Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Săptămâna Educației Globale la Rădăuți-Prut - VIDEO&FOTOGALERIE
Realitatea DorohoianăData 19.11.2022 - 22:13:26
Educatie
În perioada 14-20 noiembrie 2022 se desfășoară Săptămâna Educației Globale, sub motto-ul "Este lumea noastră, să acționăm împreună!", cu accent special pe domeniile privind pacea și parteneriatul. În acest context, elevii din cele șase structuri ale școlii au desfășurat diverse activități educative: dezbateri, discuții, realizarea unor postere, prezentări PPT, prezentare de carte, expoziție desene , mesaje de pace de la copii, cei mai autentici mesageri ai păcii, dans, vizionare film, realizarea lanțului păcii, interpretări cântece.
DISTRIBUIE           

Această săptămână le-a dat ocazia elevilor să consolideze valori și atitudini precum prietenia, armonia, sprijinul, bunătatea în rândul grupului din care fac parte și să desfășoare activități cu un puternic impact emoțional, având în vedere evenimentele ce au loc în vecinătatea țării noastre.

Preșcolarii de la Grădinița nr. 3 Rediu coordonați de d-na prof. Alexa Livia , împreună cu elevii de la Școala Primară nr. 3 și d-na prof. Pușcașu Mihaela au învățat despre roadele păcii și au realizat cu mânuțele lor dibace desene în tematica săptămânii.

Elevii clasei I de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut îndrumați de d-na prof. Rumega Mihaela au realizat Lanțul păcii din zale de hârtie colorată pe care erau trecute mesaje de pace, au întocmit un frumos tablou colectiv cu porumbelul păcii și au interpretat cântece de pace.

D-na prof. Matei Popescu Luminița, împreună cu elevii clasei a IV-a au derulat activitatea "Mesagerii păcii", în care a avut loc o dezbatere despre pace. Copiii au scris mesaje despre acestă temă.

Elevii clasei a V-a ghidați de d-nul diriginte, prof. Pamfil Vlad și de prof. de religie Postolachi Vasile au desfășurat activitatea ”Pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea” prin care elevii au conștientizat ca în lume pacea e mai valoroasă decât dreptatea. Prin intermediul unui filmuleț au văzut cum în primul război mondial Religia și Sportul au adus pace pentru o zi în război.

Elevii claselor VI-VII coordonați de d-na dirigintă , prof. Matei Ionela au discutat despre pace și război, cu scopul de a se familiariza cu cele două noțiuni, au realizat desene si postere și au întocmit o machetă cu titlul "Copacul Prieteniei".

Elevii clasei a-VIII-a împreună cu dirigintă, prof .Covaș Simona au prezentat informații despre noțiunile de pace, război, refugiat și au dat frâu liber creativității pentru a ilustra ideea de pace într-o perioadă marcată de grele încercări pe plan internațional. Au prezentat și recenzia cărții Am nevoie de pace-Banna Alabed.

La Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, elevii clasei a III a coordonati de d-na prof. Dumitraș Alina au realizat un brainstorming pe tema păcii, au creat diverse desene, s-au bucurat de o serie de filmulețe care au pus în evidență importanța ei, au ascultat și intonat cântece pe aceeași temă. Elevii au învățat că trebuie să creștem dragostea dintre noi, să devină mai puternică și, mână-n mâna, să păstrăm pacea-n lume.

D-na prof. Gavrilescu Oana-Mihaela a desfășurat împreună cu elevii clasei a IV-a activitatea Prietenie fără bariere , în care au vizionat materiale video despre diversitate, au discutat despre diferențe și lucruri în comun. La finalul activității au reprezentat Floarea prieteniei , folosind steaguri ale diferitelor țări și au scris o scrisoare către un prieten, real sau imaginar pe care doresc să îl viziteze. Scopul activităților a fost conștientizarea diversității umane, dezvoltarea unei atitudini pozitive, aprecierea calităților și deschiderea către un dialog intercultural.

D-na prof. Căruceru Loredana împreună cu clasa a V-a , au vizionat prezentări PPT despre tolerantă și diversitate, pace și război, consecințele conflictelor. Au realizat desene pe care le-au expus mai apoi în sala de clasă.

Elevii clasei a VI-a, coordonați de d-na dirigintă, prof Luchian Mirela au urmărit prezentări despre simbolul și importanța păcii în dezvoltarea unui comportament tolerant. Au ascultat povestea unui împarat despre pace, de unde au desprins un mesaj profund : Pacea înseamnă să fii în mijlocul tuturor acestor lucruri și încă să fie liniște în sufletul tău. Acesta este sensul real al păcii. Au intonat cântecul "Să fie pace în lume" și au vizionat în plus un film din care reies dramele razboiului și modalități care săpromoveze ideea de pace prin toate mijloacele de care dispun.

Elevii clasei a VII-a , coordonați de d-na dirigintă, prof. Nistor Amalia au prezentat informații despre importanța păcii în dezvoltarea copilului și au despre mecanismele de păstrare a păcii în lume. La sfârșit au realizat în grupuri postere conținând desene, mesaje pentru o lume mai bună.

Seniorii, elevii clasei a VIII-a îndrumați de d-na dirigintă , prof. Moga Adina Liliana au scris mesaje de pace și armonie folosind ca simbol porumbelul. Au transmis un îndemn puternic pentru pace dansând în sincron pe melodia Heal the world-Vindecă lumea (Mickael Jackson).

COPIII si-au exprimat la unison dorința ca toată lumea să trăiască într-o lume sigură, în armonie, uniune și pace, fără războaie. Au conștientizat că pacea vine mereu din interior și au multumit lui Dumnezeu că în România ne bucurăm de pace . Gândurile lor s-au îndreptat și pentru cei din țara vecină, aflați într-un moment de grea încercare.

Dar la Rădăuți-Prut pacea și prietenia au trecut Prutul

Săptămâna Educației Globale s-a încheiat cu participarea domnilor profesori Gavrilescu Oana Mihaela, Dumitraș Alina Gabi și Postolachi Vasile împreună cu elevi ai Seminarului Teologic ”Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi la activitatea ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici- două inimi gemene”, activitate transfrontalieră desfășurată la Liceul Teoretic Lipcani, Republica Moldova. Participarea la această activitate a marcat deschiderea unei noi ediții a proiectului transfrontalier ”Cartea unește inimi”, proiect menit să consolideze relațiile între ambele maluri de Prut.

(Coordonator pentru programe și proiecte școlare și extrașcolare, prof. Moga ADINA-LILIANA)

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
16 ani de ”Omagiu Ștefan Luchian” - FOTOGALERIE
Elevi din Trușești învățați de către polițiști cum să prevină victimizarea
Campania ”#Siguranța Online” – dedicată minorilor 
Zeci de elevi sfătuiți de către jandarmi cum să evite conflictele - FOTO
Expoziția Concursului Regional de Arte Vizuale „Omagiu Ștefan Luchian”
30 Ianuarie - Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!
Polițiștii botoșăneni alături de elevii Liceului cu Program Sportiv Botoșani pentru promovarea măsurilor de siguranță personală
„Ștefan Luchian în versuri, știință și culoare”, la împlinirea a 155 de ani de la nașterea artistului
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
-5.2 °C
Minim: -5.78 °C
Maxim: -2.14 °C
Cele mai citite
Spitalul Municipal Dorohoi ANGAJEAZĂ asistenți medicali. Vezi condițiile de concurs!
2913
Pompier dorohoian decedat astăzi dimineață, la doar 45 de ani. Mesajul colegilor la vestea tragică
2614
Femeie gasită moartă într-un pârâu. Ea fusese dată dispărută în urmă cu câteva zile
1694
ANGAJĂRI la Spitalul Municipal Dorohoi: Este nevoie de o infirmieră și doi asistenți medicali. Vezi condițiile de concurs
969
Dorohoian prins la volan, pe Bulevardul Victoriei, cu alcoolemie record
799
DOROHOI - Vând sau închiriez spațiu comercial în centrul municipiului
673
Accident rutier la Dorohoi. Unul dintre șoferi era sub influența alcoolului și a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge
562
Bărbat din Hilișeu Horia, condamnat pentru ucidere din culpă, identificat și escortat la penitenciar de către polițiști
510
Alte angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Trei asistenți medicali și o îngrijitoare, sunt noile posturi scoase la concurs
483
Bărbat din Neamț reținut de polițiștii dorohoieni. A înșelat o tânără prin metoda „șmen”
413
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi ANGAJEAZĂ consilier/psihopedagog special. Vezi condițiile de participare la concurs
Spitalul Municipal Dorohoi ANGAJEAZĂ o îngrijitoare și trei asistenți medicali generaliști. Vezi condițiile de participare la concurs
Alte angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Trei asistenți medicali și o îngrijitoare, sunt noile posturi scoase la concurs
Noi angajări la Spitalul Municipal Dorohoi. Sunt căutați doi asistenți medicali generaliști și un asistent medical balneofiziokinetoterapeut. Vezi condițiile de concurs!
DAS Dorohoi angajează consilier/psihopedagog special
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord