Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Clădiri iluminate în culoare violet de Ziua Mondială a Prematurității
Realitatea DorohoianăData 17.11.2021 - 16:55:32
Administratie
Din 2011, pe 17 noiembrie, la inițiativa Fundației Europene pentru Îngrijirea Nou-Născuților (EFCNI), se marchează Ziua Mondială a Prematurității.
DISTRIBUIE           

Medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției Terapie Intensivă Neonatală și a Com­par­timentului de Prematuri din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” a inițiat o serie de manifestări pentru a marca această zi și la Botoșani. În colaborare cu Con­si­liul Județean și au­toritățile locale, s-a stabilit ca astăzi, la ora 17:00, Secția de Obstetrică-Gine­cologie a Spi­talului Județean de Urgență „Mavromati”, Colegiul Medicilor, Palatul Ad­mi­nis­tra­tiv, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” și sediile primăriilor municipiilor Botoșani și Do­ro­hoi să fie ilu­minate în culoarea violet, care reprezintă lupta pentru viață a copiilor născuți pre­ma­turi.

„Trecem printr-o perioadă grea, dar viața merge înainte. Bebelușii se nasc și aduc cu ei speranță, bucurie și, din păcate, de multe ori, lacrimi, pentru că nașterea lor este pre­matură. Dorim să nu îi uităm, pentru că ei sunt speranța, iar venirea lor pe lume însemnă o lup­tă și ei merită să îi sărbătorim ca pe niște luptători”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu.

La rândul său Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, a salutat eforturile pe care medicii de la Secția Neonatologie le depun pentru a le asigura nou-născuților „un start cât mai sigur în viață”.

„Copiii sunt speranța noastră într-un viitor mai bun și de aceea trebuie să ne conjugăm eforturile pentru ca aceștia să aibă un start cât mai sigur în viață. Dotarea Secției de Neonatologie cu aparatură de ultimă generație nu este un moft, ci o obligație pe care ne-am asumat-o cu toții. Consiliul Județean și Spitalul Județean «Mavromati» sunt parteneri sau cofinanțatori în diferite programe cu finanțare europeană sau non­guver­na­men­tală pentru dotarea Maternității cu aparatură și tehnologie medicală de ultimă generație. De exemplu, am aprobat alocarea a 52 de mii de lei pentru cofinanțarea achiziției a 20 de incubatoare performante. Alături de Organizația «Salvați Copiii» asigurăm cofinanțarea unui proiect de un milion de lei declarat câștigător în cadrul rundei de finanțare «Fondul pentru Nou-Născuți» deschisă de Fundația Vodafone”, a declarat Doina Federovici.

La Maternitatea Botoșani au ajuns deja cinci incubatoare deschise performante, iar celelalte 15 - cinci incubatoare deschise și zece închise - vor sosi cât de curând, procedurile de achiziții derulate prin Ministerul Sănătății fiind pe final.

De asemenea, în planul de achiziție pe anul 2022, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” va prinde achiziționarea, în baza fondurilor pe care le va primi de la Consiliul Județean, a unui sistem de cooling neonatal mini-Oximetru cerebral, care ajută la salvarea bebelușilor care obțin o notă foarte mică la naștere și necesită manevre de reanimare. 

Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze mult. Noi trebuie să le fim alături în această luptă și să le o facem mai ușoară”, a mai spus Doina Federovici.

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani deservește 80% din populația județului și asigură 90% din cazurile de urgență din județ. În 2020, la Maternitatea Botoșani s-au născut 2.469 de copii, din care 211 au fost prematuri. De la începutul anului și până la 1 noiembrie, numărul nașterilor înregistrate a fost 2.225, din care 197 au fost înainte de termen.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
FOTO - Tiberiu Manolache a depus astăzi jurământul de numire în funcția de subprefect al județului
Jandarmeria Botoșani la ora bilanțului
Noii subprefecți depun astăzi jurământul, în sistem videoconferință. Ceremonia de învestire va fi transmisă în direct
Administratorul public al municipiului Dorohoi va deveni subprefect al județului
In memoriam Ghiorghi Rotaru...
Consiliul Județean modernizează Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu” de la Ipotești - FOTO
În atenţia dorohoienilor. Bazinul didactic de înot este deschis publicului, începând de astăzi
DOROHOI – Deszăpezire cu toate utilajele din dotare, la prima cădere abundentă de zăpadă
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
-1.72 °C
Minim: -3.4 °C
Maxim: 1.82 °C
Cele mai citite
40 de arbori de mici dimensiuni tăiați, de doi inconștienți, la Ibănești. Jandarmii le-au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală
1767
UPDATE FOTO@VIDEO - Sicriul cu trupul neînsuflețit al medicului Ovidiu Alexa a ajuns la Botoșani
1767
VIDEO&FOTO - Un ultim omagiu adus medicului Ovidiu Alexa de către colegii din Spitalul Municipal Dorohoi. Înmormântarea are loc astăzi la Cimitirul Pacea din Botoșani
1716
Administratorul public al municipiului Dorohoi va deveni subprefect al județului
1347
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
701
COD GALBEN de ninsori și vânt puternic pentru județul Botoșani, pentru următoarele două zile
500
Familii din Grivița și Dumbrăvița la un pas să rămână fără case din cauza incendiilor!
399
Bucăți de tablă de pe acoperișuri luate de vânt. Pompierii au intevenit
380
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Anca Mizumschi și Matei Vișniec
315
Incendiu la Vlăsinești, provocat de joaca unui copil cu focul - FOTO
285
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări. Vezi despre ce posturi este vorba
DOROHOI - Direcția de Asistență Socială angajează consilier
Scrisoare de mulțumire din partea conducerii Spitalului Municipal Dorohoi adresată sponsorilor, colaboratorilor și pacienților
Mesaj de condoleanțe din partea Organizației Județene a PSD Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord