Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ANDREI DOBOȘ – ALEXANDRU COSMESCU
Realitatea DorohoianăData 28.06.2024 - 11:04:15
Educatie
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, sâmbătă, 29 iunie 2024, la ora 10.00, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații lunii iunie sunt Andrei Doboș și Alexandru Cosmescu. Dialogul va fi moderat de Lucia Țurcanu și va avea loc în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești. Intrarea este liberă.
DISTRIBUIE           

ANDREI DOBOȘ (n. 1984, Turda) este absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între 2014 și 1018, și-a făcut doctoratul la aceeași facultate. În perioada facultăţii a fost redactor la revista „Echinox”, apoi, între 2009 şi 2014, redactor la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca. Din 2019, este redactor al Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca A publicat poeme şi articole în revistele „România literară”, „Tribuna”, „Vatra”, „Echinox”, „Steaua” etc.

A debutat editorial cu mănăştur story (Editura Vinea, 2007 – Premiul „Iustin Panţa”, 2008, şi nominalizare la Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, 2008). Au urmate volumele de poezie: Inevitabil (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011); Valea rea (Editura Cartea Românească, 2015); Spiro (Editura Charmides, 2016); Întâmplări pe strada Petuniei (Editura Tracus Arte, 2020), Carst (Editura OMG, 2020). În 2024, a publicat eseul Bacovia: modernismul periferic (OMG – Casa Cărții de Știință).

Este prezent în mai multe antologii de poezie: Dacă nu o viață liniștită, atunci măcar o viață lentă (Editura Universității de Vest, 2017); Bogdan Coșa (ed.), Die Spitzen-Elf / Primul unsprezece, trad. Daria Schulz Heinz (Danube Books Verlag, 2018); Adrian Lăcătuș and Robert G. Elekes, Kosmophilia. An Anthology of the European Poetry Biennale (Transilvania University Press, 2019).

 

ALEXANDRU COSMESCU (n. 1985, Chișinău) a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Și-a făcut doctoratul la Academia de Științe a Moldovei, cu o teză despre textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului. Și-a urmat studiile la singura iterație a programului de masterat „Civilizație europeană/Marile Cărți” la Universitatea de Stat din Moldova, cu o lucrare despre interpretările fenomenologice ale Evangheliei după Ioan. A avut stagii de specializare la Universitatea Catolică din Leuven și la Institutul de Practici Filosofice din Paris.

A participat la ediția din 2006 a programului de creative writing organizat de Adi Urmanov la Mănăstirea Râșca. Este unul dintre fondatorii grupului poetic HumanZone de la Chișinău. Între 2006 și 2008, a fost redactor-șef al suplimentului „Contrafort studențesc” al revistei „Contrafort”. În prezent, este cercetător la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” și profesor de filosofie la Universitatea de Stat din Moldova.

A publicat studii de fenomenologie și analiza discursului în monografii și reviste de specialitate, inclusiv, în co-autorat – Teoria textului: termeni-cheie (Institutul de Filologie al AȘM, 2011). A debutat în volum cu un spațiu blând care mă primește cum m-ar îmbrățișa (Editura Cartier, 2013, 2017 – Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Premiul pentru debut al Revistei Tiuk, Premiul municipal pentru tineret). A publicat poezie în revistele „Contrafort”, „Poesis Internațional”, „SpoKe”, „Mafia sonetelor” ș.a., în câteva antologii și a participat la festivaluri de poezie la Chișinău, București, Arad, Sibiu, Cluj.

Sursa: comunicat de presă

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Jandarmii botoșăneni, demonstrație în fața tinerilor români din diaspora, din cadrul Taberei ARC - VIDEO&FOTOGALERIE
Prima ediție a Scolii de Vară „Maica Domnului – ocrotitoarea copiilor” organizată de Protopopiatul Dorohoi
Expoziția de pictură și sculptură „Expresii plastice în formă și culoare”
DOROHOI - Pompierii alături de preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada” Dorohoi, la „Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență” - FOTOGALERIE
1.053 DE POSTURI ÎN POLIȚIA ROMÂNĂ, SCOASE LA CONCURS
Pelerinaj pedestru la Hramul Mănăstirii Gorovei
Trofee și premii câștigate de elevi ai Cercului de Muzică folk-muzică ușoară, a Clubului Copiilor Dorohoi, la Festivalul - Concurs Internațional de muzică ușoară „Ursulețul de aur” de la Baia Mare - FOTO
Copiii și tinerii actori din Dorohoi, pregătiți de către Mirela Mihai, au câștigat trofeele Festivalului Internațional de Muzică, Teatru și Dans „Neghiniță” de la Bacău - FOTOGALERIE
Sondaj
Cele mai citite
Mesaj de condoleanțe la decesul lui Cristi Săcălianu
4738
Dan Șlincu la decesul lui Cristi Săcălianu: „Dumnezeu să te odihnească în pace, prieten drag!”
1930
DOROHOI – În atenția conducerilor instituțiilor publice și operatorilor economici
1408
ATENȚIE! Este posibilă limitarea furnizării apei, în aceste zile, în Dorohoi, Broscăuți, Șendriceni, Brăești și Leorda
1116
Cod galben de ceață, până la ora 08:00, în câteva localități din județ!
1059
Incendiu la Broscăuți. Au ars vegetația uscată de pe aproximativ 100 de metri pătrați, mai mulți salcâmi și o cantitate însemnată de resturi vegetale
361
Mașină incendiată noaptea trecută!
320
Motociclistă spitalizată în urma unui accident rutier petrecut într-un sens giratoriu din Dorohoi
300
Comunicat de presă - „Verde pentru viitor” nr. 663/H/13.06.2024
294
Județul botoșani topit de căldură în următoarele trei zile. COD ROȘU de caniculă sâmbătă și duminică, temperaturi de peste 40 de grade Celsius!
275
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
PRIMĂRIA DOROHOI - Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PRIVAT
Comunicat de presă - „Verde pentru viitor” nr. 663/H/13.06.2024
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PUBLIC)
(P) Vând motocoasă, preț 3300 lei negociabil
Post de îngrijitor scos la concurs la Jandarmeria Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord