezi condițiile de participare la concurs
Alte angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Trei asistenți medicali și o îngrijitoare, sunt noile posturi scoase la concurs
Noi angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Sunt căutați doi asistenți medicali generaliști și un asistent medical balneofiziokinetoterapeut. Vezi condițiile de concurs!
DAS Dorohoi angajează consilier/psihopedagog special
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord