- desfășurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioșilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul de cult;
- în situația în care se permite accesul credincioșilor în interiorul lăcașurilor de cult, se vor menține fixate în poziție deschisă ușile de acces/evacuare în/din biserică și se vor îndepărta/elimina covoarele/mochetele și mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepția celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase;
- în cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioșilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici și prezintă risc de incendiu;
- evitarea desfășurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare și interzicerea desfășurării lor în obiective în care sunt amplasate schele;
- efectuarea, prin grija factorilor de conducere de la biserici și mănăstiri, a unui control riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de inițiere a unui incendiu;
- desemnarea, de către ierarhi, a unor persoane responsabile, cu atribuții de supraveghere atentă pe durata desfășurării slujbelor religiose cu public numeros a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână (ex. stingătoare de incendiu) și instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii.
- instruirea, de către preoți, a participanților la slujbe asupra măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Sars-CoV- 2 și a măsurilor de prevenire a incendiilor.
- parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor astfel încât să nu se blocheze sau să diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori de incendiu.
Utilizarea lumânărilor și a focului deschis
Pe această linie, preoții vor instrui participanții la slujbele religioase asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ținute la distanță de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii și, de asemenea, că se recomandă evitarea deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule.
Interzicerea utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor și a curților lăcașurilor de cult, precum și a cimitirelor din vecinătatea acestor obiective, în contextul în care asemenea activități se desfășoară, de regulă, premergător Sfintelor Sărbători de Paște.
Măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2
Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minim patru metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minim doi metri între persoane.
La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase, persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
În interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul.
Accesul credincioșilor care, după efectuarea triajului observațional, prezintă simptome de infecție respiratorie ( tuse, strănut, rinoree, temperatură) nu este permis.
La activitățile religioase din interiorul lăcașului de cult și din locațiile un au loc slujbe religioase, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit.
Slujbele religioase oficiate în aer liber (în curtea lăcașului de cult) se desfășoară cu menținerea distanței de 1,5 metri între persoane și purtarea obligatorie a măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul.
În cazul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care intră credincioșii în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare.
Se dezinfectează periodic, o data la patru ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).