Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Un cămin sigur pentru copilul tău - atenție la ce jucării primește copilul dumneavoastră!
Realitatea DorohoianăData 11.12.2024 - 09:33:12
Educatie
Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai frumoasă pentru copii, iar părinții trebuie să se asigure că cei mici se vor bucura, în siguranță, de toate momentele legate de Crăciun sau Revelion.
DISTRIBUIE           

O atenție deosebită trebuie acordată jucăriilor pe care le primesc în dar. Acestea trebuie să fie potrivite fiecărei vârste. Cele care conțin piese de mici dimensiuni pot înghițite sau introduse în nas, fără ca micuții să-și dea seama că, din joacă, se pot asfixia. Potrivit datelor statistice furnizate de Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, anul trecut, 349 de copii au ajuns la spital după ce au înghițit diferite obiecte de mici dimensiuni, cum ar fi baterii, nasturi, monede, zaruri, capace, mărgele, fragmente de jucării, arcuri, magneți…și lista poate continua.

Pentru a preveni astfel de accidente, părinții trebuie să citească recomandările cu privire la vârstă și avertizările pe care producătorii le menționează pe ambalajul fiecărui produs.

Verificarea tuturor jucăriilor din casă și identificarea celor care pot fi dezmembrate este, de asemenea, o măsură de precauție.

La fel de importantă este și supravegherea permanentă a copiilor mici, atunci când aceștia se joacă. Trebuie să se țină cont și de faptul că ei sunt atrași de toate obiectele mici, motiv pentru care se impune respectarea următoarelor recomandări:

- țineți departe de copii produse precum boabele de fasole, porumb, mazare, orice fel de semințe, mărgele, polistiren, nasturi, plastilina, fragmente de jucării etc.;

- nu lăsați poșeta la îndemâna copiilor! Aceștia ar putea să găsească în ea obiecte mici precum monede, accesorii de păr, arcuri de pix etc.

- nu lăsați niciodată medicamente, țigări, tutun, monede, baterii mici, magneți și alte obiecte periculoase la îndemâna copiilor!

- nu depozitați produse de curățenie sau substanțe chimice în apropierea hranei. Păstrați-le doar în ambalajele originale și asigurați-vă că cel mic nu are acces la acestea.

- nu le spuneți copiilor dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau că medicamentul sub formă de sirop este „dulceață” pentru că, într-un moment de neatenție, aceștia le pot consuma ca și când ar fi dulciuri;

- excludeți din alimentația copilului orice produs care prezintă risc de sufocare la vârstă mica: bucăți de legume sau fructe tari, bomboane tari, acadele, guma de mestecat;

- în cazul celor mici, învățați-i să mănânce încet pentru a nu se îneca!

Acestea sunt o parte dintre pericolele la care sunt expuși cei mici în propriul cămin asupra cărora dorim să tragem un semnal de alarmă, în fiecare data de 10 a lunii, zi dedicată derulării campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a aduților „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Unic la nivel național, proiectul inițiat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Campania este susținută de Consiliul Județean Botoșani și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoșani.

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Comunicat Sindicatul Liber din Învățământ (SLI) Dorohoi - Despre decontarea navetei profesorilor din alte localități
Expoziția „Anuala artiștilor botoșăneni”, găzduită de Muzeul Județean Botoșani
„Emoții în zbor”, expoziție personală a Ioanei Gina Poleac
Poezie, muzică și arte vizuale la Zilele Eminescu, săptămâna viitoare la Ipotești și Botoșani
DOROHOI - Colegiul Național „Grigore Ghica” – Mesajul meu antidrog - FOTOGALERIE
DOROHOI - Crăciun la Ghica – Taraba cu fericire, exerciții de generozitate și talent - FOTOGALERIE&VIDEO
DOROHOI - O nouă zi „altfel” la Colegiul Național „Grigore Ghica” - FOTOGALERIE
Jandarmii botoșăneni în mijlocul elevilor din Corni - FOTO&VIDEO
Sondaj
Cele mai citite
(P) Vând terenuri și clădirii în Dorohoi și împrejurimi! - FOTO
726
Jandarmii vor fi alături de credincioși, de Bobotează
633
Pagube importante într-un incendiu izbucnit la Broscăuți
323
Doi tineri spitalizați în urma unui accident rutier
290
Accident spectaculos la Vârfu Câmpului. Din fericire nu au fost victime
275
84 de intervenții ale pompierilor botoșăneni, în doar trei zile
224
Mașină a poliției implicată într-un accident rutier, la Vorona Mare. Trei persoane au fost spitalizate
214
Tânăr reținut de polițiști după ce a condus băut, fără permis și a avariat nouă autoturisme. Mai mulți cetățeni au oferit sprijin polițiștilor
203
Comunicat Sindicatul Liber din Învățământ (SLI) Dorohoi - Despre decontarea navetei profesorilor din alte localități
188
ACȚIUNI DE AMPLOARE PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR. Peste 50 de conducători auto scoși din trafic de polițiști
187
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
(P) Vând terenuri și clădirii în Dorohoi și împrejurimi! - FOTO
Spitalul Municipal Dorohoi angajează fochist
A N U N Ț – Spitalul Municipal Dorohoi angajează infirmieră pentru Secția Medicină Internă II
DOROHOI - Anunț privind acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinței și a suplimentului pentru energie sezon 2024-2025
A N U N Ț: Spitalul Municipal Dorohoi organizează concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical generalist pentru Secția Chirurgie Generală
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord