Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Noua lege a laptelui, inițiată de senatorul Lucian Trufin, a intrat în vigoare. „Noile reguli vor corecta derapaje comerciale și pun bazele observatorului laptelui”
Realitatea DorohoianăData 21.11.2022 - 14:17:31
Politic
Senator Lucian Trufin (stânga) împreună cu Dorin Cojocaru, președinte Asociației Patronale Române din Industria Laptelui
Comercializarea laptelui și a produselor lactate va respecta noi condiții de desfacere și etichetare, urmărind acțiuni unitare într-un cadru monitorizat de autorități, ca urmare a promulgării unui proiect legislativ inițiat de senatorul PSD Lucian Trufin.
DISTRIBUIE           

Legea 307/2022 se aplică din 20 noiembrie 2022 și transpune o serie de prevederi cuprinse în legislația europeană în domeniul producției, procesării și comercializării laptelui și a produselor lactate având obiectiv principal sănătatea populației și protejarea consumatorilor.

Inițiată în 2018, legea aprobată aduce reglementări esențiale pentru informarea corectă a consumatorilor, după dezbateri intense la nivelul Ministerului Agriculturii, Parlamentului României și Comisiei Europene. Procesatorii de lapte sunt obligați să devină onești în denumirea produselor și să specifice pe etichete proporția reală de grăsimi vegetale și alți substituenți din compoziție. Legea mai prevede că produsele înlocuitoare pot fi comercializate într-un spațiu bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestora.

Sunt recunoscător față de colegii parlamentari din comisiile de agricultură, cât și reprezentaților din industria laptelui din România care au susținut legea în toate etapele sale, demers prin care ajutăm cumpărătorii să identifice produsele de care au nevoie fără să fie manipulați de denumiri și etichete. Astfel nu mai rugăm producătorii să fie sinceri față de consumatori, ci îi constrângem să respecte decența comerțului. Acțiunile de verificare inițiate de domnul ministru Petre Daea încă din anul 2017 au scos la iveală discordanțe majore între proprietățile declarate pe etichete și valorile reale, ceea ce reprezintă o sfidare la adresa tuturor românilor. Având expertiză în acest domeniu, am cercetat piața îndelung și am constat multe practici nedrepte în comerț. Unele produse se vindeau în vrac sub mai multe denumiri, alte produse pe bază de grăsimi vegetale erau așezate în mijlocul lactatelor și imitau aspectul acestora, amplificând intenționat confuzia. Această lege îi va susține pe cei care produc lactate autentice, iar utilizarea denumirii de produs românesc este posibilă doar pe eticheta produsului obținut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România”, a declarat Lucian Trufin, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Senat.

De asemenea, se dispune înființarea primului observator din domeniul agroalimentar și monitorizarea tuturor cantităților de lapte și produse lactate de pe teritoriul României, importate, comercializate în interiorul granițelor sau exportate, observator ce va deveni totodată și un corespondent al Milk Market Observatory de la nivelul Uniunii Europene.

Laptele este un aliment de bază pentru toate categoriile sociale și un sector strategic în asigurarea securității alimentare. Odată cu operaționalizarea acestui observator, un sistem integrat prin care se monitorizează, centralizează, raportează și prognozează datele cu privire la producția, procesarea și comercializarea laptelui și a produselor lactate autoritățile vor fi înștiințate în timp real cu privire la evoluția unui sector de piață important. Doar așa putem crea o strategie de dezvoltarea agro-economică prin politici bazate pe informații concrete și reale care să vină cu adevărat în sprijinul fermierilor români din sectorul zootehnic, astăzi greu încercat.”, a mai precizat senatorul Lucian Trufin.

Senatorul mulțumește public președintelui Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, care a avut rol consultativ important în formularea proiectului de lege.

Cei care vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale atât în piețe, hypermarket-uri cât și în domeniul HORECA și fast-food, vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, suspendarea autorizației de prelucrare, producție sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Alexandra Huțu: „Din 5 decembrie se pot depune la Ministerul Familiei cererile pentru includerea în Programul național de susţinere a natalităţii"
125 de copii din comuna Havârna au beneficiat de consultații medicale gratuite oferite de Caravana cu Medici - FOTOGALERIE
Lucian Trufin: „Ministerul Agriculturii se ține de cuvânt și oferă fermierilor păgubiți de secetă un ajutor de până la 1500 lei/ha”
Alexandra Huțu: „Începe programul de stimulare a natalității prin decontarea procedurilor de fertilizare: sprijin de 15000 de lei pentru femeile între 20 și 45 de ani”
Dan Șlincu: „Construcția unui nou pod peste râul Siret de pe DN 29A Dorohoi-Suceava este strict necesară și urgentă”
Ministerul Sănătății a aprobat la Botoșani realizarea a 7 centre comunitare integrate pentru acordarea de asistență medicală și socială în mediul rural
Dan Șlincu, deputat PSD: „A început asfaltarea pe DN29A, Suceava – Dorohoi și pe tronsonul Vârfu Câmpului – Dorohoi”
Lucian Trufin anunță înființarea a 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină în Botoșani. „Cele mai frumoase vorbe sunt faptele”
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
-0.74 °C
Minim: -2.51 °C
Maxim: 1.23 °C
Cele mai citite
În atenția pacienților Spitalului Municipal Dorohoi!
5359
Dorohoian mort din cauza neglijenței constructorilor. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă - FOTOGALERIE
3650
Mesaj de condoleanțe din partea conducerii CSM Box Dorohoi la moartea antrenorului coordonator Savin Duțu
2890
Tragic! Femeia din Botoșani dată dispărută a fost găsită. Decedată!
1963
Bărbat reținut pentru hărțuire sexuală
1079
Dorohoienii așteptați joi, 1 Decembrie, în număr cât mai mare la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a României. Pe lângă festivități, au fost pregătite 1000 de porții de fasole cu cârnați și vin fiert
585
DOROHOI sărbătorește Ziua Națională a României – Programul Zilei de 1 Decembrie 2022
532
Bărbat din Lozna reținut pentru refuz de prelevare de mostre biologice de sânge
515
FOTO - Bărbat din comuna George Enescu spitalizat după ce a suferit arsuri, pe mai bine din jumătatea corpului, în urma unui incendiu. Pompierii dorohoieni au eliminat pericolul de explozie cauzat de o butelie plină cu gaz
465
Tată și fiu rămași fără casă în urma unui incendiu devastator
417
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi - Anunț LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PUBLIC)
Primăria Dorohoi – Anunţ consultare publică!
În atenţia cetaţenilor Municipiului Dorohoi, solicitanţi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie!
Cât de scump este jocul tău favorit de noroc?
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord