Astfel, cei opt vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători. Totodată, instanța a dispus punerea lor în libertate de îndată. Fiind vorba de o decizie definitivă, cei opt vor reveni acasă. „Soluția pronunțată de judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Suceava este una corectă, iar măsura controlului judiciar dispusă este suficientă pentru asigurarea bunei desfășurări a urmăririi penale”, a spus avocatul Georgiana Vargan, care i-a reprezentat pe unii dintre inculpați.
Procurorii au anunțat că vor solicita, însă, corectarea controlului judiciar întrucât instanța a omis să facă mențiuni cu privire la protejarea martorilor care au acceptat să dea declarații în dosar. Asta pentru că, potrivit deciziei Curții de Apel Suceava, cei opt polițiști au doar interdicția de a discuta între ei. Totodată, procurorii DNA spun că a mai fost omis un aspect, respectiv cel al aplicării măsurii privind interzicerea desfășurării activității în exercitarea căreia au fost săvârșite faptele. Asta pentru că, din punct de vedere strict juridic, polițiștii cercetați care sunt încă în activitate ar putea reveni la serviciu chiar pe funcțiile deținute anterior reținerii, adică în Serviciul Rutier. „Vom modifica conținutul controlului judiciar astfel încât masurile să fie aceleași pentru toți cei cercetați în dosar. Dacă nu sunt de acord, să se adreseze instanței și tot instanța să decidă dacă procurorii au greșit sau nu”, au spus procurorii DNA.
Măsuri impuse de judecători
Potrivit judecătorilor, polițiștii anchetați trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați, trebuie să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară, ori instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, trebuie să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat și nu au voie să depăşească limita teritorială a județului Botoşani, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară, sau a instanţei de judecată. Totodată, ei nu au voie să se se apropie unii de alții şi nici să comunice direct sau indirect între ei, pe nicio cale.
Unul dintre judecători a făcut cerere de abținere
Decizia Curții de Apel privind eliberarea celor opt polițiști a venit după ce instanța a hotărât, luni, pe 7 iunie a.c., amânarea pronunțării. Nu a fost întâmplător pentru că unul dintre magistrații care a făcut parte din completul de judecată a formulat o cerere de abținere. Este vorba de judecătorul Ovidiu Biciușcă, care este originar din Săveni. Care au fost motivele acestei cereri, este greu de spus întrucât ele nu sunt publice. Cert este că potrivit Codului de procedură penală, motivele pot fi relațiile de rudenie sau atunci când judecătorul şi-a exprimat anterior părerea cu privire la soluţie în cauza pe care a fost desemnat să o judece. În schimb, mai există o prevedere generală, „atunci când există alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa”, iar aici ar putea fi vorba de faptul că provine din același județ cu inculpații. Cert este că cererea sa a fost analizată în ședință de Consiliu și a fost respinsă ca „nefondată”, iar magistratul a rămas să facă parte din completul de judecată.
Citește articolul integral pe Monitorul de Botoșani