Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Scandal financiar în Republica Moldova sau cum să furi 1 miliard de dolari
Data 09.04.2015 - 11:25:04
Procurori anticorupție, parlamentari și chiar detectivi financiari americani caută de săptămâni întregi urmele a 1 miliard de dolari care s-au evaporat din Republica Moldova, într-un imens scandal bancar care ar putea destabiliza această fostă republică sovietică, cea mai săracă din Europa, relatează joi AFP.
DISTRIBUIE           
Procurori anticorupție, parlamentari și chiar detectivi financiari americani caută de săptămâni întregi urmele a 1 miliard de dolari care s-au evaporat din Republica Moldova, într-un imens scandal bancar care ar putea destabiliza această fostă republică sovietică, cea mai săracă din Europa, relatează joi AFP.

'Dispariție misterioasă' sau 'furtul secolului'? Afacerea a izbucnit într-o bună zi când Banca Centrală a Moldovei (BNM) a descoperit că trei instituții financiare de la Chișinău, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB).

Tranzacția a fost încheiată în câteva zile și chiar înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii noiembrie, care au fost câștigate foarte strâns de partidele proeuropene în fața opoziției proruse.

Nu se știe cine sunt beneficiarii acestor fonduri; bani au dispărut, se pare, pur și simplu.

'Nu-mi pot explica cum se poate să furi o sumă atât de mare într-o țară atât de mică', a exclamat recent șeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Deputații din parlamentul de la Chișinău s-au sesizat în această afacere. Potrivit raportului unei comisii parlamentare discutat cu ușile închise, din care s-au scurs informații în presă, o parte din aceste fonduri au fost transferate în patru bănci din Rusia.

Liderul opoziției socialiste, Igor Dodon, susține, la rândul său, că banii au ajuns în conturile mai multor companii offshore, 'unde li s-a pierdut urma'. 'Aceste credite au fost acordate știindu-se că nu vor fi rambursate', a declarat el pentru AFP.

Vicepremierul Stéphane Bridé (de naționalitate franceză) în guvernul moldovean, fost expert financiar, vorbește cu prudență de aceste 'tranzacții suspecte' masive, ce se ridică la 1 miliard de dolari.

Pentru a evita falimentul, care ar fi provocat panică în întregul sistem bancar al Republicii Moldova, Banca Centrală a plasat sub gestiunea sa directă cele trei bănci implicate în această afacere — Banca de Economii (BEM), Unibank și Banca Socială. Acestea au primit în paralel un credit de urgență de 9,4 miliarde de lei moldovenești (aproximativ 700 milioane de dolari), fonduri ce urmau să fie rambursate la 27 martie. Termenul a trecut, dar suma nu a fost încă rambursată.

'Sunt convins 100% că suma în cauză nu va fi rambursată integral și că diferența va fi transformată în datorie publică', a declarat pentru AFP președintele Ligii bancherilor, Dumitru Ursu. Datoria Moldovei se ridică în prezent la 1,7 miliarde de dolari.

El a acuzat de neglijență Banca Centrală și CNPF, jandarmul piețelor financiare, deoarece 'astfel de tranzacții nu ar fi trebuit să scape supravegherii lor' și nici celor de la Parchetul anticorupție (CNA).

Un viceguvernator al Băncii Centrale și președintele CNPF au fost demiși pentru a fi dați ca exemplu, dar mulți analiști explică pasivitatea acestor instituții prin 'ordinele venite de sus', din partea unor oameni politici influenți care ar fi deturnat o parte din bani.

Parchetul general a deschis o anchetă. Până în prezent, două persoane, a căror identitate nu a fost făcută publică, au fost plasate în arest preventiv și proprietățile altor câteva au fost puse sub sechestru.

Într-un document publicat la începutul lunii martie, 'partenerii de dezvoltare ai Moldovei', între care Banca Mondială, Uniunea Europeană și SUA, au cerut guvernului să 'facă publică valoarea cu care a fost prejudiciat statul în urma acestei afaceri'.

În fața indignării generale, guvernul a recurs la ajutorul experților companiei de audit americane Kroll pentru a elucida cazul.

'Această mega-tranzacție are un impact nefast major asupra economiei, provocând o puternică depreciere a leului moldovenesc', a indicat Alexandru Fala, analist Expert Grup, un grup de reflecție din Chișinău.

Leul moldovenesc a pierdut 42% din valoarea sa între 1 noiembrie și 18 februarie, înainte de a recâștiga puțin teren în ultimele săptămâni.

'Aceasta riscă să provoace falimentul bugetului de stat', a estimat liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, care nu crede că banii vor fi recuperați, având în vedere nivelul de corupție în cadrul sistemului judiciar și statutul persoanelor implicate în această afacere.

Sursa: agerpres
Comentarii


Articole din aceeași categorie
Județul Botoșani și-a îndeplinit ținta: peste 25.000 de voluntari în campania “Let’s Do It, Romania!”
DOROHOI - Activități dedicate Centenarului Marii Uniri
FOTOGALERIE - Ziua Pompierilor sărbătorită la Săveni, cu avansări în grad şi defilare
SINCERE CONDOLEANŢE!
170 de ani de la sacrificiul eroilor pompieri din Dealu Spirii
Peste 10000 de participanţi la Săptămâna Culturii la Vorona - FOTO
Amendă de 500 de lei la priveghi
ANUNŢ DE MULŢUMIRE
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
12.46 °C
Minim: 7.91 °C
Maxim: 16.6 °C
Cele mai citite
DOROHOI - Primarul Alexandrescu a semnat contractul de execuție pentru extinderea și modernizarea Grădiniței nr. 10. Valoarea investiției se ridică la aproape două milioane și jumătate de lei
5819
Fundația Star of Hope angajează!
2911
Incendiu la Pădureni. Pompierii dorohoieni au intervenit aproape două ore
2422
DOROHOI – Copiii dorohoieni sărbătoriți în acest an timp de cinci zile. Vezi programul manifestărilor
1474
DOROHOI – O nouă zi, o nouă investiție. Grădiniță, în valoare de aproape trei milioane de lei, construită de la zero în cartierul Plevna. Primarul Alexandrescu a semnat astăzi contractul de execuție
1333
UPDATE VIDEO - Incendiu devastator la Concești. Pompierii dorohoieni și cei din Darabani acționează și acum pentru stingerea ultimelor focare
898
ALERTĂ! COD GALBEN de instabilitate atmosferică pentru 35 de localități din județ
821
Târgul ofertelor educaţionale din zona Dorohoi a debutat la Colegiul Național “Grigore Ghica” - FOTOGALERIE
699
Salon de înfrumusețare din Dorohoi caută colaboratori!
698
Copil de șase ani accidentat pe trecerea de pietoni. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Avea permisul reținut
588
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi: Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT)
Luna ofertelor uimitoare, doar la Dulcinella. Nu ratați! Cinci oferte uimitoare până la sfârșitul lunii mai, la „Dulcinella”
Salon de înfrumusețare din Dorohoi caută colaboratori!
DAS Dorohoi - ANUNȚ privind acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță aferente lunii APRILIE 2022
Fundația Star of Hope angajează!
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord