Cei aproximativ 1.500 de elevi, cadre didactice şi personal auxiliar au învăţat de la angajaţii I.S.U. Botoşani cum să se comporte înainte, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă, fie că este vorba de cutremur, inundaţie sau incendiu. Pirotehnicienii le-au prezentat reguli şi măsuri ce trebuie respectate la descoperirea elementelor de muniţie rămase neexplodate de pe timpul conflictelor armate. Gazdele au avut ocazia să vizioneze şi trei dintre autospecialele de intervenţie ale inspectoratului (autospeciala de descarcerări grele, autospeciala FRAP şi autospeciala pirotehnică).
În ziua de 28 februarie, pentru botoşănenii care doresc să afle o parte din tainele meseriei de specialist în domeniul situaţiilor de urgenţă se va organiza „Ziua Porţilor Deschiseâ?, la subunitÄÅ£ile inspectoratului.
Tot luni, la ora 10.00, la sediul InstituÅ£iei Prefectului JudeÅ£ului BotoÅani, va avea loc vernisajul expoziÅ£iei de fotografii realizate pe timpul acÅ£iunilor de intervenÅ£ie ale personalului ISU BotoÅani pentru salvarea/evacuarea persoanelor, animalelor Åi bunurilor materiale pe timpul situaÅ£iilor de urgenÅ£Ä generate de factorii de risc specifici zonei de competenÅ£Ä.
Scurt istoric
âProtecÅ£ia CivilÄ din Româniaâ? a luat fiinÅ£Ä prin Ãnaltul Decret Regal nr. 468 din 1933, sub denumirea de "apÄrare pasivÄâ? având ca scop "sÄ limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaÅ£iei sau resurselor teritoriului, prin protecÅ£ie directÄ sau micÅorând eficacitatea atacurilor aerieneâ?. NumitÄ Åi ARMA VIEÅ¢II, având ca devizÄ motto-ul â?CU VIAÅ¢A MEA APÄR VIAÅ¢Aâ?, ProtecÅ£ia CivilÄ este o componentÄ a apÄrÄrii naÅ£ionale, cuprinzând un complex de mÄsuri pentru ocrotirea populaÅ£iei, a bunurilor materiale în caz de rÄzboi, calamitÄÅ£i sau catastrofe, asigurând condiÅ£iile necesare supravieÅ£uirii acestora. Conceptul de protecÅ£ie civilÄ a evoluat de la âapÄrare pasivÄâ? la âapÄrare localÄ antiaerianÄâ? în 1952, apoi la âapÄrare civilÄâ? în 1978 Åi la âprotecÅ£ie civilÄâ? în 1994.
AstÄzi, atribuÅ£iile protecÅ£iei civile sunt îndeplinite de cÄtre Inspectoratul General Åi inspectoratele judeÅ£ene pentru situaÅ£ii de urgenÅ£Ä: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea Åi pregÄtirea preventivÄ a populaÅ£iei cu privire la pericolele la care este expusÄ Åi regulile de comportare; organizarea intervenÅ£iei în situaÅ£ii de urgenÅ£Ä; alarmarea populaÅ£iei despre iminenÅ£a pericolului; înlÄturarea efectelor negative ale dezastrelor Åi asanarea teritoriului de muniÅ£ia rÄmasÄ neexplodatÄ din timpul conflictelor armate, etc.
La cei 78 de ani de existenÅ£Ä, protecÅ£ia civilÄ se prezintÄ ca o structurÄ flexibilÄ, capabilÄ sÄ asigure un climat de încredere Åi siguranÅ£Ä cetÄÅ£enilor, demonstrat de profesionalismul cadrelor pe timpul intervenÅ£iilor pentru înlÄturarea efectelor produse de dezastre.