Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Comunicat - Caravana USR „Fără păcănele”, la Botoșani
Realitatea DorohoianăData 09.10.2023 - 12:09:20
Politic
Caravana USR „Fără păcănele” a ajuns în acest sfârșit de săptămână la Botoșani. În cadrul ei, parlamentari USR și reprezentanți ai USR Tineret discută cu românii despre pericolul pe care-l reprezintă jocurile de noroc pentru copiii și tinerii României și strâng semnături de susținere pentru legile USR care opresc acest fenomen toxic.
DISTRIBUIE           

Am început să lucrez la acest proiect deoarece cunosc foarte multe persoane dependente de jocuri de noroc și am văzut cum poți să pierzi mașina, casa, chiar familia, din cauza acestei dependențe. Doar în municipiul Botoșani sunt peste 100 de locații de jocuri de noroc. De exemplu, în Primăverii de la Școala 13 până la liceul Mihai Eminescu, pe o distanță de 300-400 m sunt cel puțin șase astfel de locații. Având în vedere că în județul Botoșani avem cea mai mică pensie medie cel mai mic salariu mediu din țară, nu ne surprinde că flagelul jocurilor de noroc a devenit și mai mare. Pentru că asta se întâmplă în zonele sărace.”, a declarat deputatul USR Andrei Drancă, adăugând că, din păcate statul nu a făcut absolut nimic pentru a proteja acești români, iar pachetul de legi propus de USR încearcă să stopeze acest fenomen.

Pe lângă interzicerea amplasării sălilor de păcănele în apropiere de școli, locuri de joacă, spitale, biserici și centre culturale, la parterul blocurilor, la sate ori lângă alte săli de jocuri de noroc, USR a depus proiecte de lege care interzic publicitatea în spații publice la jocurile de noroc și impun obținerea unui aviz de funcționare din partea primăriei pentru sălile de jocuri.

Din păcate, știu multe cazuri și în fiecare zi ne scriu oameni care ne povestesc tragediile prin care trec. Vedem statistici, știm că sunt 400.000 de dependenți în România, că se pariază minim 1 milion de euro în fiecare zi, la nivel național. Știm că 40% dintre cei care au această dependență ajung să aibă cel puțin o tentativă de suicid. Ce trebuie să înțelegem este că nu vorbim despre numere aici și că în spatele fiecărui număr este o poveste tristă. Lucrez, împreună cu colegii mei, Andrei și Mihai, de doi ani de zile la acest proiect, dar fără dumneavoastră, fără cei din presă, fără cei din societatea civilă, nu putem face suficientă presiune pe politicieni astfel încât să și reușim. Când am depus inițial proiectul mulți dintre colegii noștri din Parlament s-au arătat de acord, au semnat și au cerut procedură de urgență. Însă după doar o săptămână am observat schimbări radicale în poziția lor: și-au retras semnăturile și au pus piedici în continuu. Știu ce presiuni se fac, știm câte miliarde de euro învârt aceste persoane. Premierul României vine și să plânge presei pentru că suportă presiuni și amenințări din partea unora sau altora. E normal? El este premierul! Este primul care ar trebui să ia măsuri! În acest moment avem nevoie de unitate, problema principală este că cei din PSD și PNL, la momentul de față, pun piedici și nu fac nimic. Doar spun că susțin legea, dar în realitate sunt contra.”, a declara deputatul USR Filip Havârneanu, co-inițiator al proiectului USR „Fără păcănele lângă școli”.

Legile USR prevăd, de asemenea, ca persoanele plătite din bani publici să controleze piața jocurilor de noroc să nu poată fi și jucători, ca și faptul că reclamele la jocurile de noroc trebuie să conțină mesaje de avertizare în privința dependenței distructive pe care acestea o creează.

Poate din cauza faptului că produce mulți bani pentru stat și pentru că industria jocurilor de noroc este foarte influentă, domeniul este foarte lejer reglementat. Un șef ANAF, responsabil de supravegherea ONJN a câștigat întâmplător în ultimii 4 ani aproximativ 120.000 de Euro. Acest lucru trebuie să ridice mari semne de întrebare asupra atitudinii autorităților față de industria jocurilor de noroc. Este inadmisibil să punem în balanță ruinarea vieților unor oameni și distrugerea unor familii cu cota parte din profitul material pe care o primește statul.

Este vorba despre o dependență care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de statut.

Se poate ajunge la delincvență pentru a face rost de bani.”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

USR solicită majorității PSD-PNL să nu mai blocheze aceste legi împotriva păcănelelor și să nu le mai plagieze în proiecte de lege separate.

Caravana USR a strâns sâmbătă după-amiază cca 250 de semnături la Botoșani, în doar două ore. A trecut prin județele Vaslui, Bacău, Iași și are în vedere un total de 10 județe, de unde vin parlamentarii care sunt printre inițiatorii proiectului de lege. La nivel național, așa cum a precizat și parlamentarul Mihai Botez, s-au dat, deja, aproape 50.000 de semnături.

Românii își pot declara sprijinul pentru pachetul de legi USR împotriva păcănelelor pe site-ul https://farapacanele.ro/ și pot pune astfel presiune pe parlamentari să țină cont de interesul cetățenilor, nu al firmelor care se îmbogățesc în timp ce dependenții de jocuri de noroc își pierd economiile de o viață, casa, sănătate și chiar viața. Aproape 46.000 de oameni au semnat deja pe acest site pentru pachetul de legi depus de USR.

Sursa: Comunicat de presă

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Mesaj de condoleanțe transmis de organizația PSD Dorohoi
Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”
Guvernul alocă bani pentru modernizarea grupurilor sanitare ale școlilor din mediul rural
Dan Șlincu: “Guvernul a aprobat autostrada care trece prin județul Botoșani”
Comunicat USR Botoșani - Din seria ”Să nu îndrăzniți să vă lăudați!”
Lucian Trufin a lansat campania de consultare publică pentru continuarea dezvoltării județului Botoșani
PSD Botoșani anunță o campanie pozitivă pentru alegerile europarlamentare și locale bazată pe proiecte și soluții concrete pentru fiecare comunitate locală
Alexandra Huțu: Începând cu data de 8 aprilie elevii botoșăneni se pot înscrie la Concursul de eseuri „Eroul de lângă mine”, ajuns la a II-a ediție
Sondaj
Cele mai citite
Dorohoian în stare gravă preluat de elicopterul SMURD - FOTOGALERIE&VIDEO
595
Incendiu devastator în satul Grivița, comuna Cordăreni. 70 de vaci dintr-un adăpost de animale s-au făcut scrum. Intervenție de amploare a voluntarilor din comună și a pompierilor dorohoieni și botoșăneni - VIDEO&FOTO
486
Trei accidente rutiere produse în ultimele ore
340
Pagube însemnate în urma incendiului de ieri de la Grivița, comuna Cordăreni. Pompierii au stabilit cauza probabilă care a generat incendiul
336
Incendiu generat de jocul copiilor cu focul, la Durnești
315
Bărbat din Păltiniș, condamnat de către judecători, identificat și escortat la penitenciar
298
Accident rutier soldat cu pagube materiale provocat de un bărbat fără permis, aflat sub influența alcoolului
293
Aproape 20 de permise reținute de către polițiștii botoșăneni în ultimele 24 de ore
273
Comunicat CJ - Finanțare de 7,5 milioane de lei atrasă de Consiliul Județean Botoșani
267
40.000 de țigări de contrabandă descoperite la Stăuceni, într-o maşină condusă de un tânăr de 19 ani - FOTO
263
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Spitalul Municipal Dorohoi – Anunț de angajare!
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PUBLIC
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic specialist, specialitatea Medicină de laborator
Campania „Împreună pentru sănătate" Dorohoi - 28 aprilie 2024
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic specialist oftamolog
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord