Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Polițiștii de la Serviciul Rutier Botoșani, anchetați de DNA, au fost eliberați din arest
Realitatea DorohoianăData 08.06.2021 - 20:42:00
Sursa foto: monitorulbt.ro
Toți cei opt polițiști arestați în urma anchetei DNA sunt liberi. Astăzi, Curtea de Apel Suceava a admis contestațiile acestora și a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 25 de zile.
DISTRIBUIE           

Astfel, cei opt vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători. Totodată, instanța a dispus punerea lor în libertate de îndată. Fiind vorba de o decizie definitivă, cei opt vor reveni acasă. „Soluția pronunțată de judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Suceava este una corectă, iar măsura controlului judiciar dispusă este suficientă pentru asigurarea bunei desfășurări a urmăririi penale”, a spus avocatul Georgiana Vargan, care i-a reprezentat pe unii dintre inculpați.

Procurorii au anunțat că vor solicita, însă, corectarea controlului judiciar întrucât instanța a omis să facă mențiuni cu privire la protejarea martorilor care au acceptat să dea declarații în dosar. Asta pentru că, potrivit deciziei Curții de Apel Suceava, cei opt polițiști au doar interdicția de a discuta între ei. Totodată, procurorii DNA spun că a mai fost omis un aspect, respectiv cel al aplicării măsurii privind interzicerea desfășurării activității în exercitarea căreia au fost săvârșite faptele. Asta pentru că, din punct de vedere strict juridic, polițiștii cercetați care sunt încă în activitate ar putea reveni la serviciu chiar pe funcțiile deținute anterior reținerii, adică în Serviciul Rutier. „Vom modifica conținutul controlului judiciar astfel încât masurile să fie aceleași pentru toți cei cercetați în dosar. Dacă nu sunt de acord, să se adreseze instanței și tot instanța să decidă dacă procurorii au greșit sau nu”, au spus procurorii DNA.

Măsuri impuse de judecători

Potrivit judecătorilor, polițiștii anchetați trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați, trebuie să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară, ori instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, trebuie să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat și nu au voie să depăşească limita teritorială a județului Botoşani, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară, sau a instanţei de judecată. Totodată, ei nu au voie să se se apropie unii de alții şi nici să comunice direct sau indirect între ei, pe nicio cale.

Unul dintre judecători a făcut cerere de abținere

Decizia Curții de Apel privind eliberarea celor opt polițiști a venit după ce instanța a hotărât, luni, pe 7 iunie a.c., amânarea pronunțării. Nu a fost întâmplător pentru că unul dintre magistrații care a făcut parte din completul de judecată a formulat o cerere de abținere. Este vorba de judecătorul Ovidiu Biciușcă, care este originar din Săveni. Care au fost motivele acestei cereri, este greu de spus întrucât ele nu sunt publice. Cert este că potrivit Codului de procedură penală, motivele pot fi relațiile de rudenie sau atunci când judecătorul şi-a exprimat anterior părerea cu privire la soluţie în cauza pe care a fost desemnat să o judece. În schimb, mai există o prevedere generală, „atunci când există alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa”, iar aici ar putea fi vorba de faptul că provine din același județ cu inculpații. Cert este că cererea sa a fost analizată în ședință de Consiliu și a fost respinsă ca „nefondată”, iar magistratul a rămas să facă parte din completul de judecată.

Citește articolul integral pe Monitorul de Botoșani

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Femeie din Trușești dispărută de acasă de peste o săptămână. Polițiștii cer sprijinul cetățenilor pentru a o găsi
Motocicletă în flăcări, pe o stradă din Botoșani, din cauza unui scurtcircuit electric
De vânzare două vile în Dorohoi
Drumul Mănăstirilor a fost predat constructorului
Un reprezentant al APC Botoșani la atelierele europene de consiliere a consumatorilor
Concert caritabil de „Ziua Tricolorului”, organizat la Amfiteatrul Cornișa din Botoșani
Guvernul nu mai decontează facturile aferente investițiilor prin PNDL. Lucrări în valoare de multe milioane de lei sistate în județ
Recomandările Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi, pentru perioada caniculară
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Senin
20.49 °C
Minim: 20.22 °C
Maxim: 31.81 °C
Cele mai citite
Invitație pentru absolvenții clasei a VIII-a. Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi își așteaptă bobocii în casă nouă!
1788
ALERTĂ – Dorohoiul și comuna Broscăuți râmân astăzi fără apă
1308
VIDEO – Inundații în județ. Curți inundate, drumuri avariate
677
DOROHOI – Femeie surprinsă de jandarmi, în Piața centrală, când se aproviziona cu țigări de contrabandă
638
Mesaj RO Alert, pentru locuitorii din Hudești, din cauza apariției unui urs
555
Bărbat ajuns la spital în urma unui accident rutier
458
VIDEO&FOTO - Curți inundate, copaci rupți de vânt, stâlpi electrici incendiați, drumuri avariate, sunt câteva din efectele ploilor torențiale din această după amiază, în județ
449
Primăria Șendriceni - ANUNȚ LICITAȚIE
370
DAS Dorohoi – Comunicat privind acordarea de ajutoare financiare
344
Cod Galben de ploi și vânt, în județ, până mâine seară
292
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
De vânzare două vile în Dorohoi
Primăria Șendriceni - ANUNȚ LICITAȚIE
DAS Dorohoi - ANUNȚ privind acordarea tichetelor sociale pentru gradiniţă aferente lunii MAI 2021
Primăria Dorohoi – Anunț de consultare publică
DOROHOI - Direcția de Asistență Socială angajează
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord