Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Senatorii au respins proiectul de lege prin care certificatul verde devine obligatoriu pentru angajații din România
Realitatea DorohoianăData 27.10.2021 - 16:03:45
National
Senatul repinge proiectul de lege care impune angajaților, atât de la stat cât și de la privat, să dețină un certificat verde pentru a-și continua activitatea. 67 de senatori au votat în favoarea proiectului, iar 60 împotrivă. Însă pentru adoptare erau necesare 69 de voturi „pentru”, fiind vorba de o lege organică.
DISTRIBUIE           

Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Proiectul prevede că angajații care nu se supun pot fi suspendați timp de 30 de zile, după care pot fi concediați.

Măsurile menționate în proiectul de lege îi afectează pe angajații din:

-toate unităţile sanitare, publice şi private

-toate unităţile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

-din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și unitățile subordonate

-din Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unitățile subordonate

-din unitățile de asistenţă medicală profilactică şi curativă

-din laboratoarele de analize medicale, publice şi private

-care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente

-centrele de asistență sociale

-sistemul de învățământ preuniversitar și superior

-autoritățile, instituțiile publice și de interes public , de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan

-membrii Camerei Deputaților și ai Senatului

-persoanele care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, precum și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivelor entități.

Excepții

Măsura nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

 

Cum s-au poziţionat partidele 

Partidul Social Democrat s-a opus proiectului de lege, pe motiv că certificatul nu arată deschidere şi pentru persoanele care au trecut prin boală, dar au fost asimptomatice şi care ar putea să dovedească printr-un test al anticorpilor. „Vă spun de la bun început că sunt de acord că trebuie luate anumite măsuri, dar acest proiect este greşit din punct de vedere conceptual, ştiinţific. Pentru că atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinate se pot infecta cu COVID-19. În acest context, ceea ce trebuia făcut era să se vadă care era incidenţa populaţiei a trecerii prin infecţie. Mulţi dintre cei care au făcut o infecţie asimptomatică nu figurează nicăieri şi nici nu au acces pe platformă pentru a se înregistra prin determinarea anticorpilor, pentru a beneficia de certificat verde. (…) Grupul PSD va vota împotriva acestui proiect de lege”, a declarat Adrian Streinu Cercel, senator PNL, în plenul Senatului. „Această lege va distruge aparatul de stat şi Unităţile Administrativ Teriotoriale. Spre exemplu, la Spitalul Judeţean din Oradea, 40 de angaţati nu au un astfel de certificat. Poate, după această decizie, pacienţii vor fi îngrijiţi de domnul doctor Cîţu sau de doamna doctor Turcan”, a declarat senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii.

Nici partidul AUR nu a fost de acord cu introducerea certificatului verde în instituţiile statului, pe motiv că nu se ţine cont de dorinţele românilor. „Parlamentul României a ajuns să voteze împotriva poporului. De zile întregi primesc sute şi mii de mesaje prin care suntem imploraţi să nu votăm acest certificat verde, un act politic prin care trimitem oamenii la moarte. (...) Reglementările pe care le dezbatem astăzi sunt expresia unui stalinism feroce. Dacă veţi vota această lege, veţi declanşa o criză socială cu potenţial exploziv. Vreţi să iasă poporul cu furci şi popoare? Certificatul verde nu este să uşureze viaţa românilor, este pentru obligativitatea la vaccinare”, a spus Claudiu Târziu, copreşedintele AUR.

La polul opus, USR a subliniat că va susţine iniţiativa legislativă care prevede obligativitatea certificatului verde pentru anumite categorii de angajaţi. „Chiar nu e momentul să fim divizaţi. Eu zic că în pandemie suntem împreună. (...) Constituţia României consacră dreptul la sănătate, ocrotirea sănătăţii, dreptul la viaţă. Cei care au obligaţia să ia măsurile necesare pentru ocrotirea sănătăţii suntem noi, în Parlamentul României. Spuneţi că se face un abuz, că se încalcă drepturi sau libertăţi. Este un lucru fals. Uitaţi-vă la toate drepturile şi libertăţile pe care noi le avem împreună cu toţi cetăţenii ţării. Aceste drepturi încep cu dreptul la viaţă, cu obligaţia statului român de a proteja dreptul la viaţă.”, a declarat Simona Spătaru, senator USR.

Şi formaţiunea condusă de Kelemen Hunor a transmis că va susţine proiectul de lege. De altfel, UDMR este una dintre formaţiunile iniţiatoare. „Un proiect legislativ pe care l-am mai întâlnit în ţările din vestul Europei. Aceste măsuri au fost luate acolo nu acum, ci cu câteva luni în urmă. Rezultatul este evident: au mai puţine infectari decât avem noi morţi”, a transmis Turos Lorand, senator UDMR.

Din partea Partidului Naţional Liberal, partid care a susţinut proiectul de lege, Daniel Fenechiu a luat cuvântul în plenul Senatului: „În momentul în care faci un text de lege de asemenea amploare, într-o asemenea situaţie, întotdeauna vor exista opinii contra. Este vorba de viziuni asupra sănătăţii. Poate pentru prima dată am dat exemplu, am început cu Camera Deputaţilor şi Senatul, am continuat cu demnitarii, nu e o lege pe care o facem pentru alţii, ne supunem în primul rând noi”.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Autoturism căutat de autoritățile din Italia, depistat la graniță
Circulație în siguranță pe timp de iarnă – Recomandările polițiștilor rutieri!
Test PCR fals, descoperit la controlul de frontieră
Cetăţean depistat la frontieră cu test PCR fals, cercetat pentru fals material şi uz de fals
La plimbare cu un autovehicul fără drept de circulaţie în România
Muniție letală, ascunsă şi nedeclarată, descoperită la frontiera de est
A falsificat un test PCR, pentru a nu sta în carantină
Cetățean din R. Moldova căutat de autorităţi, reţinut la controlul de frontieră
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
-1.28 °C
Minim: -3.4 °C
Maxim: 1.16 °C
Cele mai citite
40 de arbori de mici dimensiuni tăiați, de doi inconștienți, la Ibănești. Jandarmii le-au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală
1767
UPDATE FOTO@VIDEO - Sicriul cu trupul neînsuflețit al medicului Ovidiu Alexa a ajuns la Botoșani
1767
VIDEO&FOTO - Un ultim omagiu adus medicului Ovidiu Alexa de către colegii din Spitalul Municipal Dorohoi. Înmormântarea are loc astăzi la Cimitirul Pacea din Botoșani
1716
Administratorul public al municipiului Dorohoi va deveni subprefect al județului
1347
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
701
COD GALBEN de ninsori și vânt puternic pentru județul Botoșani, pentru următoarele două zile
500
Familii din Grivița și Dumbrăvița la un pas să rămână fără case din cauza incendiilor!
399
Bucăți de tablă de pe acoperișuri luate de vânt. Pompierii au intevenit
378
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Anca Mizumschi și Matei Vișniec
315
Incendiu la Vlăsinești, provocat de joaca unui copil cu focul - FOTO
285
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări. Vezi despre ce posturi este vorba
DOROHOI - Direcția de Asistență Socială angajează consilier
Scrisoare de mulțumire din partea conducerii Spitalului Municipal Dorohoi adresată sponsorilor, colaboratorilor și pacienților
Mesaj de condoleanțe din partea Organizației Județene a PSD Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord