Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Sesizare adresată redacției Realitatea Dorohoiană - Autoritatea Electorală Permanentă fără soluții și îngăduitoare cu neregulile semnalate la Văculești unde totul e posibil atâta timp cât candidat la funcția de primar este susținut de partidul aflate la putere
Realitatea DorohoianăData 05.06.2024 - 09:24:30
Politic
Foto generic
Subsemnații: Diaconescu Constantin, Gutău Sorin Florin, Gherase Radu, Grigore Mișu, domiciliați în comuna Văculești, județul Botoșani, aleși consilieri locali în Consiliul Local al Unității Administrativ –Teritoriale Comuna Văculești, județul Botoșani,vă semnalăm următoarele:
DISTRIBUIE           

La alegerile locale din data de 09.06.2024, candidăm în Circumscripția Electorală nr. 72 Văculești, județul Botoșani.

Arătăm că, cu nr. 61/02.10.2020, a fost emisă Hotărârea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 Botoșani pentru alegerea autorităților publice din anul 2020, privind sesizarea referitoare la existența unor posibile infracțiuni săvârșite de președinții și locțiitorii secțiilor de votare de pe raza comunei Văculești, județul Botoșani, cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

Sesizarea a fost înregistrată ulterior cu nr. 1699/144/8/2020 din 09.11.2020 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, iar în prezent cercetările sunt în desfășurare dosarul aflânduse sub nr. unic 1032/222/2024 la judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Dorohoi, avînd termen de soluționare 25.09.2024.

Atât în actele de sesizare inițiale și ulterioare, cît și pe parcursul cercetărilor sunt vizate aspecte privind posibile fapte penale și de altă natură, privind încălcări ale drepturilor electorale, ce ar putut fi săvârșite printre alte persoane și de consiliera primarului Comunei Văculești respectiv șefa Serviciului pentru Situații de Urgențe, ambele aflate în apartul executiv a primăriei inclusiv în subordinea directă a primarului.

Odată cu constituirea Biroului Electoral al Circumscripției nr. 72 Văculești, la mijlocul lunii aprilie 2024, primarul comunei Văculești, candidat la funcția de primar la alegerile din 09.06.2024, a stabilit ca cele două angajate din subordine să facă parte din biroul electoral susmenționat, prima ca operator de calculator(fără respectarea art. 22 alin.(5) și (6) din OUG nr. 21/08.03.2024 privind organizarea și desfășurarea alegerilor locale și europarlamentare din 09.06.2024) și a doua ca secratar al biroului de circumscripție.

Totodată în conducerea Biroului Electoral al Circumscripției nr. 72 Văculești(ca locțiitoare) este a treia oară consecutiv aceiași persoană, în anul 2016 a fost președintă al biroului susmenționat, iar la alegerile locale din 2020, a ocupat funcția de locțiitoare președinte, în condițiile în care tragerile la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor de circumscripții electorale sunt „așa zis” compiuterizate???

La data de 30.04.2024, am sesizat conducerile AEP de la nivel județean și central cu privire la situația existentă la Comuna Văculești de încălcare a legislației electorale, solicitând ca cele două angajate din subordinea primarului să nu facă parte din nici un birou electoral de pe raza Comunei Văculești în nici un scrutin electoral din anul 2024( invocând încălcarea prevederilor art. 16 alin (1) lit g și alin (4) lit a și d din Legea nr. 208/2015 ).

Deasemenea am solicitat înlocuirea persoanei(locțiitoarei) din conducerea BEC nr. 72 Văculești, motivat că cercetările ar putea să fie extinse și față de activitățile efectuate de aceasta ca locțiitoare, la Biroului Electoral al Circumscripției nr. 72 Văculești la alegerile locale din 27 septembrie 2020 si pentru că există suspiciuni rezonabile și îndreptățite cu privire la integritatea și echidistanța în activitățile pe care le desfășoară în circumscripție, iar repartizarea sa de trei ori la rând la aceiași circumscripție, inevitabil presupune o legătură strânsă cu primarul în funcție (care organizează alegerile pe plan local din 2012 și până în prezent )și care este din nou candidat la aceiași funcție la alegerile locale.

 

Având în vedere aspectele consemnate mai sus, suntem îndreptățiți să considerăm că legitimitatea rezultatelor alegerilor din Comuna Văculești la alegerile din 27 septembrie 2020, se află încă sub semnul întrebării, motivat de faptul că actualmente dosarul de urmărire penală se află încă în cercetări. Totodată premergător alegerilor locale din 09.06.2024, există suspiciunea, că primarul-candidat cu sprijinul autorităților cu competențe în domeniu pregătesc la nivelul UAT-Comuna Văculești ca alegerile să se desfășoare sub același spirit al ilegimității.

Arătăm că la sesizările noastre nu am primit niciun răspuns și nici nu au fost dispuse măsurile prevăzute de legislația electorală pentru remedierea neregulilor existente.

 

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Comunicat - Cătălin Flutur schimbat de la conducerea PNL Botoșani, din cauza rezultatului slab obținut la alegeri. Vezi cine a preluat șefia organizației
Primarul Dorin Alexandrescu mulțumește dorohoienilor - „Fãrã implicarea dumneavoastră ORAŞUL REALIZÃRILOR, nu ar fi prins contur!”
Candidatul AUR pentru funcția de primar al municipiului a votat pentru „schimbarea cinstită a Dorohoiului” - FOTO
Corneliu Tărnăuceanu, candidatul AUR pentru conducerea primăriei Șendriceni: „Am votat pentru o necesară schimbare la nivelul conducerii administrației”
Valeriu Iftime, candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean și-a întrerupt campania electorală
Doina Federovici: „Cosmin Andrei și Lucian Trufin sunt singurii care pot accelera dezvoltarea municipiului și județului Botoșani împreună cu echipa PSD de consilieri municipali și județeni” - VIDEO
Dan Șlincu, PSD: „Crește salariul minim și se majorează indemnizațiile pentru copiii şi adulţii cu handicap grav”
Deputat Alexandra Huțu: „Vești bune de Ziua Familiei pentru cuplurile care vor să devine părinți: Programul Național pentru creşterea natalităţii continuă și în acest an.”
Sondaj
Cele mai citite
Camion încărcat cu gunoi răsturnat pe o stradă din Dorohoi
3318
Copaci doborâți de vânt, cabluri electrice rupte, un acoperiș smuls, sunt câteva dintre situațiile generate de fenomenele meteo de astăzi - FOTOGALERIE
1392
Eroii neamului comemorați astăzi de către dorohoieni - VIDEO&FOTOGALERIE
1110
Primarul Dorin Alexandrescu mulțumește dorohoienilor - „Fãrã implicarea dumneavoastră ORAŞUL REALIZÃRILOR, nu ar fi prins contur!”
871
Copii actori din Dorohoi, câștigători ai Festivalului „Aripile speranței” desfășurat la Iași - FOTOGALERIE
745
Curți inundate la Dorohoi în urma ploii de ieri după-amiază. Pompierii au intervenit - FOTO
629
DOROHOI - Educație rutieră la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” - FOTO
621
COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani. Sunt așteptate vijelii puternice, grindină, averse torențiale
502
ALERTĂ - Cod galben de inundații pe râurile Bașeu, Sitna, Prut, Jijia și afluenții acestora, până la ora 20:00
390
DOROHOI – Astăzi, recital de pian la Muzeul Memorial „George Enescu”
380
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Post de îngrijitor scos la concurs la Jandarmeria Botoșani
Anunt privind acordul de mediu pentru proiectul "Proiectare si executie foraj apa pentru alimentare pepiniera silvica", Pomarla
Jandarmeria Botoșani angajează bucătar
Dorin Alexandrescu - Apreciere și respect de Ziua Învățătorului
Primăria Dorohoi – Anunț licitație publică cu strigare pentru vânzarea unor terenuri intravilane
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord