Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
28 septembrie - Ziua mondială de luptă împotriva rabiei
Realitatea DorohoianăData 27.09.2023 - 14:09:50
National
Ziua Mondială a Rabiei (World Rabies Day) este sărbătorită în fiecare an pe 28 septembrie. A fost creată pentru a spori conștientizarea cu privire la rabie și pentru a promova eforturile de prevenire și control al bolii atât la animale, cât și la oameni. Ziua Mondială a Rabiei oferă o oportunitate de a educa oamenii cu privire la riscurile rabiei și de a sublinia importanța vaccinării animalelor de companie.
DISTRIBUIE           

Această zi reamintește oamenilor că rabia rămâne o problemă de sănătate global semnificativă, cu sute de mii de cazuri la nivel mondial, în special în regiunile în curs de dezvoltare. În ciuda faptului că rabia este o boală mortală, este complet prevenibilă printr-o vaccinare adecvată și prin măsuri de control și supraveghere corespunzătoare.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rabiei, organizații, autorități de sănătate public și grupuri de protecție a animalelor organizează evenimente de conștientizare, campanii de vaccinare și activități pentru a promova cunoștințele despre rabie și măsurile de prevenire. Aceste eforturi au rolul de a reduce incidența rabiei în întreaga lume și de a salva vieți umane și animale.

Rabia este o boală virală care afectează mamiferele, inclusive oamenii. Este transmisă de obicei prin mușcăturile animalelor infectate, cum ar fi câinii, liliecii, vulpile și alte mamifere. Boala este cauzată de virusul rabic, care afectează sistemul nervos central și poate fi fatală dacă nu este tratată imediat după contactul cu un animal bolnav și înainte de debutul simptomelor.

Iată câteva informații despre rabie la animale:

Simptome: Simptomele rabiei la animale pot varia, dar pot include schimbări de comportament (agresivitate sau anxietate excesivă), salivație excesivă, paralizie musculară, jenă la înghițire, și alte semne neurologice. De obicei, animalele infectate devin mai agresive sau mai retrase manifestând un comportament anormal speciei.

Transmitere: Rabia se transmite prin contactul direct cu saliva sau alte fluide corporale ale animalelor infectate, în general, prin mușcături.

Tratament: Nu există tratament curativ pentru rabie după ce simptomele au apărut. În acest context, este important să subliniem importanța vaccinării animalelor de companie și să promovăm măsurile de siguranță, precum raportarea imediată a mușcăturilor de animale la autoritățile umane și veterinare pentru a primi imediat vaccinul post-expunere, în caz de expunere la un animal suspect de rabie.

Prevenire: Principala modalitate de prevenire a rabiei la animale este vaccinarea. Vaccinurile antirabice sunt disponibile și eficiente în prevenirea bolii la câini, pisici și alte animale domestice. De asemenea, evitarea contactului cu animale sălbatice sau necunoscute și raportarea imediată a mușcăturilor de animale la autorități sunt măsuri importante de prevenire.

În România se derulează anual un program de vaccinare obligatoriu pentru animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile. Acest program contribuie la reducerea cazurilor de rabie la animale domestic și, implicit, la scăderea riscului de transmitere la oameni. Suplimentar există un program cu măsuri ce include capturarea și testarea animalelor sălbatice suspecte de rabie precum și campanii de vaccinare aeriană și la vizuină a populației de animale sălbatice (vulpe, bursuc, șacal) .

În ultimul an în județul Botoșani serviciile veterinare au identificat și supravegheat evoluția a 13 focare de rabie ce au avut ca sursă a virusului mediul silvatic (vulpe, bursuc) find înregistrate mortalități la 16 bovine, un câine cu stăpân, un câine comunitar.

Sursa: Comunicat de presă

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Opinia psihologului - Cum scapi rapid de frică și anxietate
APEL UMANITAR - Să facem un miracol pentru Andreea: Donează și fii parte din drumul ei spre recuperare
APEL UMANITAR - Șansa lui Ștefan la o copilărie fericită: Ajutați-l să învingă boala! - FOTO
Permis de conducere moldovenesc fals descoperit la controlul de frontieră
Autoturism furat din Bulgaria, depistat la controlul de frontieră
La volan fără permis de conducere
Permis de conducere fals, obținut cu 800 de euro
Eclipsă parțială de Lună, în această seară, vizibilă și din Botoșani
Sondaj
Cele mai citite
APEL UMANITAR - Să facem un miracol pentru Andreea: Donează și fii parte din drumul ei spre recuperare
1808
Accident rutier în Dorohoi. Femeie scoasă din mașină de către pompieri și transportată la spital pentru îngrijiri medicale
560
Mesaj de condoleanțe din partea conducerii CAR Pensionari Dorohoi
491
COD GALBEN în județ până mâine la ora 18:00
397
Fetiță de doi ani internată cu arsuri, în urma unui incendiu
346
Bărbat spitalizat după ce a intrat cu mașina într-un copac, la Vârfu Câmpului
329
DAS Dorohoi – ANUNȚ IMPORTANT privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI)
304
Bursa Locurilor de Muncă - ICOPROF-BT-R organizată la Botoșani. 42 de persoane vor da probe de lucru în vederea încadrării
301
Accident rutier la Vorona, în această seară. Bărbat scos din mașină de către pompieri și ulterior spitalizat
294
Percheziții la persoane bănuite de braconaj piscicol - FOTO
286
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi – Anunț privind aprobarea Taxei de salubrizare pe anul 2024. Sunt așteptate propuneri, sugestii, opinii, cu valoare de recomandare
Direcția Taxe și Impozite Locale Dorohoi – Anunț dezbatere publică privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Dorohoi, pentru anul 2024
DAS Dorohoi – ANUNȚ IMPORTANT privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI)
Mesaj de condoleanțe din partea conducerii CAR Pensionari Dorohoi
DAS Dorohoi – Anuț ANGAJARE pe durată nedeterminată!
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord