Potrivit reprezentanţilor primăriei Dorohoi, cele 32 de persoane intrate în autoizolare au anunţat autorităţile, de-a lungul ultimelor zile, de venirea lor din ţări din spaţiul Uniunii Europene cum ar fi Italia, Franţa Germania, Belgia şi Olanda.
Persoanele au intrat imediat în autoizolare, ele fiind monitorizate zilnic de către Direcţia de Sănătate Publică.
Până în acest moment, persoanele aflate în autoizolare nu au solicitat de la autorităţile locale furnizarea de hrană caldă la domiciliu ci doar efectuarea de cumpărături.
„Asistentul medical comunitar a făcut cumpărăturile contra cost, în baza listei făcută de aceştia. Nu au fost solicitări de furnizare de hrană caldă. Principalul sprijin pentru persoanele aflate în autoizolare trebuie să vină de la familie, prieteni şi abia apoi de la comunitatea locală”, a precizat pentru Realitatea Dorohoiană, Radu Surdu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Dorohoi.
Menţionăm că, consilierii locali dorohoieni, întruniţi în şedinţă de îndată, pe data de 13 martie, au aprobat angajarea sumei de 50.000 de lei din fondul de rezevă bugetară prevăzut în bugetul pentru anul 2020, în vederea asigurării măsurilor de suport pentru persoanele aflate în autoizolare la domiciliu.
Cei care încalcă regulile de carantină şi autoizolare riscă pedepse grave
Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă regulile de carantină în contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, cei care nu ţin cont de aceste măsuri pot primi o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani de închisoare.
În acelaşi timp, pedepsele ajung până la 12 ani de închisoare dacă regulile nu sunt respectate iar boala care este transmisă către altor persoane provoacă decesul acestora. Dacă cei care răspândesc boala ştiu că sunt bolnavi şi provoacă moartea unui alt cetăţean, atunci pedeapsa ajunge până la 15 ani de închisoare.
Modificările adoptate presupun pedepse de până la 5 ani pentru cei care nu declară corect ţara din care au ajuns la frontiera României. Dacă o persoană nu le spune autorităţilor dacă a intrat în contact cu un caz confirmat de coronavirus, riscă amenzi penale sau chiar pedepse de până la 3 ani de închisoare .