Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
USR Botoșani: Rușine! Bătaia de joc de la Biblioteca Județeană continuă: avarii rezolvate cu var, depozite de carte inundate sistematic, salarii mizere, subfinanțare cronică
Realitatea DorohoianăData 13.07.2023 - 11:35:48
Politic
USR Botoșani a vrut inițial să laude conducerea Consiliului Județean (CJ) pentru că, în urma comunicatului despre condițiile jenante de la sala de lectură a Bibliotecii Județene, a existat o reacție chiar promptă. Au apărut săpunul și hârtia igienică și s-a dat cu var peste pereții cu igrasie și mucegai. Însă vizitatorii au putut să-și dea seama foarte repede că s-a mers pe principiul ”ne vopsim buzele și le închidem gura”, cum se spune în limbajul popular.
DISTRIBUIE           

Varul a început să se scorojească numai după câteva ore, pentru că nu a rezolvat nimeni avaria din spatele pereților coșcoviți de apa infiltrată.

USR Botoșani s-a interesat și a aflat că situația Bibliotecii Județene este mult mai gravă decât pare la prima vedere. Avariile și lipsa intervențiilor inundă sistematic subsolurile, mai exact depozitele de carte. Cu apa până la genunchi, bibliotecarii încearcă să salveze, de fiecare dată, cât se mai poate, iar specialiștii de la Nova Apaserv, instituție subordonată tot CJ, par să fie neputincioși.

Foarte multe dintre cărți au devenit mucegăite și sunt un adevărat pericol pentru sănătatea celor care le folosesc – cititori sau bibliotecari, iar clădirea, monument de patrimoniu din 1920, se degradează cu fiecare zi.

Să fie clar pentru toată lumea că Biblioteca Județeană a ajuns în această stare din cauza conducerilor PSD și PNL de la Consiliul Județean. Pentru că ceea ce nu aduce bani, nu contează pentru ei. Solicitările de finanțare ale celor de la bibliotecă au fost în mod constant ignorate. Biblioteca Județeană nu are un sediu corespunzător, cărțile sunt păstrate în spații improprii și umezeală. Rafturile cărților riscă să se prăbușească în fiecare zi din cauză că sunt ancorate de pereți degradați de umezeală, punând în pericol viața personalului. Acesta este adevărul!”, susține USR Botoșani.

Subfinanțarea se vede și în fondul de carte și în salariile bibliotecarilor. Dacă, anual, biblioteca botoșăneană primește de la CJ suma de 80.000 de lei pentru achiziția de noi publicații, biblioteca similară din Suceava primește mai mult decât dublu. Mai exact, 170.000 de lei - conform raportului bugetar al managerului Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava din anul 2019.

În același timp, un bibliotecar cu studii superioare și cu vechime maximă primește lunar, în mână, un salariu de 3.000 RON, cu 1.000 RON mai mult decât primește un muncitor necalificat dar cu gradație maximă în Consiliul Județean.

USR Botoșani solicită președintelui CJ să nu mai bage gunoiul sub preș, în binele cunoscut stil PSD, ci să rezolve în mod profesionist problemele de la Bibliotecă.

Doamna Federovici, avariile rețelelor de apă și canalizare nu se rezolvă cu o mână de var, ci cu specialiștii de la Nova Apaserv pe care tot dumneavoastră îi manageriați. Vi se pare corect modul în care subfinanțați Biblioteca Județeană? Pentru că toate aceste condiții se regăsesc în serviciile oferite populației. Acestea sunt motivele pentru care biblioteca publică ajunge să nu aibă săpun și hârtie igienică! Vă bateți joc de botoșănenii care doresc să studieze pe cont propriu și vă arătați pe față desconsiderația pe care o aveți pentru această lume a spiritului.”, se arată în mesajul USR Botoșani, care pune, din nou, la dispoziția președintelui de CJ fotografii cu bătaia de joc de la bibliotecă.

Sursa: Comunicat de presă

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Alexandra Huțu: „Peste 17 milioane de euro atrași în județul Botoșani din PNRR pentru proiecte de extindere a sistemelor de apă și canalizare!”
Autostradă pentru Botoșani - FOTO
Campania AUR „Iarna Românilor” la Șendriceni. Locuitorii comunei și-au spus nemulțumirile
Alexandra Huțu: „Suntem cu un pas mai aproape ca data de 24 august să devină oficial Ziua Prizonierilor de război români”
PSD Botoșani: „Munca primarilor din Botoșani, recunoscută la nivel național!” - FOTO
Alexandra Huțu: „Am votat legea prin care emiterea ordinului de protecție se extinde pentru toate actele de violență.”
Guvernul întărește sprijinul pentru fermieri cu acțiuni concrete
„Priveghi la moartea democrației” – Protest al AUR, în fața sediului PSD Botoșani, împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale
Sondaj
Cele mai citite
Autostradă pentru Botoșani - FOTO
1186
Doliu la Detașamentul de pompieri Dorohoi. Anunțul făcut de către foștii colegi
915
Dependența de jocurile de noroc dezbătută de preoții Protopopiatului Dorohoi în cadrul ședinței lunare - FOTO
744
Campania AUR „Iarna Românilor” la Șendriceni. Locuitorii comunei și-au spus nemulțumirile
693
Bărbat din Lozna prins la Dorohoi conducând cu permisul suspendat
553
Mesaj de condoleanțe din partea primarului Dorin Alexandrescu și a angajaților primăriei Dorohoi, la decesul unuia dintre colegi
528
„Rost și rânduială în satul românesc”, carte lansată la Biblioteca Municipală Dorohoi, în prezența unui public elevat - FOTOGALERIE
443
Poeți consacrați alături de elevii Colegiului Național ”Grigore Ghica”, de Ziua Națională a Lecturii - FOTO
344
APEL UMANITAR - Tânără de 24 de ani, pe lista pentru transplant de cord. Operația salvatoare: 31.000 de euro - FOTO
331
VÂND CASĂ ÎN DARABANI
256
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Mesaj de condoleanțe din partea primarului Dorin Alexandrescu și a angajaților primăriei Dorohoi, la decesul unuia dintre colegi
VÂND CASĂ ÎN DARABANI
De Valentine's Day împarte dragostea la Pensiunea Splendid!
DAS Dorohoi - Acordarea venitului minim de incluziune
Anunț deces: Alexandru Azoiței a trecut la cele veșnice
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord