Participanţii au pledat pentru desfiinţarea hotarului de la Prut, pentru o mai mare implicare a Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău şi a altor instituţii în pregătirea mult doritei reveniri a Moldovei Răsăritene la Patria Mamă. Totodată, cei prezenţi au menţionat ziua de duminică, 25 martie, când, în centrul Chişinăului, moldovenii vor marca printr-o mare adunare împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România (eveniment istoric ce s-a petrecut pe 27 martie 1918), scrie „Ziarul de Iași”.
Demersul este susținut și de organizaţia Acțiunea 2012 al cărei președinte este George Simion. Acesta a spus că actuala generație trebuie să întreprindă toate demersurile pentru unirea Republicii Moldova cu România.
„După încă 100 de ani, generația noastră are obligația și menirea de a înfăptui, din nou, acest vis. Românii sunt de ambele maluri ale Prutului. Când ne uităm la Prut, nu trebuie să vedem o graniță. Trebuie să vedem podul de flori, așa cum l-a văzut Grigore Vieru, podul de vise al tuturor românilor! Nu trebuie să vedem un obstacol, ci râul liniștit din care să ne hrănim simțul românesc și dreptatea unirii, iar pentru toate acestea trebui să fim împreună.
Avem nevoie de dreptatea pe care Unirea ne-o poate aduce. Doar împreună putem scrie destinul unei țări mărețe într-o Europă puternică, în care fiecare cetățean să își găsească demnitatea și puterea de a-și rescrie destinul, dar și capacitatea de a crea o țară pentru urmași.
Înaintașilor noștri nu le-a fost ușor… au scris cu trupul lor cruci pe pământul țării, au luptat cu mâinile goale, și-au jertfit viața pentru un sigur ideal: Țara! Vorbeam aceeași limbă, urmam același destin, plecam din același trecut și trebuia să privim spre același viitor.
Acum a venit și timpul nostru! Trebuie să ne găsim forța să facem din vis realitate. Poate nu suntem generația de intelectuali care a făcut Unirea de la 1859 sau care a câștigat Independența României de la 1877, ori care a înfăptuit Marea Unire de la 1918, cred că trebuie să fim noi înșine, dar cu inimă de roman și cu sufletul destinat acestui vis de aur. Pe ele trebuie să ne bizuim!
Unirea Basarabiei cu România este o necesitate, pentru că, de fiecare dată, unirea ne-a făcut mai puternici. De fiecare dată, împreună, am reușit să scriem pagini frumoase în istoria acestei lumi! Cei care au murit acum 100 de ani și care au văzut Basarabia desprinsă de țară nu se vor împăca cu propria lor moarte până când Basarabia nu va redeveni una cu trupul Țării Românești!
Generația noastră trebuie să scrie și să semneze cea mai frumoasă pagină din istoria poporului nostru: reîntregirea României și Unirea Basarabiei cu Țara!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul Iașului a citit și rezoluţia Ligii Aleşilor Unionişti, după care participanţii l-au ales preşedinte. Vicepreşedinte a fost ales primarul localităţii Cimişlia, prima care a semnat declaraţia de unire cu România.