Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
28 septembrie - Ziua mondială de luptă împotriva rabiei
Realitatea DorohoianăData 27.09.2023 - 14:09:50
National
Ziua Mondială a Rabiei (World Rabies Day) este sărbătorită în fiecare an pe 28 septembrie. A fost creată pentru a spori conștientizarea cu privire la rabie și pentru a promova eforturile de prevenire și control al bolii atât la animale, cât și la oameni. Ziua Mondială a Rabiei oferă o oportunitate de a educa oamenii cu privire la riscurile rabiei și de a sublinia importanța vaccinării animalelor de companie.
DISTRIBUIE           

Această zi reamintește oamenilor că rabia rămâne o problemă de sănătate global semnificativă, cu sute de mii de cazuri la nivel mondial, în special în regiunile în curs de dezvoltare. În ciuda faptului că rabia este o boală mortală, este complet prevenibilă printr-o vaccinare adecvată și prin măsuri de control și supraveghere corespunzătoare.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rabiei, organizații, autorități de sănătate public și grupuri de protecție a animalelor organizează evenimente de conștientizare, campanii de vaccinare și activități pentru a promova cunoștințele despre rabie și măsurile de prevenire. Aceste eforturi au rolul de a reduce incidența rabiei în întreaga lume și de a salva vieți umane și animale.

Rabia este o boală virală care afectează mamiferele, inclusive oamenii. Este transmisă de obicei prin mușcăturile animalelor infectate, cum ar fi câinii, liliecii, vulpile și alte mamifere. Boala este cauzată de virusul rabic, care afectează sistemul nervos central și poate fi fatală dacă nu este tratată imediat după contactul cu un animal bolnav și înainte de debutul simptomelor.

Iată câteva informații despre rabie la animale:

Simptome: Simptomele rabiei la animale pot varia, dar pot include schimbări de comportament (agresivitate sau anxietate excesivă), salivație excesivă, paralizie musculară, jenă la înghițire, și alte semne neurologice. De obicei, animalele infectate devin mai agresive sau mai retrase manifestând un comportament anormal speciei.

Transmitere: Rabia se transmite prin contactul direct cu saliva sau alte fluide corporale ale animalelor infectate, în general, prin mușcături.

Tratament: Nu există tratament curativ pentru rabie după ce simptomele au apărut. În acest context, este important să subliniem importanța vaccinării animalelor de companie și să promovăm măsurile de siguranță, precum raportarea imediată a mușcăturilor de animale la autoritățile umane și veterinare pentru a primi imediat vaccinul post-expunere, în caz de expunere la un animal suspect de rabie.

Prevenire: Principala modalitate de prevenire a rabiei la animale este vaccinarea. Vaccinurile antirabice sunt disponibile și eficiente în prevenirea bolii la câini, pisici și alte animale domestice. De asemenea, evitarea contactului cu animale sălbatice sau necunoscute și raportarea imediată a mușcăturilor de animale la autorități sunt măsuri importante de prevenire.

În România se derulează anual un program de vaccinare obligatoriu pentru animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile. Acest program contribuie la reducerea cazurilor de rabie la animale domestic și, implicit, la scăderea riscului de transmitere la oameni. Suplimentar există un program cu măsuri ce include capturarea și testarea animalelor sălbatice suspecte de rabie precum și campanii de vaccinare aeriană și la vizuină a populației de animale sălbatice (vulpe, bursuc, șacal) .

În ultimul an în județul Botoșani serviciile veterinare au identificat și supravegheat evoluția a 13 focare de rabie ce au avut ca sursă a virusului mediul silvatic (vulpe, bursuc) find înregistrate mortalități la 16 bovine, un câine cu stăpân, un câine comunitar.

Sursa: Comunicat de presă

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
APEL UMANITAR - 1,2 milioane de euro - prețul pus pe viața unui bebeluș de un an și 6 luni și a fratelui său. Află cum poți fi TU salvarea lor! - FOTO
APEL UMANITAR - Boala care i-a furat unui băiețel de 6 anișori zâmbetul și libertatea de a se juca - FOTO
Droguri de risc descoperite la graniță, în cizma unei femei. Persoana, propusă pentru arestare preventivă pentru 30 de zile
Document cu viză falsificată, descoperit la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iași
S‑a coborât Sfânta Lumină la Ierusalim
Cetățean moldo-român arestat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți - FOTO
Pește ocrotit de lege găsit în portbagajul unui bărbat
APEL UMANITAR - Suferința unui copil de 6 anișori. De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător - FOTO
Sondaj
Mergeți la vot la alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie?
Cele mai citite
(P) Caravana Medicală AUR prezentă ieri la Șendriceni - FOTO&VIDEO
828
The Color Run, activitate în premieră la Dorohoi, de Ziua Copilului
480
Anunț angajare! O asociație din județ angajează „GOSPODAR”
471
Pelerinaj la mănăstirile din zona Neamțului pentru elevii cu rezultate deosebite la Olimpiada de Religie - FOTOGALERIE
438
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic specialist pediatru
341
Tânără din Hilișeu Horia dată dispărută!
339
(P) Caravana medicală AUR – Un nou început pentru sănătatea botoșănenilor
334
Ziua Copilului 2024 – Vezi programul propus de către organizatori!
312
Incendiu provocat de câțiva copii care s-au jucat cu focul
306
ANUNȚ - DAS Dorohoi angajează patru medici școlari cu jumătate de normă, la Cabinetele Medicale Școlare
292
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Spitalul municipal Dorohoi angajează registrator medical
Spitalul municipal Dorohoi angajează infirmieră
Spitalul municipal Dorohoi angajează asistent medical debutant
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic neurolog
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic generalist
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord