Liderii formațiilor din Dorohoi, așa numitele bande, organizate pe cartierele din municipiu, au fost convocați astăzi la ora 9 la primărie, unde li se va aduce la cunoștință că formațiile nu vor fi autorizate iar Parada obiceiurilor de iarnă nu va mai avea loc.
”Muncim un an pentru a bucura oamenii din acest municipiu o zi”, arată organizatorii Bandei Olinescu într-o scrisoare adresată primarului Dorin Alexandrescu.
În urmă cu aproximativ o săptămână unul din liderii Bandei Olinescu a înaintat o cerere către primar în care solicită autorizarea formației.
”Noi, cei din Olinescu am făcut cererea către primărie în urmă cu aproximativ o săptămână. Primarul ne-a spus că ne ajută, că să găsim o modalitate. Noi am spus că vom păstra distanța, fiecare vom purta măști. Gândiți-vă că noi, cei din Olinescu, am plătit fanfara încă de anul trecut, două sute și ceva de milioane. Pierdem și banii și munca investită în costume și tradiții și tot. Ca răspuns la cererea noastră, am fost convocați marți la ora 9 la primărie. Din câte știu să ni se spună că nu se poate. Bine, dacă nu se poate în fața primăriei, măcar să ne dea voie să facem banda în număr mai mic, maxim 40 de persoane, să mergem pe la câteva case, pe la casele noastre și ale câtorva prieteni care în fiecare an ne așteaptă să-i urăm. Este păcat, se pierde o tradiție care la Dorohoi se perpetuează de zeci de ani, de dinainte de 89. Am văzut că la partide se poate, se adună sute de persoane și nimeni nu le zice nimic. Și la noi nu se poate? Am vorbit și cu liderii celorlalte formații, care participau de obicei la festival, toți vor să iasă, să respectăm regulile de distanțare și purtare a măștii, trebuie să găsim o soluție agreată de toată lumea, primărie, poliție, jandarmi. Din păcate, am primit semnale, neoficiale, că la întâlnirea de marți de la primărie ni se va transmite că nu vom primi autorizație din cauză că se adună lumea. Dar noi în acest caz mergem fără muzică pe drum, mergem doar la câteva case de-ale noastre”, a declarat Marius Darie, cel care a redactat scrisoarea către primarul Dorin Alexandrescu.
El a mai făcut referire la situația din județul Neamț unde prefectul a anunțat ”tradiții fără restricții”.
„Nu se pune problema ca Poliția sau jandarmii să hărțuiască sau să hăituiască pe colindători, așa cum am văzut că acuză unii pe internet. Sunt convins că la Neamț vom găsi echilibrul rezonabil între măsurile restrictive din această perioadă și bucuria colindătorilor de a colinda pe la case dar și dorința gazdelor care își așteaptă colindătorii la ușă”, a spus prefectul de Neamț, potrivit presei locale.
Liderii bandelor din Dorohoi amintesc și de latura financiară a organizării formațiilor. Ei spun că pe fiecare om îl costă 10, 15 sau 20 milioane de lei vechi și poate să ajungă și la o mie de euro, un costum, în funcție de cât de împodobit este.
”Noi nu facem acest lucru pentru bani, facem de plăcere și pentru a duce tradiția mai departe. În grupurile noastre avem din toate categoriile de vârstă, de la copii de câțiva ani și până la bărbați de vârsta a treia. La copii a început să la placă. Ar fi păcat să se piardă aceste tradiții. Pe toți ne leagă dragostea de tradiții și dorim perpetuarea acestora. Întreb și eu, la patinoarul care s-a deschis acum în centru, nu mai este pandemie? Cum a autorizat primăria și instituțiile funcționarea acestuia?
Primarul spune că nu depinde doar de el. A zis că va face intervenții personal către instituții pentru a permite autorizarea formațiilor”, au mai spus liderii bandelor.