Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Ministerul Sănătății a aprobat la Botoșani realizarea a 7 centre comunitare integrate pentru acordarea de asistență medicală și socială în mediul rural
Realitatea DorohoianăData 03.11.2022 - 10:01:23
Politic
Șapte comune din județul Botoșani au fost selectate, în primă etapă, spre a beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe Componenta 12 – Sănătate, în vederea înființării și dotării de centre comunitare integrate, care să faciliteze accesul populației la serviciile medicale primare.
DISTRIBUIE           

Asigurarea asistenței medicale primare este cheia pentru o populație sănătoasă, iar acest lucru a ghidat și ghidează echipa Organizației județene a Partidului Social Democrat în acțiunile pe care le întreprinde.

În acest sens ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila, a organizat astăzi o întâlnire crucială pentru concretizarea acestei rețele de centre medicale in județul Botoșani, un dialog pe care l-au solicitat parlamentarii PSD, prezenți astăzi fiind deputații Alexandra Huțu și Dan Șlincu și senatorul Trufin Lucian, întâlnire care a fost facilitată de ministrul botoșănean Marius Budăi.

La întrunire au participat aproape toți primarii comunelor selectate: Ioan Butnaru (Hilișeu-Horia), Aurel Ștefan (Vorona), Valerian Vărvăruc (Corni), Claudiu Ilaș (Dângeni), Claudiu Chelariu (Mihălășeni), Ioan Galiț (Mitoc) și Marcel Marcu (Lunca), în vederea dezvoltării unor astfel de centre pentru asistență medicală primară și asigurarea de servicii de asistență socială.

Ministerul Sănătății a selectat comunele Hilișeu-Horia, Albești, Corni, Vorona, Mitoc, Mihălășeni și Dângeni pentru a fi beneficiare ale proiectelor de dezvoltare a infrastructurii medicale prespitalicești, finanțate prin PNRR. De asemenea, comuna Lunca a intrat pe lista de rezervă a comunităților vulnerabile din mediul rural identificate la nivel național de către Ministerul Sănătății pentru care este necesară rezolvarea problemelor accesului la servicii de asistență medicală primară și de asistență socială a persoanelor vulnerabile.

Cu această ocazie, domnul ministru Alexandru Rafila și echipa domniei sale a prezentat proiectele care vor fi puse la dispoziția primăriilor pentru a construi sau renova, precum și pentru a dota cu echipamente și mobilier noile centre comunitare integrate care vor acorda asistență medicală primară împreună cu servicii de asistență socială. Este un demers foarte important pentru creșterea nivelului asistenței medico-sociale botoșănene, pe care l-am susținut alături de președintele Consiliului Județean, Doina Federovici. Sănătatea este un domeniu de prioritate zero pentru echipa social-democrată și de aceea facem toate demersurile pentru a îmbunătăți infrastructura și serviciile medicale de care beneficiază botoșănenii”, au transmis parlamentarii PSD Botoșani.

Finanțarea centrelor comunitare integrate este asigurată prin PNRR și imediat după depunerea cererilor de către fiecare primărie, se vor putea demara lucrările, astfel încât acestea să fie funcționale până în 2025. Acolo unde e vorba doar de renovare și achiziție de echipamente și mobilier lucrările pot fi gata în câteva luni.

Cererile de finanțare vor fi depuse între 10 noiembrie și 15 decembrie 2022 de către primăriile comunităților vulnerabile selectate iar lucrările vor putea începe imediat după semnarea contractelor de finanțare. Pentru fiecare proiect depus la Ministerul Sănătății, fiecare comună va putea solicita maxim 140.000 de euro pentru lucrările de construcție sau renovare, 57.300 de euro pentru echipamente ce vor fi achiziționate centralizat de Ministerul Sănătății și livrate fiecărui beneficiar și 3.000 de euro pentru mobilier și publicitate.

Centrele comunitare integrate vor aduce noi șanse în comunitățile vulnerabile, care vor avea un scut puternic de apărare în fața riscurilor antrenate de sărăcie și excluziune socială. Astfel de instituții reunesc toate soluțiile într-un singur loc. Va fi nevoie de un singur drum, de o singură ușă deschisă spre un viitor mai bun pentru oamenii defavorizați.

Există voință administrativă, există motivație, iar decidenții locali vor avea tot sprijinul reprezentanților centrali pentru a putea schimba destinul a mii de oameni mai puțin norocoși.

Sursa: Comunicat de presă

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Lucian Trufin: Facilitați legislative pentru obținerea dreptului de proprietate asupra curților și anexelor
Jumătate de miliard de lei pentru dezvoltarea mediului rural botoșănean
DAN ȘLINCU: „Începerea accelerată a lucrărilor la autostrada A7 va duce la creșterea puterii economice a regiunii Moldovei”
Buget fără precedent alocat agriculturii și industriei agroalimentare. „Avem treabă!”
Alexandra Huțu: Sfârșitul de an a adus vești bune pentru 20 de localități din județul Botoșani
Peste 600 de colindători au adus la sediul PSD Botoșani tot sufletul satului românesc, păstrător de tradiții și de tezaure - FOTOGALERIE
Dan Șlincu, deputat PSD: „Trebuie să dăm un mesaj ferm de combatere a traficului și consumului de etnobotanice”
Alexandra Huțu: „35 de proiecte privind modernizarea sistemelor de iluminat public au fost aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu și vor primi finanțare în sumă totală de 40.890.281 lei”
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
-5.17 °C
Minim: -5.6 °C
Maxim: -2.17 °C
Cele mai citite
Spitalul Municipal Dorohoi ANGAJEAZĂ asistenți medicali. Vezi condițiile de concurs!
2913
Pompier dorohoian decedat astăzi dimineață, la doar 45 de ani. Mesajul colegilor la vestea tragică
2614
Femeie gasită moartă într-un pârâu. Ea fusese dată dispărută în urmă cu câteva zile
1694
ANGAJĂRI la Spitalul Municipal Dorohoi: Este nevoie de o infirmieră și doi asistenți medicali. Vezi condițiile de concurs
969
Dorohoian prins la volan, pe Bulevardul Victoriei, cu alcoolemie record
800
DOROHOI - Vând sau închiriez spațiu comercial în centrul municipiului
673
Accident rutier la Dorohoi. Unul dintre șoferi era sub influența alcoolului și a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge
562
Bărbat din Hilișeu Horia, condamnat pentru ucidere din culpă, identificat și escortat la penitenciar de către polițiști
511
Alte angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Trei asistenți medicali și o îngrijitoare, sunt noile posturi scoase la concurs
483
Bărbat din Neamț reținut de polițiștii dorohoieni. A înșelat o tânără prin metoda „șmen”
413
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi ANGAJEAZĂ consilier/psihopedagog special. Vezi condițiile de participare la concurs
Spitalul Municipal Dorohoi ANGAJEAZĂ o îngrijitoare și trei asistenți medicali generaliști. Vezi condițiile de participare la concurs
Alte angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Trei asistenți medicali și o îngrijitoare, sunt noile posturi scoase la concurs
Noi angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Sunt căutați doi asistenți medicali generaliști și un asistent medical balneofiziokinetoterapeut. Vezi condițiile de concurs!
DAS Dorohoi angajează consilier/psihopedagog special
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord