La caz a ajuns, în cel mai scurt timp, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Nicolae Iorga" al Județului Botoșani. Pirotehnicienii au stabilit că este vorba de un proiectil exploziv calibru 75 mm. Aceștia au verificat zona cu ajutorul unui detector de metale și au mai găsit alte cinci proiectile explozive calibru 75 mm, o carcasă de proiectil și un tub de proiectil, ambele de calibru 75 mm. Muniția și elementele de muniţie erau îngropate parțial în pământ.
Pirotehnicienii au stabilit că cele șase proiectile sunt în perfectă stare de funcționare. Muniția și elementele de muniție au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distruse.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.
Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.