Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt : cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz, conform art. 7, alin. (1) din Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
Nerespectarea prevederilor art. 1 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment.
Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
PRIMAR
ing. Dorin Alexandrescu
Buruiana AMBROZIA
Cum arată ambrozia, planta care îţi poate produce alergii ?
Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustiei, în funcție de zonă.
Ambrosia artemisiifolia este o plantă anuală, perenă, una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.
Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului. prin răspândirea grăunciorilor de polen.
O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august - septembrie, şi se întinde până spre sfârșitul lui octombrie.
Crește spontan pe terenurile lăsate în paragină (de aici denumirea populara de iarba de paragină) cum ar fi pe marginea drumurilor și de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, a pădurilor, în apropierea dărămăturilor, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite.
Ambrozia este o specie invazivă în România și fiind periculoasă pentru sănătatea populației, ambrozia nu este recunoscută oficial în România ca plantă de carantină.
Se evidențiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaționale, care include și copii cu vârsta de sub 1 an. Simptome în alergia la ambronzie Polenul ambronziei este responsabil pentru reacțiile de rinita alergică semnalate la din ce în ce mai mulți români.
Ambrozia înflorește (perioada periculoasă pentru oamenii suferinzi de alergie) între sfârșitul lunii iulie și sfârșitul lunii septembrie.
Simptomatologia persoanelor alergice la polenul de ambrozie, este sezonieră, în lunile august și septembrie și constă în: stranut în salve, prurit (mâncărime) nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală (nas înfundat), rinoree (secreție din nas) apoasă, secreții postnazale, congestie (înroșire) oculară, lăcrimare, tuse seaca, Wheezing (respirație suierătoare) și dispnee (respirație dificilă) în special dimineața și seara, urticarie (mâncărime generalizată).
Cum poate fi combătută/distrusă buruiana ambrozia ?
În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită și ocupă spații/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor. În interiorul tarlalelor agricole, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice. Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 - 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare. Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.
Care sunt instituțiile responsabile cu identificarea terenurilor infestate și a proprietarilor lor?
Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităților administrației publice locale (primăriilor comunale, orășenești și municipale) care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an.
Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu specii de buruieni aparținând genului ambrosia se va declanșa primăvara după răsărirea acestei specii.
Când trebuie să fie distrusă buruiana ?
Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.
Care sunt actele normative ce trebuie cunoscute de către proprietarii/deținătorii/ administratorii/ beneficiarii de terenuri ?
Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia; Hotărârea Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia