Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Expoziția comemorativă „Pictor Dumitru Bâșcu (1902-1983)”
Realitatea DorohoianăData 31.10.2023 - 13:00:47
Educatie
Muzeul Județean Botoșani organizează, în perioada 2-20 noiembrie 2023, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchian”, expoziția comemorativă ,,Pictor Dumitru Bâșcu (1902-1983)”.
DISTRIBUIE           

Evenimentul expozițional se datorează fiicei artistului, doamna Ana Maria Sandi, fiind considerat o „restituire” emoționantă către botoșăneni a amintirii prezenței în spațiul artistic românesc a acestui artist valoros, dar, pe nedrept, prea puțin cunoscut publicului iubitor de artă.

Muzeul Județean Botoșani, deținător în prezent al unei singure lucrări semnate de artist, își va îmbogăți patrimoniul cu încă 3 lucrări, prin generoasa donație ce va urma evenimentului.

Frate vitreg al compozitorului George Enescu, Dumitru Bâșcu a trăit discret și a încercat să facă recunoscută valoarea propriului talent fără a face referire la notorietatea marelui muzician, pe care îl prețuia în mod deosebit.

Născut pe 14 septembrie 1902, la Cracalia, pictorul Dumitru Bâșcu a fost fiul lui Costache Enescu și al polonezei Maria Ferdinand Suschi, fiind cu 21 de ani mai mic decât George Enescu. Despărțit de mamă pe la 2-3 ani, Dumitru (Mitruță), înregistrat în acte ca Dumitru Suschi, a fost crescut de tatăl sau și de sora acestuia, Tinca. După moartea tatălui lor, George Enescu își duce fratele la studii, la Iași, unde va urma liceul și Școala de Arte Frumoase.

Participă la Salonul Oficial din 1927 cu o ,,natură moartă” și obține prestigiosul Premiu „Anastasie Simu”, iar la Salonul din 1929 va obține o bursă pentru călătorii în străinătate în valoare de 50.000 de lei. Din noiembrie 1929 până în martie 1931, Dumitru Bâșcu s-a aflat în Franța, inclusiv la Paris.

De-a lungul timpului, artistul a abordat diverse teme: portrete, peisaje, compoziții cu personaje, natură statică și, în egală măsură, s-a împărțit între pictura de șevalet, pictura murală (religioasă) și grafica. A fost, de asemenea, pictor de biserici și restaurator de monumente istorice.

Referindu-se la o parte a creației sale plastice, pictorul Eugen Ispir, de a cărui personalitate se leagă înființarea pinacotecii botoșănene, menționa: „Bâșcu știe să picteze, el știe să învie motivul din natură, satisfăcând toate pretențiile artei pure. Bâșcu înțelege ordonanțarea cantităților în compoziție; florile lui Bâșcu au libertate, au aer, prospețime și lumină” („Expozițiile de la Dalles”, în Veghea, 18 ianuarie 1935).

În 1943, artistul s-a căsătorit cu Margareta Arvay (Kutis), alături de care, în 1945, a devenit tatăl Anei Maria Sandi.

După o viață cu multe privațiuni, inclusiv detenția din motive politice, fiind apropiat Principesei Ileana, pictorul Dumitru Bâșcu a murit la București pe data de 18 noiembrie 1983, fiind înmormântat la Cimitirul Andronache.

În 2019, în perioada 31 august – 30 septembrie, la Galeria Romană din București, fiica artistului a organizat o expoziție comemorativă, denumită ,,Melodia cromatică”, curatoriată de cunoscutul artist Ion Grigorescu.

Vernisajul va avea loc joi, 2 noiembrie 2023, ora 17.30.

Vizitarea este gratuită. Vă așteptăm la vernisaj și la vizionare!

 

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Simpozionul „1 Decembrie – Ziua Națională a României”
Cooperare interinstituțională pe linia siguranței în unitățile de învățământ
Expoziția „25 de ani de perspectivă artistică la Iași”
Oră ținută de un istoric militar, la Liceul „Dimitrie Negreanu” din Botoșani - FOTO
”Educație rutieră ” cu copiii unei grădinițe din Botoșani - FOTO
Polițiști și jandarmi botoșăneni învățați să acorde primul ajutor - FOTO
COMUNICAT - Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi - PACEA - UN IDEAL UNIVERSAL - FOTO
Multiplul campion mondial Iulian Rotariu în dialog cu elevii Colegiului Național Grigore Ghica Dorohoi - FOTOGALERIE
Sondaj
Cele mai citite
APEL UMANITAR - Să facem un miracol pentru Andreea: Donează și fii parte din drumul ei spre recuperare
1807
Accident rutier în Dorohoi. Femeie scoasă din mașină de către pompieri și transportată la spital pentru îngrijiri medicale
560
Mesaj de condoleanțe din partea conducerii CAR Pensionari Dorohoi
490
COD GALBEN în județ până mâine la ora 18:00
397
Fetiță de doi ani internată cu arsuri, în urma unui incendiu
342
Bărbat spitalizat după ce a intrat cu mașina într-un copac, la Vârfu Câmpului
329
DAS Dorohoi – ANUNȚ IMPORTANT privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI)
303
Bursa Locurilor de Muncă - ICOPROF-BT-R organizată la Botoșani. 42 de persoane vor da probe de lucru în vederea încadrării
301
Accident rutier la Vorona, în această seară. Bărbat scos din mașină de către pompieri și ulterior spitalizat
294
Percheziții la persoane bănuite de braconaj piscicol - FOTO
285
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi – Anunț privind aprobarea Taxei de salubrizare pe anul 2024. Sunt așteptate propuneri, sugestii, opinii, cu valoare de recomandare
Direcția Taxe și Impozite Locale Dorohoi – Anunț dezbatere publică privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Dorohoi, pentru anul 2024
DAS Dorohoi – ANUNȚ IMPORTANT privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI)
Mesaj de condoleanțe din partea conducerii CAR Pensionari Dorohoi
DAS Dorohoi – Anuț ANGAJARE pe durată nedeterminată!
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord