Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Parlamentul Romaniei, desemnat "Persoana Anului 2013" la categoria Crimă Organizată şi Corupţie
Data 29.12.2013 - 13:25:07
În fiecare an, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) recunoaşte eforturile celor care lucrează neobosiţi pentru promovarea criminalităţii şi corupţiei. Pentru 2013, această distincţie dubioasă îi revine Parlamentului României. Traficantului de droguri Darko Saric (Serbia) şi fiica preşedintelui Uzbekistanului, Gulnara Karimova au primit menţiuni. În mod obişnuit, infractorii depun mari eforturi pentru a se sustrage legii. În acest an, Parlamentul României a câştigat premiul OCCRP pentru încercările sale de a se ascunde de lege prin chiar intermediul legii.
DISTRIBUIE           

La inceputul lunii decembrie, Parlamentul roman a aprobat amendamente la Codul Penal care ar acorda membrilor sai precum si altor oficiali guvernamentali alesi, imunitate in fata acuzatiilor de coruptie.

Amendamentele, votate fara dezbatere, declara ca presedintele Romaniei, senatorii si deputatii nu mai sunt "functionari publici". Prin urmare, ei nu vor mai putea fi pusi sub acuzare pentru luare de mita, abuz in serviciu, conflict de interese precum si alte activitati de coruptie. In plus, oficialii guvernamentali deja condamnati pentru coruptie ar putea fi exonerati.

"Parlamentul roman a ridicat coruptia la un nou nivel in Europa, legalizand-o. De ce acum? Probabil fiindca stiu ce au facut si stiu ca nu e bine", a declarat Drew Sullivan, editor OCCRP.

Modificarile propuse in Codul Penal vin "in contradictie flagranta cu acordurile internationale ratificate de Romania", potrivit Asociatiei Magistratilor din Romania, care a citat Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei din 2002 si Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei din 2014.

Amendamentele vor deveni lege doar daca sunt semnate de catre presedintele roman Traian Basescu, el exprimandu-si ingrijorarea cu privire la acestea. In orice caz, statul de drept si responsabilitatea guvernamentala au fost deja afectate.

In urma adoptarii amendamentelor in Parlamentul Romaniei, mass-media a marcat ziua ca "martea neagra" a democratiei romanesti.

Tot in decembrie, Parlamentul roman a propus si acordarea amnistiei pentru condamnatii cu sentinte de pana la 6 ani de inchisoare, aparent din necesitatea de a evita suprapopularea penitenciarelor. De aceasta amnistie ar fi beneficiat desigur si fosti ministri si alti oficiali cu sentinte de pana la 6 ani.

In prezent, 28 de membri ai parlamentului roman au fost condamnati sau sunt judecati pentru coruptie. Peste 100 de primari romani sunt judecati pentru abuz in serviciu.

In 2012, premiul OCCRP a mers la Ilham Aliyev, presedintele Azerbaidjanului, al carui familie detine in mod ilegal controlul asupra multor companii strategice din aceasta tara bogata in petrol.

In cadrul mentiunilor pentru 2013 - Darko Saric, reprezentand crima organizata din Serbia si din Muntenegru, a fost luat in considerare pentru munca depusa pentru construirea unei noi retele de trafic de droguri in Europa, transportul de droguri din Africa si America de Sud prin Balcani si transformarea regiunii intr-un nou Mexic. Gulnara Karimova, fiica presedintelui Uzbekistanului, Islam Karimov, este investigata pentru ca ar fi luat sute de milioane de dolari ca mita pentru acordarea unei licente de telecomunicatii gigantului suedez Teliasonera. Aceasta a cheltuit apoi banii, care ar fi putut ajunge la populatia saraca in urma unei licente legale, pe un castel istoric in Franta si alte proprietati in strainatate.

Despre OCCRP

OCCRP un consortiu de 19 centre de investigatie comerciale si non-profit si sute de jurnalisti din Europa pana in Asia Centrala. Fondata in 2006, reteaua desfasoara proiecte transfrontaliere dezvaluind cazuri de crima organizata si coruptie din intreaga lume. OCCRP este probabil cea mai mare organizatie de jurnalism de investigatie din lume raportat la numarul jurnalistilor activi si la numarul de investigatii si articole publicate anual. OCCRP este o organizatie non-profit cu programe inovatoare in Europa, Eurasia, Africa de Nord si America Latina, combinand proiecte de investigare a crimei organizate si coruptiei cu dezvoltarea noilor tehnologii media. Organizatia este finantata de Open Society Foundations, Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, Fondul National pentru Democratie si alti donatori. OCCRP a creeat Investigative Dashboard (ID) - o platforma cu baze de date din toata lumea, echipata cu un serviciu de cercetare si investigatii online - dezvoltat cu suportul Google Ideas. In acest an, OCCRP a fost desemnat castigator si finalist la cinci prestigioase premii internationale, inclusiv Global Shining Light Award si premiul Daniel Pearl pentru jurnalism de investigatie. In fiecare an, mai mult de 140 de reporteri OCCRP voteaza pentru "Persoana Anului" la categoria Crima Organizata si Coruptie.

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
APEL UMANITAR - Un viitor fără durere costă 27.000 de euro: Povestea emoționantă a unei tinere de 20 de ani care suferă de scolioză severă - FOTO
RO-ALERT: mesaje de urgență ce salvează vieți! De la începutul acestui an până în prezent, au fost transmise, la nivel național, 2.743 de mesaje prin RO-ALERT
Măsuri de ordine și siguranță publică la manifestările religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din municipiul Iași în perioada 08-15.10.2024
APEL UMANITAR - 40.900 de euro pentru o viață fără durere: Ajut-o pe Denisa să-și recâștige copilăria
Urmărit internațional, depistat la controlul de frontieră
Pompierii botoșăneni și-au încheiat misiunea în localitatea Cudalbi, județul Galați - FOTOGALERIE
APEL UMANITAR urgent pentru salvarea unei tinere de 19 ani care suferă de cancer. 115.000 euro, prețul pus pe viața unei tinere cercetătoare
Recomandări generale, oferite de Poliția de Frontieră, pentru a evita situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice
Sondaj
Cele mai citite
Accident rutier petrecut în această seară! - FOTO
1282
Intervenție dramatică a pompierilor dorohoieni! - FOTO
746
Primarul Dorin Alexandrescu a depus jurământul pentru al cincilea mandat - FOTO&VIDEO
438
Comunicat - Mobilier şcolar nou pentru unităţile şcolare din municipiul Dorohoi
330
Hoți de bijuterii reținuți de polițiștii din Dorohoi - FOTO&VIDEO
300
Bărbat rătăcit în pădure găsit după mai bine de o oră de căutări - FOTO
276
Casă în pericol de incendiu din cauza unui coș de fum necurățat
256
(P) Candidații AUR din județ în mijlocul alegătorilor din Botoșani, Dorohoi și Flămânzi - FOTOGALERIE
232
Aproximativ 15 tone de furaje făcute scrum într-un incendiu declanșat chiar de către proprietar - FOTOGALERIE
230
Primărița comunei Concești, a semnat astăzi adeziunea la Partidul Național Liberal. Ea a candidat ca independent, susținută de PSD
215
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Spitalul Municipal Dorohoi angajează Medic rezident anul VI, specialitatea Chirurgie generală
Anunț de interes public pentru cetățenii municipiului Dorohoi
„Îmbunătățirea calității vieții populației din Municipiul Dorohoi”, proiect în valoare de peste 8,5 milioane de lei derulat de Direcția de Asistență Socială, prin care se construiește un Centru de zi multifuncțional
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic specialist pediatru
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic specialist epidemiolog
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord