Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
România trece la ora oficială de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică
Data 29.03.2014 - 15:27:14
România trece pe 30 martie, ultima duminică a lunii, la ora oficială de vară, ora Europei Orientale, ora 3,00 devenind ora 4,00. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (în 2014 — 26 octombrie).
DISTRIBUIE           

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În România, odată cu trecerea la ora de vară, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de trei ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.

Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în anul 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00,00 și prima duminică din octombrie, ora 1,00 (ora locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În anul 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare iar în anul 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și să se reducă folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră în care menționa că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineață a Soarelui. Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog, care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă și în Statele Unite, unde pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 și 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, Legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel național ("Daylight saving time" — DST sau "summer time") din ultima duminică a lui aprilie până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, președintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu ce conținea și o prevedere care solicita conservarea energiei și respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă de șapte luni, între echinocțiul de primăvară și cel de toamnă.

În prezent, ora de vară este folosită în 70 de țări din întreaga lume, dar nu toate au aceleași perioade pentru schimbarea acesteia. Există multe state care au introdus doar experimental ora de vară. China a utilizat-o în perioada 1986-1991. Alte țări au renunțat recent la modificarea orei: Argentina (2009), Bangladesh (2009), Egipt (2010), Belarus (2010), Armenia (2011), Rusia (2011), Haiti (2012). De asemenea, țările ecuatoriale și tropicale nu aplică ora de vară, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Migranți identificați cu ajutorul termoviziunii, opriți la frontieră - VIDEO&FOTO
Cinci cetățeni străini și trei traficanți de migranți depistați la frontiera de est
APEL UMANITAR - „Ajută-l pe David să trăiască fără durere”: Strigătul unui tânăr de 18 ani care luptă cu o boală rară și devastatoare
Călin Georgescu, oprit în trafic și dus la audieri la Parchetul General
Cutremur în zona seismică Vrancea, Buzău: informare preventivă
Metropolitan Life în parteneriat cu JA România au învățat 10.000 de elevi să dezvolte obiceiuri sănătoase și abilități de gestionare a riscurilor în proiectul Sănătate. Viață activă
175 de locuri de muncă vacante în Uniunea Europeană, prin intermediul rețelei EURES
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României. Ilie Bolojan la conducerea statului începând cu 12 februarie
Sondaj
Cele mai citite
Accident rutier grav la Dorohoi! O femeie a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni - VIDEO&FOTOGALERIE
2643
Mesaj de condoleanțe transmis de colectivul Spitalului Municipal Dorohoi
892
COD GALBEN de vânt, viscol și ninsori, pentru județul Botoșani, mâine, începând cu ora 9:00
329
„SUB semnul naturii”, la Colegiul „Grigore Ghica”
319
Pădurar reținut de către polițiști pentru suspiciunea comiterii infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals
287
Copiii Centrului „Jurjac” aduc bucurie seniorilor de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Dorohoi - FOTOGALERIE
285
Efecte grave ale vântului puternic, în municipiul Botoșani. Bucăți de tencuială desprinse și un copac căzut peste rețeaua electrică - VIDEO&FOTO
280
Primăria Dorohoi - Anunț licitație publică cu strigare pentru închirierea unor terenuri
273
Seară duhovnicească în parohia Cristinești – O întâlnire cu rost și har - FOTO
254
Pompierii alături de copii din Dorohoi și Cătămărăști Deal, în „Săptămână Verde” și „Școala Altfel” - FOTOGALERIE
249
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic neurolog
APEL UMANITAR - O luptă pentru viață: Nona Bianca, studenta la Drept care are nevoie de ajutorul nostru
Primăria Dorohoi - COMUNICAT cu privire la combaterea buruienii AMBROZIA
Mesaj de condoleanțe transmis de colectivul Spitalului Municipal Dorohoi
Primăria Dorohoi - Anunț licitație publică cu strigare pentru închirierea unor terenuri
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord