Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Comunicat - Caravana USR „Fără păcănele”, la Botoșani
Realitatea DorohoianăData 09.10.2023 - 12:09:20
Politic
Caravana USR „Fără păcănele” a ajuns în acest sfârșit de săptămână la Botoșani. În cadrul ei, parlamentari USR și reprezentanți ai USR Tineret discută cu românii despre pericolul pe care-l reprezintă jocurile de noroc pentru copiii și tinerii României și strâng semnături de susținere pentru legile USR care opresc acest fenomen toxic.
DISTRIBUIE           

Am început să lucrez la acest proiect deoarece cunosc foarte multe persoane dependente de jocuri de noroc și am văzut cum poți să pierzi mașina, casa, chiar familia, din cauza acestei dependențe. Doar în municipiul Botoșani sunt peste 100 de locații de jocuri de noroc. De exemplu, în Primăverii de la Școala 13 până la liceul Mihai Eminescu, pe o distanță de 300-400 m sunt cel puțin șase astfel de locații. Având în vedere că în județul Botoșani avem cea mai mică pensie medie cel mai mic salariu mediu din țară, nu ne surprinde că flagelul jocurilor de noroc a devenit și mai mare. Pentru că asta se întâmplă în zonele sărace.”, a declarat deputatul USR Andrei Drancă, adăugând că, din păcate statul nu a făcut absolut nimic pentru a proteja acești români, iar pachetul de legi propus de USR încearcă să stopeze acest fenomen.

Pe lângă interzicerea amplasării sălilor de păcănele în apropiere de școli, locuri de joacă, spitale, biserici și centre culturale, la parterul blocurilor, la sate ori lângă alte săli de jocuri de noroc, USR a depus proiecte de lege care interzic publicitatea în spații publice la jocurile de noroc și impun obținerea unui aviz de funcționare din partea primăriei pentru sălile de jocuri.

Din păcate, știu multe cazuri și în fiecare zi ne scriu oameni care ne povestesc tragediile prin care trec. Vedem statistici, știm că sunt 400.000 de dependenți în România, că se pariază minim 1 milion de euro în fiecare zi, la nivel național. Știm că 40% dintre cei care au această dependență ajung să aibă cel puțin o tentativă de suicid. Ce trebuie să înțelegem este că nu vorbim despre numere aici și că în spatele fiecărui număr este o poveste tristă. Lucrez, împreună cu colegii mei, Andrei și Mihai, de doi ani de zile la acest proiect, dar fără dumneavoastră, fără cei din presă, fără cei din societatea civilă, nu putem face suficientă presiune pe politicieni astfel încât să și reușim. Când am depus inițial proiectul mulți dintre colegii noștri din Parlament s-au arătat de acord, au semnat și au cerut procedură de urgență. Însă după doar o săptămână am observat schimbări radicale în poziția lor: și-au retras semnăturile și au pus piedici în continuu. Știu ce presiuni se fac, știm câte miliarde de euro învârt aceste persoane. Premierul României vine și să plânge presei pentru că suportă presiuni și amenințări din partea unora sau altora. E normal? El este premierul! Este primul care ar trebui să ia măsuri! În acest moment avem nevoie de unitate, problema principală este că cei din PSD și PNL, la momentul de față, pun piedici și nu fac nimic. Doar spun că susțin legea, dar în realitate sunt contra.”, a declara deputatul USR Filip Havârneanu, co-inițiator al proiectului USR „Fără păcănele lângă școli”.

Legile USR prevăd, de asemenea, ca persoanele plătite din bani publici să controleze piața jocurilor de noroc să nu poată fi și jucători, ca și faptul că reclamele la jocurile de noroc trebuie să conțină mesaje de avertizare în privința dependenței distructive pe care acestea o creează.

Poate din cauza faptului că produce mulți bani pentru stat și pentru că industria jocurilor de noroc este foarte influentă, domeniul este foarte lejer reglementat. Un șef ANAF, responsabil de supravegherea ONJN a câștigat întâmplător în ultimii 4 ani aproximativ 120.000 de Euro. Acest lucru trebuie să ridice mari semne de întrebare asupra atitudinii autorităților față de industria jocurilor de noroc. Este inadmisibil să punem în balanță ruinarea vieților unor oameni și distrugerea unor familii cu cota parte din profitul material pe care o primește statul.

Este vorba despre o dependență care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de statut.

Se poate ajunge la delincvență pentru a face rost de bani.”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

USR solicită majorității PSD-PNL să nu mai blocheze aceste legi împotriva păcănelelor și să nu le mai plagieze în proiecte de lege separate.

Caravana USR a strâns sâmbătă după-amiază cca 250 de semnături la Botoșani, în doar două ore. A trecut prin județele Vaslui, Bacău, Iași și are în vedere un total de 10 județe, de unde vin parlamentarii care sunt printre inițiatorii proiectului de lege. La nivel național, așa cum a precizat și parlamentarul Mihai Botez, s-au dat, deja, aproape 50.000 de semnături.

Românii își pot declara sprijinul pentru pachetul de legi USR împotriva păcănelelor pe site-ul https://farapacanele.ro/ și pot pune astfel presiune pe parlamentari să țină cont de interesul cetățenilor, nu al firmelor care se îmbogățesc în timp ce dependenții de jocuri de noroc își pierd economiile de o viață, casa, sănătate și chiar viața. Aproape 46.000 de oameni au semnat deja pe acest site pentru pachetul de legi depus de USR.

Sursa: Comunicat de presă

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Delegație a Organizației Județene PRO România prezentă la Congresul Național al partidului. Mihaela Huncă a fost aleasă în funcția de vicepreședinte național
Deputatul Alexandra Huțu susține lupta pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
Organizația femeilor social-democrate din Botoșani alături de victimele violenței domestice - FOTOGALERIE
PSD Botoșani: Drumul Botoșani – Ștefănești, o promisiune realizată
Alexandra Huțu: "Încă șase primării din județ vor construi centre de zi pentru copiii vulnerabili!"
Dan Șlincu, PSD: „Progres semnificativ pe Autostrada Moldovei; s-a semnat contractul de execuție și pentru ultimul lot al autostrăzii A7”
Comunicat USR Botoșani - Cătălin Drulă: Legea PSD-PNL a pensiilor este o minciună cap-coadă. USR refuză să-i amăgească pe pensionari
Prin adoptarea noii Legi a pensiilor, PSD a realizat unul dintre cele mai importante obiective politice ale sale
Sondaj
Cele mai citite
APEL UMANITAR - Să facem un miracol pentru Andreea: Donează și fii parte din drumul ei spre recuperare
1808
Accident rutier în Dorohoi. Femeie scoasă din mașină de către pompieri și transportată la spital pentru îngrijiri medicale
560
Mesaj de condoleanțe din partea conducerii CAR Pensionari Dorohoi
491
COD GALBEN în județ până mâine la ora 18:00
399
Fetiță de doi ani internată cu arsuri, în urma unui incendiu
346
Bărbat spitalizat după ce a intrat cu mașina într-un copac, la Vârfu Câmpului
329
DAS Dorohoi – ANUNȚ IMPORTANT privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI)
304
Bursa Locurilor de Muncă - ICOPROF-BT-R organizată la Botoșani. 42 de persoane vor da probe de lucru în vederea încadrării
301
Accident rutier la Vorona, în această seară. Bărbat scos din mașină de către pompieri și ulterior spitalizat
294
Percheziții la persoane bănuite de braconaj piscicol - FOTO
286
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi – Anunț privind aprobarea Taxei de salubrizare pe anul 2024. Sunt așteptate propuneri, sugestii, opinii, cu valoare de recomandare
Direcția Taxe și Impozite Locale Dorohoi – Anunț dezbatere publică privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Dorohoi, pentru anul 2024
DAS Dorohoi – ANUNȚ IMPORTANT privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI)
Mesaj de condoleanțe din partea conducerii CAR Pensionari Dorohoi
DAS Dorohoi – Anuț ANGAJARE pe durată nedeterminată!
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord